Selviääkö laivalla yli 33 vuotta sitten tapahtunut henkirikos vihdoin? Poliisilla on epäilty, joka joutuu nyt syyttäjän arvioitavaksi

Yli 33 vuotta sitten Viking Sally -risteilijällä tapahtunut henkirikos on poliisin käsityksen mukaan selvinnyt. Nyt teosta epäilty joutuu syyttäjän arvioitavaksi.

Länsisaksalaiset Klaus Schelkle ja Bettina Taxis pahoinpideltiin Viking Sallylla vuonna 1987. Heidät löydettiin verisinä laivan helikopterikannella olevien penkkien alta. Schelkle menehtyi saamiinsa vammoihin.

11.9.2020 13:05

Poliisi uskoo selvittäneensä Viking Sally -risteilijällä vuoden 1987 heinäkuussa tapahtuneen verityön.

Laivan kannella hyökkäyksen kohteeksi joutuivat länsisaksalaiset opiskelijat Klaus Schelkle ja hänen tyttöystävänsä Bettina Taxis. 20-vuotias Schelkle menehtyi ja 22-vuotias nainen loukkaantui vakavasti.

Kaksikko nukkui makuupusseissaan laivan kannella, sillä he eivät ostaneet laivalle hyttipaikkaa. Seurueeseen kuulunut Thomas Schmid, 21, ei halunnut palella ulkona, vaan hän siirtyi laivan sisätiloihin. Laiva oli matkalla Tukholmasta Turkuun. Kolmikko oli yhteisellä kesälomalla Pohjoismaissa ja heidän tarkoituksenaan oli kierrellä myös Suomea sekä matkustaa Lappiin.

Tapaus pysyi pitkään pimennossa, mutta vuonna 2016 poliisi avasi tapauksen uudelleen uusien tietojen takia. Poliisi pääsi pääepäillyn jäljille, ja häntä on kuulusteltu monta kertaa. Häntä epäillään murhasta ja murhan yrityksestä, ja esitutkinta-aineisto siirtyi syyttäjälle syyteharkintaan perjantaina.

Asiasta kertoi ensin Yle.

Poliisi on kuitenkin vaitonainen tekotavasta ja epäillyn sukupuolesta sekä iästä. Poliisi ei raota sitäkään, miksei raskaista rikoksista epäilty henkilö ole vangittuna.

– Kaikki selviää sitten aikanaan, kun aineisto tulee julkiseksi ja käyttöön. Kaikille asioille löytyy aikanaan syyt, miksi näin on menetelty, rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Veli-Matti Soikkeli sanoo Lounais-Suomen poliisista.

Poliisi on tutkinut henkirikosta raskaimmalla mahdollisella nimikkeellä, koska se epäilee teon olleen erityisen raaka ja julma sekä suunnitelmallinen.

– Me olemme tehneet esitutkinnan parhaan kykymme mukaan. Ja nyt saadaan tälle asialle lopullisesti piste, mikä se sitten onkin, Soikkeli toteaa.

Jos syyttäjä tai tuomioistuin katsoo, että teko onkin tappo, se on jo rikoksena vanhentunut.

Syyttäjä arvioi IS:lle, että syyteharkinta valmistuu tämän vuoden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?