Kaksi vangittu epäiltyinä perus­suomalaisen poliitikon murhan yrityksestä – toinen Jyväskylän kaupungin­valtuutettu, toisella Soldiers of Odin -tausta

Teemu Torssonen on perussuomalaisista erotettu poliitikko ja Tero Ala-Tuuhonen äärioikeistolainen vaikuttaja. Tutkinnanjohtajan mukaan juttuun voi liittyä muitakin tekijöitä.

Murhan yrityksestä epäiltynä vangitut Teemu Torssonen ja Tero Ala-Tuuhonen.

11.9.2020 15:51

Kaksi miestä on vangittu todennäköisin syin epäiltyinä perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Katajan murhan yrityksestä. Miehet ovat syntyneet vuosina 1976 ja 1981.

Toinen miehistä on 39-vuotias Teemu Kalevi Torssonen, joka toimii Jyväskylän kaupunginvaltuutettuna, kaupunginhallituksen jäsenenä ja maakuntavaltuutettuna. Torssonen erotettiin perussuomalaisista vuonna 2019. Keskisuomalaisen mukaan Pekka Kataja oli mukana, kun miehen erottamista puolueesta valmisteltiin.

Vuonna 2016 Torssonen haastoi Timo Soinin perussuomalaisten puheenjohtajakisassa. Hän kuvaili tuolloin Iltalehdelle olevansa ”intellektuelli Hakkarainen” ja kuuluvansa puolueen nuivaan siipeen.

Ilta-Sanomat julkaisee Torssosen nimen poikkeuksellisesti jo rikosepäilyvaiheessa hänen yhteiskunnallisen asemansa vuoksi.

Toinen murhan yrityksestä vangittu on äärioikeistolaisesta toiminnasta tunnettu Tero Olavi Ala-Tuuhonen. Vuonna 1976 syntynyt Ala-Tuuhonen on kuulunut Soldiers of Odinin johtohahmoihin Jyväskylässä. Hän johtaa Kansallismielisten liittoumaa, joka pyrkii kokoamaan yhteen Suomen äärioikeistoa. Twitter-tilillään Ala-Tuuhonen kuvailee itseään ”kansalliskonservatiiviseksi etnonationalistiksi”.

Ilta-Sanomat julkaisee Ala-Tuuhosen nimen jo rikosepäilyvaiheessa, koska hän on julkisesti esillä ollut äärioikeistolainen vaikuttaja.

Pekka Kataja Jämsän torilla elokuussa.

Kataja pahoinpideltiin henkihieveriin kotonaan Jämsänkoskella 17. heinäkuuta. Kataja on kertonut, että hänen kerrostaloasuntonsa ovikelloa soitettiin perjantaiaamuna. Kun hän avasi oven, kaksi miestä tunkeutui sisään ja alkoi hakata häntä metalliesineellä päähän. Katajaa myös potkittiin. Hän menetti silmittömän väkivallan seurauksena tajuntansa. Sairaalassa hänellä todettiin muun muassa kallonmurtuma ja aivoverenvuoto. Peukalo ja kolme kylkiluuta murtui.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Luoto sanoo IS:lle, että teon motiivi on edelleen epäselvä.

– Kaikki motiiviin liittyvä pyritään selvittämään esitutkinnan aikana. Sitä koetaan kuulusteluilla selvittää.

Voiko kyseessä olla poliittinen motiivi?

– Poliittisen motiivin mahdollisuus otetaan tutkinnassa huomioon.

Vangitut miehet ovat Luodon mukaan yhteistyökykyisiä. He vastaavat esimerkiksi kuulusteluissa, kun kuulustelija heiltä jotain kysyy.

– Vaikenemista ei ole.

Ovatko miehet osoittaneet katumuksen merkkejä?

– Tähän kysymykseen en vastaa.

Luoto sanoo, että juttuun voi liittyä muita tekijöitä kahden vangitun lisäksi.

– En ota siihen kantaa, onko laajempi jengi kyseessä, mutta kyseiseen rikokseen saattaa liittyä myös muita henkilöitä. Tämä seikka on ollut olemassa koko esitutkinnan ajan.

Sairaalassa Pekka Katajalla todettiin muun muassa kallonmurtuma ja aivoverenvuoto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?