Ehditkö jo ihmetellä uutta sateenkaarilippua Helsingin kaupungintalolla? Tästä on kyse - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ehditkö jo ihmetellä uutta sateenkaarilippua Helsingin kaupungintalolla? Tästä on kyse

Helsingin kaupunki otti käyttöön uudenlaisen Pride-lipun.

8.9.2020 21:41

Helsingin kaupungintaloa koristaa tämänkin Pride-viikon kunniaksi sateenkaarilippu, mutta uudenlainen. Kaupungin mukaan lipun tarkoituksena on tehdä näkyväksi lhbtiq-ihmiset sekä vähemmistöt vähemmistössä.

Tuttujen vaakasuorien raitojen lisäksi lipussa on mustaa ja ruskeaa sekä vaaleansinistä, vaaleanpunaista ja valkoista.

Musta ja ruskea viittaavat tummaihoisiin ihmisiin, vaaleansininen, vaaleanpunainen ja valkoinen taas trans-lippuun. Lippu tunnetaan progressiivisena Pride-lippuna.

– Progressiivisen Pride-lipun tarkoituksena on tehdä näkyväksi lhbtiq-ihmiset, jotka muutoin ovat jääneet näkymättömäksi. Eli, lesbo, homo, biseksuaali, trans, intersukupuoliset ja queer -yhteisöjen marginalisoidut ihmiset, joilla on ollut keskeinen asema seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien turvaamisessa, Helsingin kaupunki selittää tiedotteessaan.

Samalla kaupunki kertoo olevansa sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan läpileikkaavasti.

Sateenkaarilippuja on jo ennestään useita erilaisia.

Alkuperäisen sateenkaarilipun suunnitteli sanfranciscolainen taiteilija Gilbert Baker vuonna 1978 paikallisen queer-yhteisön pyynnöstä. Alun perin raitoja oli kahdeksan, mutta ne supistuivat kuuteen.

Väreistä punainen kuvastaa elämää, oranssi parantavaa voimaa, keltainen auringonvaloa, vihreä luontoa, turkoosi taidetta, sininen harmoniaa ja violetti yhteishenkeä.

Sen rinnalle on syntynyt erilaisia lippuja kuvaamaan eri vähemmistöryhmiä ja -alakulttuureja.

Esimerkiksi pinkki-violetti-sininen raitalippu viittaa biseksuaaleihin ja valko-vihreä-musta sukupuolettomiin.

Musta-harmaa-valko-viuletti taas on aseksuaalien lippu, ja kelta-valko-violetti-musta viittaa ei-binääreihin ja muunsukupuolisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?