”Luulen, etten enää pysty matkustamaan Suomeen” – Ruotsinsuomalainen Päivi avautuu suomalaisten Ruotsi-vihasta Dagens Nyheterin yleisönosastolla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Luulen, etten enää pysty matkustamaan Suomeen” – Ruotsin­suomalainen Päivi avautuu suomalaisten Ruotsi-vihasta Dagens Nyheterin yleisön­osastolla

Suomalaisten suhtautumisessa Ruotsin koronatilanteeseen on paljon vahingoniloa ja pilkkaa, sanoo Päivi.

Päivi Rissasen mielestä Suomessa käynnistyi kampanja, miten Ruotsi on epäonnistunut kaikessa ja Suomi on tehnyt hyvää työtä.

26.8.2020 20:28

Suomessa on koronan aikana kehittynyt viha Ruotsia vastaan, jota lietsovat arvostetut poliitikot, kirjoittaa Södertäljessa asuva Päivi Rissanen Dagens Nyheter-lehden yleisönosastolla.

Rissanen muutti 46 vuotta sitten Suomesta Ruotsiin.

Rissanen kirjoittaa, miten eri tavalla maat alkoivat keväällä hoitaa pandemiaa. Alussa Suomen strategia sulkea yhteiskunta ja avata varmuusvarastot tuntui turvalliselta.

Ruotsissa tuli shokkina tieto, että varmuusvarastot oli ajettu alas.

Ruotsissa alettiin kertoa kasvavista kuolleiden määristä. Kun tuli tieto, että tauti oli levinnyt vanhainkoteihin, katastrofi alkoi Rissasen mukaan paljastua.

– Silloin mielipiteet ja kirjoitukset suomalaisissa lehdissä alkoivat olla sellaisia, että ne tuntuivat todella vastenmielisiltä. Ei tunnettu minkäänlaista empatiaa eikä mitenkään valitettu kuolleiden määrää, ei edes politiikkojen taholta.

Päivi Rissasen mielestä Suomessa käynnistyi kampanja, miten Ruotsi on epäonnistunut kaikessa ja Suomi on tehnyt hyvää työtä.

Rissasen mielestä mukana oli paljon vahingoniloa ja pilkkaa. Valtionepidemiologi Anders Tegnellia vastaan alkoi suoranainen vihakampanja.

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell.

Rissasen mielestä Suomessa asenteet ruotsalaisia kohtaan kiihtyivät. Tuntui siltä, että koko maa alkoi vihata Ruotsia.

Rissanen luki Ylen sivuilla ihmisten kertomuksia, miten he olivat nähneet autoja, joissa on Ruotsin rekisterikilvet.

Raja suljettiin ja Itämerelle pystytettiin rautaesirippu.

– Yksi Tornionjokilaaksossa asuva mies halusi käydä vanhempien haudalla rajan takana Suomen puolella. Suomalainen rajapoliisi tuli ja pani hänet käsirautoihin.

Rissasen mukaan nainen, jolla on kaksoiskansalaisuus, ei päässyt Suomeen hautaamaan vanhempiaan.

Kun Tegnell kertoi Helsingin Sanomissa, mistä Ruotsin korkeat kuolinluvut johtuivat, Rissanen luki kommentteja, joiden mukaan maa salli eutanasian. Suomalaiset kommentoivat, miten koronan avulla Ruotsi pääsi eroon kalliista hoidettavista.

Rissanen kysyy, voitaisiinko Ruotsissa sallia vastaavanlainen keskustelu.

Rissanen ihmettelee, miten suomalaiset poliitikot ovat reagoineet keskusteluun. Esimerkiksi presidentti Tarja Halonen julisti, miten Ruotsin luvut johtuvat siitä, että maassa on miespääministeri.

Rissanen kertoo olevansa todella pettynyt vanhaan kotimaahansa.

– Luulen, että en enää pysty matkustamaan Suomeen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?