Halla-aho hämmentyi, kun kuuli Torssosen vangitsemisesta: ”Vähän vaikea jopa uskoa omia silmiään...” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Halla-aho hämmentyi, kun kuuli Torssosen vangitsemisesta: ”Vähän vaikea jopa uskoa omia silmiään...”

Jussi Halla-aho kertoo, että Pekka Katajan murhan yrityksestä epäilty ja vangittu Teemu Torssonen on tuttu mies.

11.9.2020 18:20

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan viime heinäkuisesta murhayrityksestä epäilty ja vangittu Teemu Torssonen on tuttu hahmo Perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle.

– Toki on tuttu siinä mielessä, että olen ollut puolueen puheenjohtajan ominaisuudessa selvittelemässä näitä Keski-Suomen aiempia riitoja ja erottamassa Torssosta puolueesta, Halla-aho kertoo.

Erottaminen tapahtui vuonna 2019. Yle kertoi tuolloin, että erottamisen syy oli Torssosen puolueelle vahingollinen toiminta julkisuudessa.

Torssonen arvioi tuolloin Ylelle, että erottamisen syynä olisi hänen julkaisemansa nettivideo, jossa hän haastatteli perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkuudesta luopunutta henkilöä.

Halla-aho ei lähde tarkemmin avaamaan syitä, miksi Torssonen erotettiin perussuomalaisista.

– Niitä ei ehkä ole asiallista lähteä julkisuudessa kommentoimaan.

Ikäviä asioita?

– Meillä ei mukavista asioista eroteta ihmisiä puolueesta, Halla-aho sanoo.

Väkivalta tuli nyt politiikkaan?

– Toivottavasti ei laajemmin. Jos tilanne on se, kuin näyttää tämän päivän tietojen perusteella, niin onhan tämä äärimmäisen erikoinen tapaus.

– Vähän vaikea jopa on uskoa omia silmiään, kun lukee asiaan liittyviä uutisia, hämmentynyt Halla-aho tunnustaa.

– Hyvä, että poliisi on saanut asiaa ilmeisestikin selvitettyä.

Torssonen, 39, on Jyväskylän kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja maakuntavaltuutettu.

Tavio selittää, miksi twiittasi ensin ulkomaalaistaustaisista tekijöistä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio luonnehti tuoreeltaan puolueensa Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan pahoinpidelleitä henkilöitä ”ulkomaalaistaustaisiksi”. Tavio twiittasi asiasta 17. heinäkuuta.

Hän twiittasi ”ulkomaalaistaustaisen mieskaksikon” tulleen arvaamatta kotiovelle ja ryöstäneen ja pahoinpidelleen Katajan sairaalakuntoon.

Tavio ei ollut ainoa. Perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari määritteli omassa twiitissään hyökkäyksen ”rasistiseksi ja poliittiseksi”.

Perjantaina tapaus sai uuden käänteen, kun poliisin vangitsemilla kahdella miehellä ei ollut minkäänlaista taustaa ulkomailla, taustat olivat Suomesta, ja toisen tausta vieläpä perussuomalaisissa.

Mistä tietonne olivat silloin peräisin, Ville Tavio?

– Se twiitti oli puhtaasti uhrin itsensä kertomaa, mitä hän oli kertonut julkisuudessa Keskisuomalaiselle. Hän kertoi silloin, että tekijät olivat arabinnäköisiä.

Hän korjasi sen (havainnon) pian, twiittasitteko enää uudelleen?

– En muista, se oli vähän aihe, joka oli minulla ehkä kuitenkin sivuseikka, vältin kyllä ottamasta kantaa sen enempää...

Kun tuntomerkit olivat alunperinkin huonot, kannattiko ylipäätään ottaa kantaa tekijöiden etnisyyteen? Mitä ajattelette nyt?

– En ole ottanut kantaa.

Tavio poisti twiittinsä haastattelun tekemisen jälkeen perjantaina alkuillasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?