”Se on 600 hävittäjää, joita pystytään tiputtamaan” – Ilmavoimien operaatiopäällikkö arvioi, että Hornetit voisivat puolustautua 10-kertaista ylivoimaa vastaan

Ilmavoimien arvion mukaan nykyiset ja seuraavaksi hankittavat noin 60 suomalaishävittäjää pystyvät taistelemaan jopa 600:aa viholliskonetta vastaan.

Hornet-hävittäjiä Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta.

3.9.2020 7:57

Suomalaiset hävittäjät pystyvät puolustautumaan jopa kymmenkertaisesti vahvempaa vihollista vastaan, arvioi Ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Juha-Pekka Keränen puolustusvoimien Radio Kipinä -podcastissa.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

– Jos päästään vaikka yhden suhde kymmeneen, niin silloin se on 600 hävittäjää, joita pystytään tiputtamaan. Taikka pommikonetta, mitä sieltä tuleekaan, Keränen kertoo podcastissa.

Suomalaisen ylivoiman perusteena ovat Keräsen mukaan kaluston laatu, henkilöstön osaaminen ja kotikenttäetu, johon kuuluvat muun muassa ilmantorjunta, oma johtamisjärjestelmä sekä tuttu maasto ja sääolosuhteet.

Arvio on myös suhteutettu vastustajan kalustoon ja osaamisen tasoon.

– Hornetin osalta se suhteellinen suorituskyky on vielä varsin hyvä, mutta se rupeaa poistumaan sen takia, kun tulee uusia entistä parempia koneita ja koulutustaso ja kyky käyttää näitä paranee näillä lähialueen muilla mailla.

Ilmavoimien nykyinen 62:n koneen Hornet-kalusto korvataan vuosikymmenen loppupuoliskolla uusilla monitoimihävittäjillä. Kauppaneuvotteluissa on meneillään kolmas kierros, ja valtioneuvosto tekee hankintapäätöksen ensi vuoden loppupuoliskolla.

Tavoitteena oli korvata Hornetit uusilla koneilla täysmääräisesti, mutta jo kisan ensimmäisellä kierroksella kävi selväksi, että hintakatoksi asetettu 10 miljardia ei riitä 60 koneen parveen. Ilmavoimat ei ole kertonut annettuja tarjoushintoja.

Nyt selvitetään, montako hävittäjää summalla lopulta saisi.

Mukana tarjouskilvassa ovat Euroopasta ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen E/F ja yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon. Yhdysvaltalainen Boeing tarjoaa Suomelle F/A-18 Super Hornetia ja elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta E/A-18G Growleria. Toinen yhdysvaltalaistarjokas on Lockheed Martinin viidennen sukupolven häivehävittäjäksi kutsuttu F-35A Lightning II.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?