Kuhmo hiljeni dramaattisen sulkemispäätöksen jälkeen: ”Kuin veitsellä leikaten” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuhmo hiljeni dramaattisen sulkemis­päätöksen jälkeen: ”Kuin veitsellä leikaten”

Kuhmon kaupunginjohtajan Tytti Määtän mukaan paikalliset ovat suhtautuneet rajoituksiin rauhallisesti.

Uutiset tartunnoista ja rajoitustoimista hiljensivät kainuulaisen pikkukaupungin kadut välittömästi.

31.8.2020 6:20

Kuhmossa tehtiin sunnuntaina isoja päätöksiä. Kaupunki tiedotti rajoittavansa laajasti palveluitaan, jotta alueella leviämään päässyt koronatartuntarypäs saataisiin taltutettua.

Uutiset tartunnoista ja rajoitustoimista hiljensivät kainuulaisen pikkukaupungin kadut välittömästi.

– Väki väheni kuin veitsellä leikaten – ihmiset ovat selvästi jääneet koteihinsa. Kovasti pelotti, tuleeko se toinen aalto, mutta sitten se rysähtikin näin rajusti ja yhtäkkiä. Onhan tämä ollut aikamoinen järkytys, kuhmolaisen Huoltamo Kuksan kauppias Tuija Toivanen huokaisee.

Kainuun sote tiedotti sunnuntaina 14:ta uudesta koronatartunnasta, joista 13 oli kuhmolaisilla. Altistuneita on ainakin 150.

– Kyllähän ihmiset ovat olleet tosi huolissaan siitä, miten pahasti tämä räjähtää käsiin, kun kerralla tuli noin paljon tartuntoja. Minuakin pelottaa, miten esimerkiksi henkilökuntamme selviää, ja onko meilläkin käynyt tartunnan saaneita asiakkaita, Toivanen miettii.

Kuhmon kaupunginjohtajan Tytti Määtän mukaan vastuulliset viranomaiset seurasivat alati pahenevaa tartuntatilannetta herkeämättä koko viikonlopun ajan, mutta lopullinen päätös rajoitustoimista tehtiin sunnuntaina.

– Meillä oli lauantai-iltana viimeinen palaveri, jonka jälkeen aloin miettiä, mihin toimenpiteisiin voimme ryhtyä kaupungin päätöksellä. Nukuin yön yli, ja sunnuntaina heti aamulla tein listan toimenpiteistä, jotka sitten esittelin Kainuun johtokeskukselle, Kuhmon johtoryhmälle ja muille päättäjille, Määttä kertaa.

Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä.

Rajoitustoimenpiteet ovat mittavia, jopa korona-ajan mittakaavassa. Kuhmon kaupunki tiedotti rajoittavansa kirjaston ja nuorisotyön tilojen aukioloa, sulkevansa museotoiminnan, kuntosalin ja uimahallin. Myös kaikki kaupungin järjestämä ryhmämuotoinen harrastetoiminta on tauolla ensi viikon ajan.

Kuhmon kaupungilla oli mahdollisuudet vaikuttaa vain omiin palveluihinsa ja toimintaansa, joita se rajoittikin merkittävästi. Määttä muistuttaa, ettei kunnallisen sektorin toimivalta kuitenkaan riitä vaikuttamaan yksityisiin toimijoihin.

Heidän toimintaansa voitiin puuttua vain suosituksin.

– Päätimme sulkea kaikki toiminnot, joilla pystymme vähentämään ihmisten kohtaamisia. Tällä tavoin saimme myös keskittämään resursseja sinne, mihin niitä nyt tarvitaan, eli perusopetukseen sekä ruoka- ja siivouspalveluihin, hän kertoo.

Parin päivän aikana eskaloitunut tartuntatilanne vaikuttaa toki myös yrittäjiin, vaikka varsinaisia rajoituksia ei langetettukaan.

– Lopetamme buffet-tarjoilun ainakin ensi viikoksi, minkä lisäksi muistutamme asiakkaitamme turvaväleistä, lisäämme puhtaanapitoa ja koetamme saada ruokailutilasta mahdollisimman väljän, Huoltamo Kuksan Tuija Toivanen luettelee.

Eikä yrittäjän huoli koske ainoastaan terveyttä ja turvallisuutta.

– Liiketoiminnan kannalta pelottaa. Pitääkö sitä taas lomauttaa väkeä, lyhentää aukioloja ja siirtyä takeaway-malliin?, hän pohtii kevään kurimukseen viitaten.

Kuhmon rajoitustoimet koskevat myös opiskelijoita. Kuhmon lukio, musiikkiopisto ja Sotkamon kansalaisopisto siirtyvät maanantaista lähtien etäopetukseen. Lukiossa lähiopetukseen palataan vasta 29. syyskuuta, kun ylioppilaskirjoitukset ovat ohi.

Kuhmon sivistystoimenjohtajan ja lukion rehtorin Eila Vilénin mukaan päätökseen suhtauduttiin koulussa rauhallisin mielin.

– Sekä opettajilla että opiskelijoilla on jo kokemusta etäilystä. Toimimme tilanteen vaatimalla tavalla, vaikka ihanteellista olisi tietysti kohdata kasvokkain arjessa, Vilén kommentoi.

”Päätimme sulkea kaikki toiminnot, joilla pystymme vähentämään ihmisten kohtaamisia”, Kuhmon kaupunginjohtaja kertoi IS:lle.

Kevään kokemuksesta todella on hyötyä, etenkin nyt kun etäopetuksen siirtymiseen jäi alle vuorokauden valmistautumisaika. Yksi konkreettinen, keväältä tuttu toimenpide on ruokakassit, joita kaupunki alkaa toimittaa kotiin jääville lukioikäisille mahdollisimman nopeasti.

– Meillä on hyvät toimintamallit ja kokemukset keväältä, mikä auttaa tässä tilanteessa, Määttä sanoo.

Peruskouluissa puolestaan jatketaan edelleen kontaktiopetuksessa – joskin äärimmäistä varovaisuutta noudattaen.

– Yli 15-vuotiaille jaetaan maskeja koulukuljetuksiin ja koulutilojen ulkopuoliset opetustilanteet lopetetaan. Pidämme myös maanantaina etäyhteydellä lääkärin kanssa aamunavauksen, jotta lapset saavat tietoa tilanteesta, Määttä toteaa.

Kaupunginjohtajan mukaan kuhmolaiset ovat suhtautuneet tiukkoihin rajoitustoimiin rauhallisesti ja varsin yksituumaisesti.

– Olen kokenut, että paikkakuntalaiset ovat olleet tyytyväisiä, että ryhdyimme toimiin näin nopeasti. Täytyy muistaa, että Kuhmossa on laaja vanhusväestö, ja nyt pitää kaikin toimin suojata, ettei epidemia leviä heidän keskuuteensa.

Toivanen vahvistaa kaupunginjohtajan näkemyksen, vaikka tilanne onkin karu liiketoiminnan kannalta.

– Toivottavasti ihmiset vain nyt tajuaisivat pysyä kotonaan ja minimoida kontaktit, jotta saataisiin tämä talttumaan, eikä koko kaupunki menisi ihan sekaisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?