Kuopion kouluhyökkäys: Oppilaat kertovat kauhusta luokassa – ”Pelkäsin, että se tappaa mut” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuopion kouluhyökkäys: Oppilaat kertovat kauhusta luokassa – ”Pelkäsin, että se tappaa mut”

Naisuhria auttamaan mennyt miesopettaja loukkaantui itsekin.

Epäilty astui oikeuden eteen tiistaina. Oikeudenkäynnin alkaessa poliisi julkaisi myös esitutkintamateriaalin kuvia tapahtumapaikalta.

8.9.2020 11:56

Opettaja luuli luokkaan astunutta Joel Marinia ensin muusikoksi, koska tällä oli painava kassi mukanaan. Marin oli koputtanut oveen ja opettaja oli päästänyt hänet sisään.

Sisään päästyään Marin otti kassistaan miekan ja löi sillä ensin naisopettajaa ja alkoi sitten iskeä muita luokassa olleita. Osa luuli ihan alussa, että kyse oli leikkimiekasta, ja että Marin olisi vain pelleillyt.

Hirvittävä totuus paljastui nopeasti. Luokassa syntyi paniikki.

– Miekan lyönti osui opettajaan, mutta en nähnyt osumakohtaa. Kuulin vain huudon ”ai”. Sen jälkeen ajattelin lähteä pakoon, mutta Joel oli pöydän edessä ja lähti tulemaan minua kohti. Olin jo ehkä nousemassa paikaltani, kun Joel löi minua miekalla, yksi oppilas kertoi.

– Kuulin huutoa ja kiljumista. Kaikki nousivat ylös ja havahtuivat todellisuuteen. Lähdin kulkemaan ovea kohden, mutta tekijä seisoi keskellä käytävää ja hakkasi tietokoneita ja jotakin oppilasta miekallaan. Menin takaisin paikalleni ja otin kännykkäni ja siirryin luokan toiseen takanurkkaan. Siellä oli muitakin oppilaita. Silloin minulla tuli ajatus, että nyt minä kuolen. Minulla on hämärän peitossa, miten pääsin pakoon luokasta. Olin niin shokissa, että en muista vieläkään sitä, luokan oppilas kertoi keskusrikospoliisin esitutkinnassa.

Yksi hyökkäyksen uhreista kuoli.

Tapahtuman aikana luokkaan tuli miesopettaja, joka yritti auttaa hyökkäyksessä kuollutta naista.

– Olin menossa omaan pajaluokkaani 2134, kun luokasta 2135 kuului kovaa huutoa ja luokasta alkoi rynnätä oppilaita ulos. Menin luokkaan 2135 sisään ja huomasin miehen, joka on nimeltään Joel Marin ja hänellä oli pitkä miekka kädessä, miesopettaja kertoi.

Hän näki Marinin lyövän naisuhria ja huusi: ”älä hyvä mies lyö!”

– Joel kääntyi minua kohti, mutta ei ottanut minuun katsekontaktia, vaan hänen katseensa oli lasittunut. Joel huitaisi minua miekalla ja se osui minua vasemman ranteen ulkosyrjään. Huomasin, että kädestäni tulee verta ja lähdin perääntymään luokasta pois, miesopettaja kertoo.

Hän muisteli, että vammoihinsa menehtynyt naisoppilas olisi tullut vielä omin jaloin hänen perässään pois luokasta ja tuupertunut käytävälle. Paikalla oli hänen mukaansa muitakin opettajia, jotka yrittivät nostaa naisen turvaan.

Nainen menehtyi vammoihinsa.

Oppilaat kertoivat kauhun hetkistään esitutkinnassa. He yrittivät paeta luokasta pulpettien yli ja ryömimällä.

– Jouduimme hyppimään pöytien yli ja muistan ajatelleeni, että jos nyt kaadun, niin kuolen. Samalla huomasin, että joku kaatui, yksi oppilaista kertoi.

Epäilty oikeudessa tiistaina aamulla.

Poliisin kuva esitutkintamateriaalista.

Toinen kertoi, kuinka ”kaikki alkoivat panikoimaan ja poistumaan luokasta. Seisoin pöydällä ja liukastuin siinä ja siinä taisi mulla mennä nilkka. Pelkäsin siinä, että se tappaa mut”.

Kolmas kertoi, kuinka tapahtumista ”tuli mieleen joku kauhuelokuva”.

– Tuo tilanne oli hyvin ahdistava alussa. Tapahtuman alussa tuli oikeasti kuoleman pelko, että nyt tuli noutaja, yksi naisoppilaista kertoi.

Yksi loukkaantuneista kertoi paostaan luokasta, kuinka hän ensin ajatteli esittävänsä kuollutta.

 Yritin päästä ylös, mutta se ei onnistunut. Jouduin sitten yhden toimivan käden varassa jotenkin kylkiasennossa raahautumaan tai konttaamaan siitä lattiaa pitkin sinne toiseen luokkaan. Kun olin siinä toisessa luokassa, mietin ensin, että jos vain jäisin siihen ja esittäisin kuollutta. Sitten pelkäsin, että Joel voisi tulla takaisin ja löytää minut. Pääsinkin jotenkin ihmeen kaupalla ylös, ehkä adrenaliinin ansiosta, jotenkin sain tuettua itseni pulpettiin ja pääsin lopulta pystyyn. Horjahtelin siinä monta kertaa, kun jalat ei kantanut. Sen jälkeen, kun sain tasapainon, pääsin kävelemään eteenpäin. Kävely oli hoipertelua, kun pyörrytti niin paljon, oppilas kertoi kuulusteluissa.

Marin kertoo kuulusteluissa yksityiskohtaisesti ja erittäin kylmästi miekalla lyönneistään. Hän kertoo, että hänen tarkoituksenaan oli aiheuttaa mahdollisimman paljon tuhoa eikä hän ajatellut eettisiä kysymyksiä.

Hän ei tuntenut surmattua naista muuten kuin ulkonäöltä.

– Joelilla oli sellainen tyhjä katse. Joel ei sanonut missään vaiheessa yhtään mitään, yksi luokan oppilas kertoi kuulusteluissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?