Elämäkerta paljastaa: Claes Andersson raivosi Sauli Niinistölle hallituksen budjetti­neuvotteluissa – ”Onneksi välissämme oli pöytä...” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Elämäkerta paljastaa: Claes Andersson raivosi Sauli Niinistölle hallituksen budjetti­neuvotteluissa – ”Onneksi välissämme oli pöytä...”

Tuore elämäkerta kuvaa Claes Anderssonin (1937–2019) elämää sekä monipuolista uraa poliitikkona, kirjailijana, psykiatrina, psykoterapeuttina ja jazz-pianistina.­

29.8. 13:02

Heinäkuussa 2019 kuollut psykiatri, kirjailija, muusikko ja poliitikko Claes Andersson kertoo uudessa elämäkerrassaan värikkäitä anekdootteja poliitikkovuosiltaan.

Riitta Kylänpään kirjoittama elämäkerta Utelias mieli – Claes Anderssonin mieli (Siltala) ilmestyy ensi viikolla.

SKDL:n kansanedustajaksi Claes Andersson nousi ensimmäisen kerran 1987.

Hänellä oli pitkä kokemus ryhmätyöskentelystä, ja psykiatrina hän oli myös tottunut kuuntelemaan ihmisiä. Siitä oli apua politiikassa.

Hänen ympärilleen kehittyi avoimuuden ja luottamuksen ilmapiiri.

”En ollut tappelija, olin ehkä liiankin sovinnollinen ja myötäelävä osittain myös tarkoituksella”, hän kertoo kirjassa.

Kerran tosin kiehahti. Sauli Niinistön aloitettua valtiovarainministerinä budjettineuvotteluja käytiin Säätytalolla. Andersson esitti korotusta aiemmin leikattuun opintorahaan.

Niinistö kieltäytyi kaikesta tavalla, jonka Andersson koki kirjan mukaan piruiluksi ja sadismiksi.

Claes Andersson ja Sauli Niinistö hallitusneuvotteluissa Smolnassa 1995.­

”Sanoin hänelle, että hän on sikamainen sadisti. Onneksi välissämme oli pöytä, koska muuten olisin lentänyt hänen päälleen ja ruvennut tappelemaan oikeasti”, Claes Andersson kertoo kirjassa.

Niinistö ehdotti taukoa.

Jälkeenpäin Andersson katui käytöstään ja pyysi anteeksi Niinistöltä.

Elämäkerta perustuu osittain Riitta Kylänpään vuosina 2018–2019 tehtyihin Claes Anderssonin haastatteluihin. Kirjassa Andersson palaa myös eduskuntavuosiinsa ja kansanedustajakollegoihinsa.

SMP:n kansanedustaja Sulo Aittoniemen käyttäytyminen eduskunnassa oli Anderssonista aivan hurjaa.

”Hän oli taitava puhuja ja hän puhui paljon. Hän tavallaan improvisoi vihapuhetta tähän maahan. Silloin ei ollut perussuomalaisia, vain vennamolaisia, ja hän saattoi sanoa hyvin halventavasti esimerkiksi arabeista”, Claes Andersson kertoo kirjassa.

Kiertäessään Suomea kokoomuksen kansanedustaja Raimo Ilaskiven ja Sulo Aittoniemen kanssa Andersson kuvailee kirjassa kokoonpanoa kuin maata kiertäväksi teatteriseurueeksi.

”Vähitellen repliikit alkoivat asettua niin, että tiesin aina, että nyt se Ilaskivi sanoo sitä ja sitä ja Aittoniemi sanoo jotain vähän rasistista, ja sitten minä sanon vastaan. Se oli kuin tšehovilainen näytelmä”, Claes Andersson kertoo kirjassa.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat Claes Andersson, Sauli Niinistö, Paavo Lipponen, Ole Norrback ja Pekka Haavisto 1995.­

Claes Andersson tuli ihmisten kanssa hyvin toimeen. Kirjassa on anekdootteja politiikan vuosilta. Andersson kertoo, kuinka silloinen pääministeri Paavo Lipponen saattoi hyvällä tuulella ollessaan heittää vitsin.

”Eräänä maanantai aamuna talouspoliittisen valiokunnan kokouksen alussa hän sanoi, että nyt hän haluaa pullaa. Kun katsoimme häntä ihmeissämme, hän sanoi, että ’tiedättekö te, minkälaista on olla naimisissa nuoren vaimon kanssa’, ja toisti toiveensa saada pullaa”, Claes Andersson kertoo kirjassa.

Claes Andersson ei sensuroinut eikä ohjannut elämäkertansa kirjoittamista. Hänen mielestään se oli kirjoittajan Riitta Kylänpään kirja.

Claes Andersson menehtyi 24. heinäkuuta 2019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?