HUSissa on ihmetelty ”pyöreää nollaa” teho-osastolla – ylilääkäri toivoo keskustelua koronastrategian muuttamisesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HUSissa on ihmetelty ”pyöreää nollaa” teho-osastolla – ylilääkäri toivoo keskustelua korona­strategian muuttamisesta

HUSin ylilääkäri, lääkintäpäällikkö Eero Hirvensalo ei halua väittää pahimman koronatilanteen olevan takanapäin, vaikka toivookin keskustelua koronastrategian mahdollisesta muuttamisesta.

Ylilääkäri Eero Hirvensalo on ollut paljon julkisuudessa esimerkiksi selittäessään Kaakkois-Aasian tsunamin, Myyrmannin räjähdyksen ja Jokelan ampumistragedian seurauksia. Kuva oikealla: Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta tehohoidetiin HUS:ssa huhtikuussa.

5.9.2020 7:15

Vaikka koronavirustartuntojen määrä on taas viime viikkoina noussut Suomessa, niin tehohoidossa se ei näy. Perjantaina koronaviruksen vuoksi oli koko Suomessa tehohoidossa vain yksi ihminen.

Hirvensalon mukaan HUSissa on ihmetelty ”pyöreää nollaa” teho-osastolla.

– Vakavia tautitapauksia ei tällä hetkellä ole. Alkuperäinen pelko, että ihmisiä joutuu teholle ja tauti olisi tappavan katastrofaalinen, niin sitä kuvaa täytyy muuttaa. Tosiasia on, että tauti ei tällä hetkellä etene sillä tavalla kuin pelättiin, kertoo Hirvensalo IS:lle.

Hirvensalon mukaan tehohoitopotilaiden pieni määrä voisi olla merkki viruksen heikentymisestä.

– Ei tästä ole mitään tieteellistä näyttöä silti olemassa, hän huomauttaa.

Hirvensalo totesi perjantaina Ylelle, että vaikka vanhemman väestön liikkuminen on lisääntynyt huomattavasti kevään jälkeen, ei ole aiheutunut laajoja tartuntaketjuja ja vakavia sairastumisia.

Hän ei silti halua väittää pahimman koronatilanteen loppuneen ja tautikin voi muuttua taas vakavammaksi.

– Pitäisikö silti nyt pohtia jotain muuta ja miten asia hoidetaan? Vai pitääkö meidän vain pelätä, olla lamaantuneita ja hoitaa koronaa? Meillä on paljon tärkeitä sairauksia, joita täytyy hoitaa kiireellisesti ja hoitovelkaa on vaikka kuinka paljon.

Maanantaina Helsinki-Vantaan lentokentän terveysturvallisuustoimintojen tukiryhmän puheenjohtajana aloittaneen Hirvensalon mielestä olisi aika aloittaa laajempi keskustelu koronastrategiasta. Esimerkiksi testausten laajentaminen kaikille lennoilta saapuville olisi erittäin kallista.

Hirvensalon mukaan pitäisi pohtia, miten paljon uhrataan yhteiskunnan varoja testaamiseen ja ennaltaehkäisyyn suhteessa muuhun potilashoitoon.

Hirvensalo muistuttaa, että ihmisten kannattaa noudattaa tähän mennessä opittuja käytäntöjä, kuten käsidesin käyttöä ja sosiaalista etäisyyttä.

– En vähättele taudin mahdollista potentiaalia, mutta olen realisti.

– Ennen pitkään väestö alkaa ymmärtää, että tauti ei ole sellainen, josta pitäisi olla äärettömän huolissaan, summasi Hirvensalo Ylelle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?