Otetaan munuais­soluja, kloonattuja viruksia ja elatus­ainetta: FinVector tekee samalla tekniikalla syöpä­lääkettä ja rokotetta

”Tässä kulminoituu 25 vuotta tieteentekoa ja kovaa työtä.”

5.9.2020 7:31

FinVectorilla on Kuopiossa valmis tuotantolinja adenoviruksille, joita käytetään virtsarakkosyövän geenihoitoon. Tässä uuteen geenitekniikkaan perustuvassa terapiassa virus vie virtsarakkoon geenejä, jotka ryhtyvät työhön: tuottamaan syöpäsoluja tuhoavia proteiineja.

Täsmälleen samalla teknologia-alustalla voidaan valmistaa myös rokotetta, kertoi FinVectorin toimitusjohtaja Giuseppe Carloni torstaina IS:lle. Raaka-aineina ovat ihmisen munuaissolut ja adenovirukset, liemenä elatusaineet ja ”keittoastiana” bioreaktori. Ja näin se käy:

– Viljelemme soluja ja infektoimme ne sitten (adenoviruksin). Viljelmä kasvaa ja alkaa tuottaa lisää viruksia, aivan samalla tavalla kuin ihmisen keho. Virusten määrä moninkertaistuu siihen saakka, kunnes me tapamme solut ja otamme viruspartikkelit talteen. Tämä on meidän tuotteemme, Carloni sanoi.

FinVectorin toimitusjohtaja Giuseppe Carloni esitteli IS:lle yhtiön puhdastiloja torstaina Kuopiossa.

Lopuksi viruspartikkelit puhdistetaan ja käsitellään erikoismenetelmin. Jos ne ovat syöpälääkkeeksi tarkoitettuja, ne ruiskutetaan suoraan potilaan virtsarakkoon. Koronavirusrokotteena ne annostellaan nenäsuihkeena. Tässä rokotteessa ei käytetä lainkaan apuaineita: virukset ovat pH:ta ylläpitävässä puskuriliuoksessa, johon on lisätty pieni määrä jääkiteiden muodostumista estävää glyserolia. Varastoinnissa valmiste pakastetaan.

Kumpikaan näistä FinVectorissa kehitetystä tuotteesta ei ole aivan vielä valmis myyntiin. FinVectorissa ollaan kuitenkin varmoja siitä, että molemmat hankkeet saadaan vielä maaliin.

– Tässä kulminoituu 25 vuotta tieteentekoa ja kovaa työtä. Meillä aihetta olla todella ylpeitä, Carloni sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?