Päijät-Hämeen koronatilanne pahenee, ylilääkäri pitää kehitystä huolestuttavana – ”Tartunnoille on ollut paljon mahdollisuuksia”

Pelkästään perjantaina Päijät-Hämeessä todettiin 12 koronatapausta. Suuri osa altistumisista liittyy suureen ravintola-altistukseen. Viikonloppuna tapauksia on Etelä-Suomen Sanomien mukaan tullut runsaasti lisää.

Päijät-Hämeen keskussairaala Lahdessa.

13.9.2020 19:00 | Päivitetty 13.9.2020 19:00

Päijät-Hämeen maakunta painii vaikean koronatilanteen kanssa. Maakunnan hyvinvointiyhtymän infektioylilääkäri Ville Lehtinen pitää tilannetta ja sen kehitystä ”selvästi huolestuttavana”.

– Meillä on paljon tapauksia. Suurin osa tapauksista liittyy tunnettuihin ketjuihin, mutta huolestuttavasti on myös tapauksia, joiden tartunnan lähde ei ole tiedossa, hän kertoo.

Etelä-Suomen Sanomien mukaan viikonlopun aikana Päijät-Hämeessä on varmistettu sunnuntaiaamuun mennessä 17 uutta koronatapausta. Perjantaina Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedotti, että maakunnassa oli todettu 12 uutta koronatapausta.

THL:n tilastoista käy ilmi, että koronatapausten ilmaantuvuus on viime viikon aikana Suomen sairaanhoitopiireistä suurinta Etelä-Savossa ja toiseksi suurinta Päijät-Hämeessä. Kolmantena listalla on Kainuu ja neljäntenä HUSin alue.

Tapauksista suurin osa liittyy kahden viikon takaiseen ravintola-altistukseen, joka poiki ”merkittävään määrään” jatkotartuntoja. Koronavirusta kantanut ei oirehtinut vielä ravintolassa vieraillessaan.

Perjantaina 4. syyskuuta hyvinvointiyhtymä kertoi, että kahdella sen työntekijällä oli todettu ”työperäinen” korona. Heistä toinen oli vieraillut elokuun 29. ja 30. päivän välisenä yönä Lahden keskustassa Pikku Hanhi- ja Armas-ravintoloissa. Sunnuntaina 6. syyskuuta kerrottiin, että ravintoloissa olleista kuudella oli todettu korona, ja maanantaina 7. syyskuuta luku oli noussut 12:een, minkä lisäksi kolmella sairastuneiden lähipiiriin kuulunutta oli sairastunut.

Pubihenkinen, viikonloppuisin aamukolmeen auki oleva Pikku Hanhi oli tilanteen vuoksi kaksi viikkoa kiinni. Yökerho Armas taas on tiedottanut Facebook-sivuillaan, että heidän ravintolassaan ei ole todettu jatkotartuntoja. Viranomaiset suosittelivat molemmissa ravintoloissa iltaa viettäneille koronatestejä, vaikka oireita ei olisi ilmennyt.

Viime päivinä maakunnan alueella on todettu useita joukkoaltistumisia.

Sunnuntaina on tullut tietoon, että Tiirismaan peruskoulussa Lahdessa on todettu koronatapaus, minkä vuoksi kaikkiaan yli 40 ihmistä määrätään karanteeniin. Yksi kokonainen luokka siirtyy etäopetukseen, ja sen lisäksi muutamat altistuneet oppilaat ja opettajat siirtyvät etätyöskentelyyn.

Viikko sitten sunnuntaina varmistui kolme tartuntaa, jotka myös johtivat koululaisten ja kouluhenkilökunnan karanteeneihin ja poikkeusjärjestelyihin Lahdessa Renkomäen ja Möysän koulussa sekä Hollolassa Heinsuon koulussa. Ainakin Möysän koulun tartunta liittyi ravintolatartuntaketjuun.

Myös Lahden Neste K Burger King Kivistömäen työntekijällä on varmistunut viime päivinä koronatartunta. Hän on ollut töissä 9.–11. syyskuuta mahdollisesti tartuttavana.

Heinolassa Jyränkölän Setlementin ylläpitämässä HeiMo-kahvilassa järjestetyssä yksityisessä eläkeläisten karaoketapahtumassa viime keskiviikkona 9. syyskuuta kello 18–20 on myös ollut paikalla koronaa kantanut ihminen.

Ville Lehtinen kertoo, että sairaanhoitopiirillä on tällä hetkellä paljon työtä kaikkien mahdollisesti altistuneiden jäljittämisessä ja testaamisessa.

– Tartunnoille on ollut paljon mahdollisuuksia, hän sanoo.

– Päijät-Hämeessä tilanne on ollut pitkään rauhallinen ja turvatoimia ei ole ehkä muistettu tarpeeksi nyt, kun yhteiskuntaa on avattu.

Hän peräänkuuluttaa ihmisiä muistamaan turvavälit, käsihygienian ja kasvosuojaimet. Lainkaan oirehtivana ihmisten ilmoille ei tule mennä. Hyvinvointiyhtymä kehottaa ihmisiä myös lataamaan Koronavilkun älypuhelimiin.

Viime perjantaina kerrottiin, että kahta päijäthämäläistä hoidettiin sairaalassa koronan vuoksi ja heistä toista teho-osastolla. Viikon aikana karanteeniin on määrätty yli 300 päijäthämäläista.

Kaiken kaikkiaan epidemian aikana covid-19-tautiin on sairastunut 172 päijäthämäläistä. Heistä viisi on menehtynyt sairauden vuoksi. Edellisestä kuolintapauksesta kerrottiin kuluvan viikon torstaina.

Yhdeksän kunnan muodostamassa Päijät-Hämeen maakunnassa on noin 200 000 asukasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?