Hyytävä esitutkintakertomus: Kuopion kouluhyökkääjällä oli tarkoitus tappaa kaikki luokassa

Joel Marin ihannoi aiempia koulusurmaajia. Motiivi koulunkäynnille oli tehdä koulusurma.

Epäilty astui oikeuden eteen tiistaina.

8.9.2020 10:24

Kuopion kouluhyökkääjän Joel Marinin, 25, oli tarkoitus tappaa luokassa mahdollisimman monta henkilöä.

Hän kertoi kuulusteluissa, ettei kohteena ollut ketään erityistä henkilöä, vaan tarkoitus oli tappaa kaikki. Luokassa oli tapahtuman alkaessa 18 oppilasta ja opettaja. Oppilaat olivat iältään 18–44-vuotiaita.

Hän ei ollut kertonut kenellekään näistä suunnitelmistaan, eikä ollut kirjoittanut mitään manifestia tai muutakaan vastaavaa mihinkään internetsivustolle tai palstalle.

Marin oli tutustunut esitutkinnan mukaan aiempiin koulusurmiin Jokelan, Kauhajoen, Columbinen, Sandy Hookin, Pohjois-Illinoisin ampumistapauksiin. Hänellä oli esitutkinnan mukaan tarkoitus kopioida hyvin pitkälti Kauhajoen koulusurmia. Hän sai sieltä mallin palon sytyttämisestä ja omaan luokkaan iskemisestä.

Miekan hän oli keksinyt esitutkinnan mukaan Ruotsin Trollhättänissa 2015 tapahtuneesta kouluiskusta.

Teko oli tarkoitus alun perin tehdä moottorisahalla. Poliisi löysi kotietsinnässä Marinin asunnolta uuden käyttämättömän moottorisahan.

Poliisi kysyi kuulusteluissa, oliko Marinin koulunkäynnin motiivi se, että voisi suorittaa koulusurman.

– Joo, ja sitten tietysti se, että pystyi antamaan muille sellaista mielikuvaa, että menen elämässä eteenpäin, hyytävä vastaus kuului.

Joel Marinilla oli esitutkinnan mukaan tarkoitus kopioida hyvin pitkälti Kauhajoen koulusurmia.

Ensimmäiset ajatukset koulusurmasta olivat syntyneet jo vuoden 2017 lopussa. Varsinaiset valmistelut Marin aloitti esitutkinnan mukaan syyskuussa 2019 ja tuolloin hänellä oli jo melko valmis suunnitelma tekoon.

Ajatukset koulusurmista olivat tulleet esitutkinnan mukaan ihan sattumalta, kun hakupalvelimet olivat ehdottaneet koulusurmavideoita.

Marinilla oli tarkoitus hankkia oikea ase tekoa varten ja sen vuoksi hän liittyi Kuopion ampuma- ja metsästysseuraan syksyllä 2018. Hän kävi ampumakoulun ja harjoitteli ampumista ilma-aseella tavoitteenaan lupa ampuma-aseeseen.

– Nuorempana en ajatellut pystyväni tappamaan muita, enkä nähnyt siihen mitään syytä. Myöhemmin tuli sellainen tarve tappaa muita ihmisiä. Tämä muiden tappaminen tuli vahvasti mieleen silloin vuonna 2017, jolloin ajattelin, että näin lähden tekemään, Marin kertoi kuulusteluissa.

Hän esitti kylmääväksi perusteeksi sen, että ”se tuntui epäreilulta, että minulla on asiat huonommin kuin muilla ja se ei ole oikein”.

Hän nouti miekan polkupyörällä tekopäivän aamuna Postista. Hän testasi ostamaansa miekkaa kotona. Hän silppusi pankkikortin, millä oli tehnyt ostokset.

Hän saapui luokkaan kello 12.27 ja aloitti hyökkäyksen koulutovereitaan vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?