Professori Vapalahti: Uusi pandemia on vain ajan kysymys – korona antoi yhden tärkeän opetuksen

Virukset pitäisi saada kuriin heti alkuvaiheessa, korona onnistui pääsemään tutkan läpi luultavasti jo viime vuoden marraskuussa.

Professori Olli Vapalahti arvioi, että uusia pandemioita on tulossa.

12.9.2020 6:41

Korona jyllää eri puolilla maailmaa. Tutkijat varautuvat samalla siihen, että koronan jälkeen tulee uusi pandemia.

Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahti sanoo, että viruksia on ollut aina kautta ihmiskunnan historian.

– Ei ole erityistä syytä olettaa, että ne loppuisivat kokonaan. Pikemminkin päinvastoin.

Pandemioita ja suurempia epidemioita kiihdyttävät erilaiset ajurit, kuten globalisaatio, ympäristön muutokset, runsas matkustaminen.

Vapalahden mukaan influenssapandemioita on ollut 10–30 vuoden välein viimeisten 150 vuoden aikana, kun on alan historiaa kirjoitettu.

Koronasta voi Vapalahden mielestä ottaa oppia tulevia pandemioita varten.

Korona on antanut yhden tärkeän muistutuksen pandemian torjunnassa: viruksen jäljille pitää päästä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Korona pääsi pullosta ulos ennen kuin ehdittiin sulkea yhteiskunta. Wuhanista se pääsi ulos matkailijoiden mukana.

Professori Olli Vapalahden mielestä koronasta voi ottaa oppia tulevia pandemioita ajatellen.

Koronavirus onnistui pääsemään tutkan läpi. Vapalahti arvelee, että korona ”pääsi pullosta” marraskuun lopussa.

– Hankalinta kontrollin kannalta on ollut se, ettei korona ole niin vakava.

Vapalahti vertaa tilannetta Kiinasta marraskuussa 2002 liikkeelle lähteneeseen sars-virukseen, joka saatiin kuriin alkuvaiheessa.

Vaikka työkalut olivat vuonna 2002 huonommat kuin nyt koronan aikana, leviämisen hillitsemisessä auttoi se, että tauti levisi lähinnä vain sairaista ihmisistä. Ihmiset olivat sairaalassa ja kotona eivätkä päässeet levittämään virusta.

Pienistä merkeistä pitäisi hälytyskellojen soida.

Vapalahti sanoo, että jos maailmalla havaitaan mysteerikuume-epidemioita, niihin pitäisi puuttua varhaisessa vaiheessa.

– Ne pitäisi havaita varhaisessa vaiheessa, jotta ne eivät pääse leviämään laajemmalle.

Vapalahti painottaa, että uhkaavat infektiot pitäisi nähdä jo siinä vaiheessa, kun ne nostavat päätään luonnossa tai kotieläimissä.

– Nykyinen teknologia antaa mahdollisuuden seuloa tällaisia. Voidaan katsoa kaikki virukset, mitä löytyy eläimestä tai ötökästä. Ja voidaan katsoa, mikä niistä voi mahdollisesti olla ihmiselle vaarallinen.

Suomalaiset tutkijat löysivät pari vuotta sitten uuden ebola-viruksen, kun he tutkivat Keniassa lepakoita. Amerikkalaiset tutkijat löysivät saman viruksen hieman aiemmin Sierra Leonesta.

– Emme tiedä, onko se ihmiselle tautia aiheuttava. Siitä ei ole näyttöä. Se on varmaankin vanha virus, joka on pyörinyt lepakoissa.

Kasvomaskeja käyttäviä matkustajia Lontoossa viime maanantaina.

Milloin seuraava pandemia tulee ja mikä se on, on Vapalahden mukaan arvuuttelua.

Vapalahti peilaa lähihistoriaa.

Tällä vuosikymmenellä on ollut erilaisia alkavia tauteja, jotka on saatu hallintaan. Oli vanha sars, lintuinfluenssan muodostama uhka, sikainfluenssa, mers, zika ja ebola-epidemia. Kaikki eivät ole levinneet pandemioiksi.

Ebola olisi Vapalahden mukaan saattanut levitä laajemmalle, jos mitään ei olisi tehty. Rajojen sulkemisella, karanteenitoimilla ja jäljityksellä ebola onnistuttiin rajaamaan.

– Vaikka tuli yksittäisiä tapauksia länsimaihin, se onnistuttiin rajaamaan. Ebola tarttuu lähinnä oireisista ihmisistä. Se on siksi paremmin hallittavissa.

Pandemian seuraavasta iskusta kirjoitti ensin Lääkärilehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?