Keuhkolääkäri varoittaa: Suomi on Espanjan tiellä – uusi korona­epidemia iskee kuukauden sisällä

”Maskiryhti olisi nyt äärimmäisen helppo ja pieni asia, kun kaikilla niitä jo on.”

Marjukka Myllärniemi pelkää tilanteen olevan huonompi jo kuukauden sisällä.

Viesti on nyt ristiriitainen.

HUS:in ylilääkäri Eero Hirvensalo kyseenalaisti viime viikolla antamissaan haastatteluissa koronaviruksen tilannekuvan Suomessa.

Perusteena olivat lähes tyhjät tehohoitopaikat.

Keuhkolääkäri, Helsingin yliopiston professori Marjukka Myllärniemi sen sijaan varoittaa tuoreessa blogikirjoituksessaan koronan ”toisen aallon kiihtymisvaiheesta” ja pelkää tilanteen olevan huonompi jo kuukauden sisällä.

– Näin se on mennyt muuallakin maailmassa, Myllärniemi sanoo.

– Ja meillä on jo lähes kaikki rajoitukset purettu.

Viesti on aivan toinen kuin Hirvensalolla.

– Arvostan kokenutta kollegaa kovasti, mutta aina ei tarvitse olla kaikesta samaa mieltä.

”Alkuperäinen pelko, että ihmisiä joutuu teholle ja tauti olisi tappavan katastrofaalinen, sitä kuvaa täytyy muuttaa. Tosiasia on, että tauti ei tällä hetkellä etene sillä tavalla kuin pelättiin”, Hirvensalo totesi Ilta-Sanomille.

Tehohoitopotilaiden pieni määrä saattaisi hänen mukaansa olla jopa merkki viruksen heikentymisestä.

Myllärniemi sen sijaan pelkää, että ilmojen kuivuessa ja viilentyessä ”aerosolit alkavat lentää”.

Hän muisteli blogissaan viime kevään tapahtumia Meilahden kolmiosairaalassa ja tunnusti, ettei ollut keuhkolääkärin urallaan ”koskaan ennen nähnyt mitään vastaavaa”.

Hän palasi hetkeen, jolloin oli perehdyttämässä viidennen kurssin lääketieteen opiskelijoita koronan vastaiseen taisteluun. He katselivat sairaalaan tuotujen potilaiden keuhkokuvia.

”Ensi vaikutelma oli puhdas järkytys, emme olleet uskoa silmiämme. Oli kuin olisimme katsoneet saman potilaan kuvaa 20 kertaa. Viruspneumoniitti (keuhkotulehdus) on yleensä harvinainen sairaus, mutta nyt niitä oli siinä rivissä kymmeniä ja koko ajan tuli lisää.”

Kuvat olivat täynnä vaaleita läiskiä, potilaiden kuume sahasi korkealla, lisähappea tarvittiin ja viidennes potilaista joutui tehohoitoon.

Hoitojaksot olivat pitkiä verrattuna tavalliseen influenssapneumoniittiin. 614 potilasta hoidettiin eikä hoitokapasiteetti – edes kenttäsairaalan kanssa – olisi Myllärniemen mukaan riittänyt ilman yhteiskunnan rajoitustoimia.

Käännekohta parempaan tapahtui 21. huhtikuuta, ja toukokuussa urakka oli ohi.

Toistaiseksi?

Marjukka Myllärniemi on keuhkolääkäri, Helsingin yliopiston professori ja lääketieteellisen tiedekunnan tutkimusvaradekaani.

Nyt Myllärniemi pelkää syksyä ja kovien koettelemusten paluuta.

Hänen mielestään olisi varomatonta ja ”aloittelijan virhe” tehdä tämän hetkisen sairastuvuuden ja sairaalapotilaiden vähäisen määrän perustella se johtopäätös, että virus olisi heikentynyt.

Parhaillaan sairastuvista (vastustuskykyisistä) nuorista virus tulee Myllärniemen mukaan vääjäämättä leviämään heidän vanhempiinsa ja isovanhempiinsa, kuten Espanjassa on parhaillaan tapahtumassa.

”Kun ilmat kylmenevät, aerosoli lentää paremmin ja aiheuttaa uuden pneumoniittiepidemian kuukauden sisällä”; Myllärniemi kirjoittaa.

– Nyt olisi äärimmäisen hölmöä tuudittautua siihen, että meillä ei voi tapahtua samaa kuin Floridassa, Israelissa tai Espanjassa.

– Itsekin olin jo vähän sillä linjalla, että virus olisi muuttunut, kun se on niin outo, mutta nyt kun katsoo kansainvälisiä lukuja, se menee juuri samalla tavalla: leviää ensin nuorisossa ja tarttuu heistä vanhempiin.

– Tämä on niin hidas epidemia, että emme ole tottuneet sellaiseen. Yleensähän hengitystievirukset leviävät käsiin parissa viikossa, mutta tämä on hyvin epätyypillinen ja outo, Myllärniemi sanoo.

Ja siksi niin salakavala.

Hänen mielestään paljon on syksyn alkajaisiksi kiinni siitä, miten hyvin suomalaiset onnistutaan motivoimaan maskien käyttäjiksi.

– Maskiryhti olisi nyt äärimmäisen helppo ja pieni asia, kun kaikilla niitä jo on.

Tosin oikea aika olisi Mylläriniemestä mielestä ollut viime kevät.

”Emme ehkä olisi toisen aallon kiihtymisvaiheessa, jos maskit olisi tuolloin otettu käyttöön”, hän kirjoittaa blogissaan.

Myllärniemen mukaan elämme koronan kanssa maratonia, emme sprinttiä. Hän vetoaa blogissaan päättäjiin ja kansalaisiin: ”ladatkaa koronavilkku, käyttäkää kasvomaskia ja rajoittakaa kokoontumisia yksilö- ja yhteistasolla”.

”Niin meidän ei tarvitse taas järkyttyä”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?