Porvoon epäillyt poliisiampujat saivat syytteet 13:sta murhan yrityksestä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Porvoon epäillyt poliisi­ampujat saivat syytteet 13:sta murhan yrityksestä

Poliiseja kohti Porvoossa ja Pirkanmaalla ampuneet ruotsalaisveljekset ovat saaneet syytteet muun muassa 13:sta murhan yrityksestä, törkeästä ryöstöstä ja panttivangin ottamisesta.

25.8.2020 13:51

Syyttäjän mukaan rikoksesta epäillyt eivät ole esitutkinnassa ottaneet kantaa rikosepäilyihin. Ampuminen tapahtui viime vuoden elokuussa.

Tapahtumaketju alkoi Porvoossa Koneistajantien teollisuusalueella, minne poliisipartio sai hälytyksen aamuyöllä sunnuntaina 25. elokuuta. Kun poliisit saapuivat paikalle, kaksikko avasi tulen heitä kohti. Molemmat poliisit haavoittuivat, mutta pääsivät poistumaan paikalta.

Epäillyt onnistuivat tilanteessa saamaan haltuunsa poliisin virka-aseen. Esitutkinnan mukaan tilanne oli ohi noin kolmessa minuutissa.

31- ja 26-vuotiaat veljekset pakenivat Porvoon Koneistajantieltä, ja poliisi paikansi heidät illalla Tampereelta. KRP:n mukaan epäiltyjen jäljille päästiin muun muassa laajan teletietoihin kohdistuneen tutkinnan avulla.

Murhan yritysten lisäksi kaksikkoa syytetään törkeästä ryöstöstä, törkeän ryöstön valmistelusta, panttivangin ottamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kahdeksasta vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Oikeudenkäynnille ei ole vielä määrätty alkamisajankohtaa.

Pakomatkan aikana poliisia kohti ammuttiin useasti

Veljeksiä yritettiin ensimmäisen kerran pysäyttää Tampereen Rantatunnelin läheisyydessä iltakahdeksan jälkeen. He kiihdyttivät Volvollaan tunneliin ja ampuivat poliisia kohti viisi laukausta, poliisi kertoo. Laukauksista kolme osui partioauton keulaan.

KRP:n mukaan poliisin lisäksi myös sivulliset olivat vaarassa Rantatunnelissa. Vaaraa aiheutti paitsi ampuminen, myös veljesten ajovauhti ja -tapa.

Seuraavan kerran veljekset tavattiin Hämeenkyrössä. Poliisi levitti tielle piikkimaton, mutta epäillyt onnistuivat kiertämään sen. Hämeenkyrössä poliisipartio yritti vielä pysäyttää epäiltyjen auton törmäämällä sen takaosaan. Tällöin epäillyt ampuivat KRP:n mukaan taas poliiseja kohti. Yksi laukauksista osui Volvon kattoon ja toinen partioauton sivupeiliin.

Veljekset saatiin kiinni vasta Ikaalisissa. He ajoivat poliisin piikkimattoon osuen samalla partioautoon. He jatkoivat vielä matkaa, mutta pysähtyivät muutaman sadan metrin jälkeen ja tulivat ulos autosta.

Poliisin mukaan miehet eivät vastustaneet kiinniottoa.

Olivat yrittäneet hankkia aseita jo kesäkuussa

Teolle ei esitutkinnassa löydetty selkeää motiivia, mutta poliisi epäilee veljesten tehneen valmisteluja ja tiedusteluja, jotta poliisit saataisiin tiettyyn paikkaan haluttuna aikana.

KRP:n mukaan ennen teollisuusalueelle sunnuntaina soitettua hätäkeskuspuhelua hätäkeskukseen tuli lauantai-iltana soitto, jossa poliisia pyydettiin Porvoon Epoon alueelle hiekkakuopalle nuorisojoukon väitetyn tappelun vuoksi.

Poliisipartio ja ilmoittaja eivät koskaan kohdanneet, ja KRP epäilee, että puhelulla on yhteys myöhempään soittoon. Tätä kokonaisuutta on tutkittu epäiltynä törkeän ryöstön valmisteluna.

Miesten epäillään jo kesäkuussa 2019 yrittäneen hankkia käsiaseita salatun sähköpostipalvelun avulla, minkä vuoksi heitä epäillään myös ampuma-aserikoksesta.

Veljekset ovat Ruotsin kansalaisia, ja toisella heistä on lisäksi Suomen kansalaisuus. KRP:n mukaan miehet olivat saapuneet Suomeen huhtikuussa ja lukuun ottamatta lyhyttä Ruotsin-vierailua toukokuussa olivat oleskelleet Suomessa yhtäjaksoisesti kiinniottoonsa saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?