Miesopettaja yritti pysäyttää Kuopion miekkahyökkääjän – todisti naisopiskelijan murhan lähietäisyydeltä

Käsittely Pohjois-Savon käräjäoikeudessa kestää lähes kaksi viikkoa. Tänään tulee julki myös jutun esitutkintamateriaali.

8.9.2020 1:58 | Päivitetty 8.9.2020 15:22

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa alkaa tänään viime syksynä Kuopiossa tapahtuneen kouluhyökkäyksen käsittely.

Hyökkäys tapahtui kauppakeskus Hermannin yhteydessä sijaitsevissa Savon ammattiopiston tiloissa lokakuun ensimmäisenä päivänä viime vuonna. Mies kävi ihmisten kimppuun pitkän teräaseen kanssa. Yksi nainen kuoli ja yhdeksän muuta ihmistä haavoittui.

Poliisi ampui miestä jalkaan

Hyökkäys keskittyi yhteen luokkahuoneeseen, jossa oli toistakymmentä opiskelijaa. Syytetty poistui luokasta itse, ja poliisi otti hänet kiinni sen ulkopuolella. Kiinniottotilanteessa mies ei totellut poliisin käskytystä ja haavoitti poliisia teräaseella, jolloin poliisi ampui häntä jalkaan.

25-vuotiasta Joel Marinia syytetään murhasta, 20:stä murhan yrityksestä, tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Syyttäjien mukaan teot kohdistuivat luokkahuoneessa olleiden opiskelijoiden ja opettajien lisäksi kauppakeskuksessa työtehtävässä olleeseen ihmiseen sekä poliiseihin. Lisäksi ammattiopiston tiloissa sytytettiin tulipalo, josta koitui omaisuusvahinkoja.

Määrättiin mielentilatutkimukseen esitutkinnassa

Hyökkäyksessä kuollut nuori nainen oli vuonna 1996 syntynyt Ukrainan kansalainen. Haavoittuneet olivat 15–50-vuotiaita ja pääosin naisia.

Sekä syytetty että kuolonuhri opiskelivat Savon ammattiopistossa.

Vuonna 1994 syntynyttä miestä syytetään Savon ammattiopiston tiloissa tehdystä murhasta, 20 murhan yrityksestä, tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Poliisi ei ole kommentoinut teon motiivia tai sitä, mitä mies sanoi kuulusteluissa. Terroristista tarkoitusta ei kuitenkaan epäillä.

Syytetty määrättiin jo esitutkinnan aikana mielentilatutkimukseen. Syyttäjä Ulla Oinosen mukaan sen tulosta käsitellään käräjäistunnossa.

Kuulustelut myös julki

Oikeudenkäynti alkaa tänään syytteiden ja syytetyn vastauksen lukemisella. Tänään tulee julki myös keskusrikospoliisin (KRP) esitutkinta-aineisto kuulusteluineen.

Kaikkiaan jutun käsittelyyn on varattu kahdeksan päivää. Syytettyä on määrä kuulla oikeudessa ensi viikon maanantaina. Jutun käsittely päättyy loppulausuntoihin torstaina 17. syyskuuta, ja tuomio annetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?