Suomalainen paperi­taiteilija esitteli teoksensa Redditissä ja netti­kansa hullaantui: ”Aivoni tuntuivat hylkäävän, mitä näin”

Keskiaikaista salamurhaajaa esittävä Assassin-origamiteos on poikinut tähän mennessä 126 000 yläpeukkua ja 1 400 kommenttia.

Könkkölä kertoo harrastaneensa origamitaidetta 15 vuotta.

30.8.2020 21:15

Pikkupojasta saakka japanilaisperäistä origamitaidetta harrastanut Juho Könkkölä, 23, yllättyi viikonloppuna perusteellisesti lisättyään kuvan tuoreimmasta teoksestaan Reddit-sivustolle.

Keskiaikaisen salamurhaajan muotoon taiteltu paperiarkki on poikinut tähän mennessä huimaavat 126 000 yläpeukkua. Ihmiset ovat kommenttiosiossa näkemästään ällikällä lyötyjä.

– Aivoni tuntuivat fyysisesti hylkäävän, mitä näin. Tämä on uskomaton! eräs kommentoija hehkuttaa.

– Onhan tämä aika mieletöntä, Keski-Suomessa asuva taiteilija toteaa Ilta-Sanomille.

Aiemmin Könkkölän Redditissä esittelemät kuvat ovat keränneet miehen mukaan muutamia kymmeniä tuhansia peukkuja. Samanlaisiin lukuihin ylsi muun muassa suursuosioon raketoineen Assassin-teoksen kesäkuussa julkaistu ensimmäinen versio.

– Olisin odottanut samanlaista peukkumäärää, mutta sittenhän se räjähti huomattavasti kuvitelmiani suuremmaksi.

Keväällä Lapin ammattikorkeakoulusta valmistunut Könkkölä kiinnostui paperitaitoksista jo pikkupoikana. Lapsuuden uteliaisuus on sittemmin kanavoitunut orastavaksi työuraksi.

Origamissa eli paperintaittelutaiteessa taiteilija pyrkii muovaamaan paperista taide-esineen turvautumatta saksiin. Taidelaji on sekä ammatti- että harrastustasolla ihmisten määrällä mitattuna suppea, ja Könkkölä kertoo tavanneensa Suomessa vain muutaman harrastajan. Maailmanlaajuisesti omia origamiteoksia tehtailee miehen mukaan noin 400 henkeä.

Valmisteluprosessit voivat viedä useita kuukausia. Tuoreimman teoksensa ideoinnin Könkkölä aloitti huhtikuussa.

– Lähtökohdassa mietin, missä ovat teoksen tärkeimmät yksityiskohdat ja asiat: jalat, kädet, miekat ja viitat. Sen jälkeen hahmottelen ne paperiarkille ja katson, mistä kohdasta tulee mikäkin osa.

Origamien valmisteluprosessit voivat viedä useita kuukausia. Tältä Assassin-teos näytti suunnitteluvaiheessa.

Esimerkiksi jalka tai miekka vievät paperiarkista tietyn neliskanttisen tai pyöreän alueen. Näitä muotoja Könkkölä sijoittaa eri puolille paperiarkkia, minkä jälkeen hän ryhtyy hahmottelemaan toteutusta.

– Tutkin, mitä taitoksia vaaditaan, jotta mallin saa taitettua paperista ilman leikkaamista. Tämän prosessin jälkeen teen kokeilutaittelun nähdäkseni, voiko taitokset todella toteuttaa. Saatan tehdä useamman kokeen ennen kuin lähden taittelemaan varsinaista teosta.

Origamien työstäminen vaatii Könkkölän mukaan huomattavaa hahmotuskykyä ja kärsivällisyyttä.

Valmistuttuaan keväällä Lapin ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi Könkkölä on pyrkinyt toteuttamaan unelmansa ja työllistämään itsensä 15 vuotta jatkuneella harrastuksella.

– Tämä työ vaatii hyvin paljon hahmotuskykyä ja kärsivällisyyttä. Pitää olla intohimo, jotta työtä voi tehdä enemmän. Se vaatii omistautumista, että pystyy tekemään näin pitkälle vietyä taideteosta.

23-vuotias taiteilija hahmotteli Assassin-teostaan viitisen kuukautta.

Toistaiseksi tulovirtoja on kertynyt teosmyynneistä, näyttelypalkkioista ja taiteilijan apurahoista. Alkuvuodesta Könkkölän töitä oli esillä Amos Rexin taidemuseossa. Seuraavan näyttelyn mies kertoo pitävänsä lokakuussa Torniossa.

– Vielä en tiedä, voiko tällä elättää itsensä. Siitä otetaan nyt selvää, Könkkölä toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?