Nordean poikkeuksellisesta pankkipetoksesta epäilty myöntää osan rikoksista – puolustus: pankin tietoturva-asiat eivät olleet asianmukaiset - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nordean poikkeuksellisesta pankkipetoksesta epäilty myöntää osan rikoksista – puolustus: pankin tietoturva-asiat eivät olleet asianmukaiset

Nordean Vaasan konttorissa työskennellyt 28-vuotias asiakasneuvoja myöntää osan syytekohdista, kertoo hänen asianajajansa Pauliina Kivi.

IS kertoi Suomen oloissa poikkeuksellisesta pankkipetosjutusta torstaina. Rikosten uhreiksi joutuivat Nordea ja sen asiakkaat.­

11.9. 11:18

Ilta-Sanomat uutisoi torstaina Suomen oloissa poikkeuksellisesta pankkipetosvyyhdistä, jossa kaksi Nordean työntekijää ja kolmas mies yrittivät epäilysten mukaan päästä käsiksi Nordean asiakkaiden miljoonaomaisuuksiin.

Yhdeltä asiakkaalta ehdittiinkin viedä lähes 700 000 euroa, kunnes poliisit ehtivät keskeyttää epäiltyjen teot.

Pääsyytetty on 28-vuotias vaasalaismies, jolle syyttäjä vaatii vähintään 3,5 vuoden ehdotonta vankeutta. Miestä syytetään muun muassa törkeistä maksuvälinepetoksista, identiteettivarkauksista ja tietomurroista.

Mies tulee myöntämään osan syytekohdista, kertoo hänen asianajajansa Pauliina Kivi.

– Kyllä hän on lakia rikkonut. Kyllä hän tulee sen myöntämään. Mutta kaikkia syyttäjän esittämiä väitteitä ei myönnetä, Kivi sanoo.

Hänen mukaansa teon motiivina oli rahan ansaitsemisen lisäksi paljastaa pankin tietoturvaongelmat.

– Hänen näkemyksen mukaan asiakkaiden tietoturva-asioita ei ole hoidettu asianmukaisesti, Kivi sanoo.

Hänen mukaansa tämä oli myös yksi syy sille, miksi Nordea halusi salata oikeudenkäynnin ja oikeudenkäynnin asiakirjat kokonaan. Oikeus ei kuitenkaan tähän suostunut, vaan sen mukaan haastehakemus, oikeudenkäynti ja oikeudenkäyntiasiakirjat ovat pääosin julkisia.

Nordean Suomen lakiasiainjohtaja Sakari Wuolijoki sanoi torstaina IS:lle, että pankki on ottanut tapahtuneen erittäin vakavasti. Wuolijoen mukaan Nordea on ryhtynyt toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että vastaavanlaisia sisäisiä väärinkäytöksiä ei voisi tapahtua jatkossa.

– Onneksi on hyvin harvinaista, että pankki tai asiakkaamme joutuisivat sisäisen väärinkäytöksen kohteeksi, Wuolijoki sanoi.

Kiven mukaan ajatus petostehtailuun tuli toiselta mieheltä, joka työskenteli samassa pankissa. 36-vuotiasta miestä syytetään törkeästä tietomurrosta ja törkeästä maksuvälinepetoksesta. Miehelle vaaditaan noin kahden vuoden vankeutta. Hänen puolustuksensa mukaan mies kiistää syytteet.

Rahanpesutarkoitusta varten värvättiin salaisesta Tor-verkosta kolmas henkilö, joka epäilysten mukaan auttoi petosoperaatiossa. 27-vuotiasta miestä syytetään törkeistä maksuvälinepetoksista, tietomurroista ja vaaran aiheuttamisesta tietojenkäsittelylle. Hänelle vaaditaan yli kolmen vuoden vankeutta. IS ei tavoittanut miehen puolustusta kommentoimaan syytteitä.

Näin epäilty rikos tapahtui

Nordean koneelle asennettiin niin sanottu näppäilytallennin, jonka avulla tekijät saivat pankin toisten työntekijöiden käyttäjätunnukset ja salasanat. Niillä sekä varastetulla Nordean läppärillä tekijät katsoivat pankin asiakkaiden, pääasiassa rikkaiden ihmisten tietoja.

Viime vuoden kesällä tapahtui itse väitetty törkeä maksuvälinepetos. Ensimmäiseksi uhriksi joutui peliyhtiö Supercellissä työskennellyt mies.

Miehelle aktivoitiin uusi tunnuslukusovellus. Tunnuslukusovelluksen varmentamiseen tarvittu puhelinnumero vaihdettiin rikoksentekijän hallussa olleeseen puhelinliittymään. Sen avulla miehen verkkopankkipankkipalvelussa pystyttiin tekemään ja vahvistamaan maksuja rajoituksetta. Tililtä ehdittiin siirtää toisille tileille yli 670 000 euroa.

Epäillyt tekijät vaihtoivat samoin tavoin toisen Supercell-johtajan ja kahden muun suomalaismiljonäärin tunnuslukusovellukset ja puhelinnumerot. Näiltä osin teko jäi kuitenkin kesken, kun poliisi sai pankin työntekijän kiinni. IS:n tietojen mukaan tekijät olisivat voineet päästä siten käsiksi yli 300 miljoonan euron varoihin.

Kaikkiaan noin 90 pankin asiakkaan tietoja katseltiin. Syytteen mukaan heistä noin kymmenen olisi suunnitelman mukaan joutunut maksuvälinepetoksen kohteeksi. He ovat julkisuudesta tuttuja miljonäärejä.

Korjattu 23.9.2020 kello 13.45. Tor-verkosta hankittu apuri on 27-vuotias, ei 26-vuotias, kuten jutussa aiemmin virheellisesti mainittiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?