Paljon ehti tapahtua ennen kuin vantaalainen Mila vangitsi puhelimellaan Suomen muotoisen salaman Tikkurilan yötaivaalta.
Ensin perustettiin vakuutusyhtiö Suomi (1890), sitten vakuutusyhtiö Salama (1910), minkä jälkeen niistä syntyi vakuutusyhtiö Suomi-Salama (1971).
Kului puoli vuosisataa ja vakuutusyhtiökin ehti kadota, kun 24. elokuuta vuonna 2020 noin kello yksi yöllä välähti salama.
Eikä mikä tahansa salama, vaan Suomen muotoinen salama, Suomi-salama, taivaallisen topografian ihmetyö, Suomi-neidon tutuille muodoille uskollinen, kuin sähköllä täytetty Suomi-ilmapallo.
Suomen muotoisen salaman ikuisti puhelimellaan Tikkurilassa kerrostalon ylimmässä kerroksessa asuva Mila Kosonen, 23.
Vantaalla oltiin Suomen muotoisen salaman alla.
– Makasin jo sängyssä mieheni kanssa, kun jyrähti kovaa. Säikähdin kunnolla ja kurkistin sälekaihtimen välistä, Mila kertoo.
Ulkona riehui ukonilma.
Jo kertaalleen nukahtanut mies palasi Höyhensaarille, Mila sen sijaan alkoi kuvata sähköä hölskyvää ja purskuvaa yötaivasta ikkunan läpi puhelimellaan.
Puhelimessa on videokuvan hidastustoiminto.
Hän ehti kuvata ikkunan läpi eteläkaakkoon Tikkurilan väritehtaiden suuntaan vain viitisen minuuttia, kun taivaalta löytyi täysin valaistu Suomi.
Kadotakseen saman tien pimeyteen.
– Siitä hidastetusta kuvasta näki ilman editointiakin heti salaman muodon. Se välähti täysin saman muotoisena pari-kolme kertaa, Mila kertoo.
Ilman hidastustoimintoa välähdyksiä ei olisi erottanut toisistaan. Mila lähetti kuvan tutuilleen ja kaikkia nauratti: ihan kuin Suomi!
Tällainen salama muodosti Suomen muotoisen välähdyksen.
Ukkosia pelkäävä Mila valvoi aamukolmen asti. Aina kun uni oli tulla, jossain jyrähti ja arka uni säikähti pois. Kovinta räiske oli silti heti kello yhden jälkeen.
Kun Suomi syntyi.
– Tuntui että se oli pitkään ihan päällä, tai sitten tuli uusia koko ajan.
Suomi-salama kuului nauhamaiseen rankkojen ukkossadekuurojen ryppääseen, joka välähdellen ja jyrähdellen lipui Suomenlahden pohjoisrannikon yllä maanantain vastaisena yönä.
Pauketta oli kuin pajavasaroiden kokoontumisajoissa.
Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Paavo Korpelan mukaan kyseessä oli sinänsä hyvin tyypillinen loppukesän ukkonen, joka kehittyy lämpimän pinnan yläpuolella, tässä tapauksen meren yllä, joka on nyt 18-20 -asteista.
– Siellä oli yöllä liikkeessä kymmeniä tai satoja pieniä ukkospilviä ja niiden muodostamia ryppäitä, Korpela kuvailee.
– Se syntyi ja lähti liikkeelle itäiseltä Itämereltä iltakymmeneltä ja ohjaava virtaus ajoi sen aika haipakkaa ulkoa mereltä tänne rannikon yläpuolelle, jossa se liikkui rannikon suuntaisesti itäkoilliseen.
Pääkaupunkiseudulla ensimmäinen salama iski sunnuntaina kello 23.15. Monet olivat hereillä, sillä Mestarien liigan finaali oli ratkeamassa.
Kehä III:n tuntumassa ja sisäpuolella salamoi julkeimmin kello 01–01.30 eli silloin kun Tikkurilan Suomi-salamakin syntyi ja kuoli, kirkkaan, lyhyen hetkikullan elettyään ja Milan videolle ikuistuttuaan.
Myös muut IS:n lukijat ottivat samana yönä salamakuvia.
Useita satoja kilometrejä pitkä ukkospitoinen nauha oli Suomen yllä matkalla myös maanantaina päiväsaikaan, tällä kertaa syvällä sisämaassa, ja se liittyi kylmän ja kuivemman ilmamassan saapumiseen lännestä.
Tiistain vastainen yö voi olla erityisesti Pohjanmaalla hyvin viileä, jopa hallainen.