Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja kehottaa välttämään kotimaisia eläintuotteita:” Jos haluat ostaa juustoa, osta vaikka ruotsalaista”

Vihreiden helsinkiläisen kuntapoliitikon mukaan varsinkin Lounais-Suomen eläintuotanto rehevöittää Itämerta.

27.8.2020 19:47

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr) on huolissaan Suomen maatalouden vaikutuksista Itämeren rehevöitymiseen. Hän kehottaa ihmisiä välttämään kotimaisia eläintuotteita, kunnes rehevöitymisongelmat on saatu ratkaistua.

– Jos haluat ostaa juustoa, osta vaikka ruotsalaista. Itämeri kiittää, Kivekäs kirjoittaa Facebook-julkaisussaan.

Hän kirjoittaa, että Suomen maatalous rehevöittää Itämerta tänään suunnilleen yhtä paljon kuin 40 vuotta sitten.

– Ympäristötukea on maksettu satoja miljoonia joka vuosi, mutta päästöissä se ei näy juuri lainkaan.

Kivekkään mukaan ongelmana on erityisesti Lounais-Suomen liiallinen eläintuotanto. Hänen mukaansa eläimiä on niin paljon, ettei niiden kaikki lanta pysty sitoutumaan saviseen maahan, vaan merkittävä osa lannasta valuu sateiden mukana puroihin, jokiin ja siitä mereen.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg kuvailee Maaseudun tulevaisuudessa Kivekkään ulostuloa lapselliseksi ja epärealistiseksi.

– Jos tuotanto siirtyy toiselle Itämeren rantavaltiolle, eihän se Itämeren näkökulmasta ole yhtään sen parempi, Åberg sanoo MT:n haastattelussa.

Åberg kritisoi Kivekkään julkaisua erityisesti siksi, ettei siinä hänen mielestään ymmärretä rehevöitymisen estämiseksi tehtyjen ja tehtävien tekojen aikajännettä.

– Syvempään maaperään varastoituneet ravinteet eivät yhtäkkiä häviä mihinkään, vaikka muokkauskerroksessa tehdäänkin paljon muutoksia.

Åbergin mukaan tilanne voidaan ratkaista kehittämällä vielä nykyistä parempia ja kohdennetumpia vesiensuojelutoimenpiteitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?