Katso, mistä maista Suomeen on tullut koronatartuntoja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Katso, mistä maista Suomeen on tullut koronatartuntoja

Iso osa Suomeen tänä vuonna ulkomailta tulleista koronavirustartunnoista on tullut Itävallasta. Ruotsi on samassa tilastossa vasta sijalla neljä. Suurin osa on kuitenkin kotimaista alkuperää.

4.9. 6:03

Tuore Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) data paljastaa, että vähintään 10 prosenttia Suomessa tänä vuonna vahvistetuista tartunnoista on tullut ulkomailta. Tartuntoja on tullut kaikkiaan 71 eri maasta. Tilastojen mukaan toisaalta on myös varmaa, että vähintään 57 prosenttia suomalaisista vahvistetuista tartunnoista on saatu Suomen sisältä.

Iso osa Suomeen tulleista vahvistetuista ulkomailta tulleista tartunnoista on peräisin Itävallasta. Itävallan tartunnat tulivat lähes kaikki jo keväällä hiihtoloma-aikana, kun maaliskuun alussa yli 200 suomalaista tartuntaa jäljitettiin Itävaltaan. Pääsiäisestä heinäkuun puoliväliin Itävallasta ei tilaston mukaan enää tullut Suomeen lainkaan vahvistettuja tartuntoja.

Jutun lopussa lista kaikista maista, joista Suomeen on raportoitu saapuneen koronavirustartuntoja.

Ruotsi on Suomeen päätyneiden tartuntatapausten tilastossa Itävallan takana vasta neljännellä sijalla, vaikka lähes joka viikko epidemian alusta saakka Ruotsi onkin kirjattu Suomessa vähintään yhden tartunnan alkuperämaaksi.

 Enintään 281 tapausta maailman kaikista raportoiduista koronatartunnoista on epäilty suomalaislähtöisiksi.

Suomesta mukaan tarttunutta koronaa on kirjattu maailmalla harvoin. Enintään 281 tapausta maailman kaikista vahvistetuista ja ECDC:lle raportoiduista tartunnoista on epäilty suomalaislähtöisiksi.

Viro on kirjannut eniten Suomesta alkunsa saaneita tartuntoja, vähintään 31 kappaletta. Niistä ainakin seitsemän kirjattiin elokuun ensimmäisellä viikolla, kaikki miespuolisille Virossa testatuille. Tilaston perusteella voi päätellä, että 1–5 prosenttia Viron tartunnoista on suomalaista alkuperää.

ECDC:n tiedoissa tartuntamaalla tarkoitetaan maata, jossa oleskellessaan ihminen on lääkärin arvion mukaan saanut tartunnan. Tieto ei kerro tartunnan saaneen kansalaisuutta.

Ulkomailta tulleet tartunnat ovat nousseet viime viikkoina puheenaiheeksi, kun esimerkiksi Skopjesta Turkuun lentokoneella matkustaneiden mukana tuli elokuussa Suomeen monta kymmentä koronatartunnan saanutta. IS uutisoi aiemmin Kosovon koronatilanteesta, joka oli varsinkin elokuussa jopa Euroopan mittakaavassa hurja. ECDC kirjaa toistaiseksi Kosovon ja Serbian luvut yhteen ja ne kirjautuvat Serbian tietoihin.

IS:n keräämät tiedot koronatartunnoista ovat peräisin Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) avoimesta datasta. ECDC avaa julkisesti tietoa Euroopan koronavirustartunnoista muun muassa maan, viikon ja sukupuolen tasolla. Suomea koskevat ECDC:n tiedot ovat alun perin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tartuntatautirekisteristä. Tiedot ovat huomattavasti tarkempia kuin THL:n itse julkaisemat tiedot samasta rekisteristä.

Täysin tarkkoja ECDC:n luvut eivät ole, mutta tartuntatapauksia pystyy tilastosta haarukoimaan. Tietosuojan vuoksi ECDC ei esimerkiksi kerro alle 6:n viikoittaisen tapauksen lukuja tarkasti, joten monessa tapauksessa tapausmäärä on muodossa ”1–5 tapausta”.

Luvuista voi kuitenkin suurella varmuudella päätellä, että esimerkiksi Britanniasta on lähtöisin harvempi suomalainen tartunta kuin vaikkapa Itävallasta. Toki tilastoissa täytyy muistaa, että tilastossa iso osa tartunnan alkuperämaista on jäänyt hämärän peittoon.

ECDC:n tilasto on päivätty tiistaille 1.9.2020, mutta johtuen sadoista tietolähteistä, joidenkin maiden tiedot saattavat olla useamman päivän vanhoja. Eri mailla on myös erilaiset tavat kirjata tilastoja, joten ECDC itse toteaa, että ”[datan perusteella] maiden välistä vertailua tulisi tehdä varoen.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?