Kommentti: Kepun puheenjohtaja­vaalin jälkipeli alkaa muistuttaa Lapissa sisällis­sotaa

Keskustan viikonvaihteen puheenjohtajavaihdoksen jälkipeli on kärjistynyt varsinkin Lapissa liki keskustan poliittisen sisällissodan partaalle. Katri Kulmunin vaihtaminen Annika Saarikkoon oli Pohjois-Suomen osalta sellainen etukäteen valmisteltu näytelmä, jonka haavat eivät hevillä umpeudu, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Annika Saarikon voittoon päättynyt keskustan puheenjohtajakisa jätti syvät arvet Katri Kulmunin kannattajiin. Varsinkin Lapissa tilanne on kärjistynyt.

9.9.2020 15:44

Kepu on vereslihalla vielä pitkään viikonvaihteen puoluekokouksen jälkeen.

Joillekin alkaa vasta nyt paljastua, millaista peliä käytiin taustalla, kun torniolaista puheenjohtajaa Katri Kulmunia alettiin loppukeväästä ja alkukesästä haastaa ja nostaa hänen tilalleen varsinaissuomalaista tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoa.

Tilannetta on kuvattu, että kyseessä oli lestadiolaisten ja ns. liberaalikepulaisten epäpyhä liitto.

Kuten olikin.

Lapissa tilanne on kärjistynyt keskustan osalta liki sisällissodan partaalle erityisesti Meri-Lapin ja Rovaniemen välillä. Kyseessä on sekä alueelliset että erittäin syvälle menevät henkilökohtaiset ristiriidat.

– Koko Lappi kiehuu, keskustan sisältä kuvataan IS:lle vallitsevaa tilannetta.

Suuri kuva on se, että esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin lestadiolaiset asettuivat tukemaan liberaalina tunnetun Annika Saarikon valitsemista puolueen johtoon, jotta lestadiolaiset saisivat oman miehensä eli kansanedustaja Markus Lohen keskustan johtoon varapuheenjohtajaksi.

Lestadiolainen Lohi on taitavaksi tunnettu poliitikko, joka johtaa esimerkiksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa.

Suuri peli? Taustalla Annikka Saarikkoa juntattiin puheenjohtajaksi samoissa lestadiolaisjoukoissa kuin lappilaista Markus Lohea varapuheenjohtajaksi. Kumpikin tavoite onnistui.

Puoluekokouksen henkilövalintoja käytiin läpi vielä viime perjantaina Oulussa järjestetyssä ns. ”hengellisessä kokouksessa”, johon osallistui suuri joukko lestadiolaisten ykköshahmoja, joista osa oli myös puoluekokouksen virallisia edustajia.

Kokoukseen osallistui tiettävästi myös keskustan entinen puheenjohtaja, ex-pääministeri Juha Sipilä (kesk). Tämä on vahvistettu IS:lle useista lähteistä.

Se millainen ”suuri kuva” oli kyseessä, varmistui ennen muuta etäpuoluekokouksen Varsinais-Suomen piirien puheissa.

Esimerkiksi puolueen entinen järjestöpäällikkö ja ex-kansanedustaja Lauri Palmunen ilmoitti, että piiri kannattaa luonnollisesti puheenjohtajaksi oman piirin Saarikkoa, mutta varapuheenjohtajaksi esitettiin Markus Lohea.

Harvoinpa Varsinais-Suomesta on kepun sisällä puolueen johtoon ajettu lappilaista lestadiolaista.

Kovinta pulinaa Lapissa on aiheuttanut se, että esimerkiksi Rovaniemen kaupunginhallituksen vanhempainvapaalla oleva puheenjohtaja Liisa Ansala piti puheenvuoron Saarikon puolesta, ei oman piirin Katri Kulmunin puolesta. Tilannetta kuvaa hyvin esimerkiksi Kemijärven ex-kaupunginjohtaja Olli-Pekka Salminen Uuden Suomen verkkosivuille kirjoittamassaan kolumnissa.

Nyt keskusta ja Annika Saarikko on kovan paikan edessä, millaisen tulevaisuuden hän Kulmunille johtamassaan keskustassa järjestää.

Markus Lohi lupasi armollisesti paikkansa valtiovarainvaliokunnassa Kulmunille. Kulmunin leirissä temppu koettiin epäilemättä vähintään häväistyksenä. Kaiketi entiselle puheenjohtajalle kuuluisi enemmin vaikka Lohen paikka sosiaali- ja terveysvaliokunnan johdossa?

Tai Saarikon ministeriryhmässä?

Mutta summa summarum.

Jos joku luuli, että keskusta on yhtenäinen tai pian yhtenäiseksi muuttuu, niin nopeaan optimismiin ei ole syytä.

Joka tapauksessa ainakin keskustan Lapin sota jatkuu vielä pitkään.

Lappilaisilla on pitkä muisti, ja osa on siis sitä mieltä, että keskustan puoluekokouksessa Lappi hajosi.

No.

Suomen osalta toinen maailmansotakin päättyi Lapissa vasta 27. huhtikuuta 1945, kun viimeiset saksalaiset poistuivat Suomesta Kilpisjärven kautta Norjaan. Itärajalla taistelut olivat tauonneet jo edellissyksynä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?