Hyvätuloiset hamstrasivat vähävaraisten ilmaisia maskeja – sosiaalityöntekijä jyrähtää: ”Ei ne, jotka elävät sosiaaliturvalla, ajele uusilla Volvoilla” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hyvätuloiset hamstrasivat vähävaraisten ilmaisia maskeja – sosiaali­työntekijä jyrähtää: ”Ei ne, jotka elävät sosiaaliturvalla, ajele uusilla Volvoilla”

Jakelupisteillä ei kysytä henkilö- tai tulotietoja, vaan jokainen määrittelee vähävaraisuutensa itse.

Jokaisessa Kymenlaakson jakelupisteessä on tehty havaintoja, joiden mukaan ilmaiset maskit ovat kelvanneet myös hyvätuloiselle kansanosalle. Arkistokuva.

20.8.2020 10:28

Vähävaraisille tarkoitetut maskijakelupisteet ovat herättäneet Kymenlaaksossa kiinnostusta myös muiden kuin varsinaisen kohderyhmän keskuudessa.

Kymsoten johtava sosiaalityöntekijä Tarja Mäntynen kertoo, että jokaisessa Kymenlaakson jakelupisteessä on tehty havaintoja, joiden mukaan ilmaiset maskit ovat kelvanneet myös hyvätuloiselle kansanosalle. Kymsote jakaa maskeja Kouvolan, Kotkan, Haminan, Pyhtään, Virolahden ja Miehikkälän sosiaalitoimistoissa.

– Meidän työntekijät asuvat samalla paikkakunnalla, niin kyllähän he tuntevat ihmisiä muista yhteyksistä. Siellä on tunnistettu työssä käyviä henkilöitä, mutta emme tietenkään voi heidän kokonaistilannettaan tietää, Mäntynen sanoo.

Mäntynen painottaa havaintojen olevan epävirallisia, koska jokainen määrittelee vähävaraisuutensa itse eikä jakelupisteillä kysytä ihmisten henkilö- tai tulotietoja.

– Haluamme uskoa, että nämä hyvätuloisiksi tiedetyt hakevat maskeja ehkä tuttavilleen, sukulaisilleen tai muille, jotka eivät ole niin hyvässä asemassa. Todella toivomme, että maskit päätyisivät niille, joille ne ovat tarkoitettu, Mäntynen sanoo.

Hallitus määräsi viikko sitten maskisuosituksen joukkoliikenteeseen. Pääministeri Sanna Marin (sd) linjasi tiedotustilaisuudessa, että lähtökohtaisesti kasvomaskien hankinta on omakustanteista, mutta vähävaraisten ihmisten on mahdollista saada maskit kunnan kustantamina. Kunnat saavat valtiolta tukea vähävaraisten ihmisten maskihankintoihin.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi, että vähävaraisuutta ei ole tarkoitus määrittää henkilötietojen tai tulotason kautta, vaan maskeja saavat henkilöt, jotka kokevat itsensä vähävaraisiksi.

Mäntynen kertoo olevansa hämmästynyt ja pettynyt ihmisten toimintaan. Hän muistuttaa, että ilmaiset maskit ovat tarkoitettu minimituloisille, jotka elävät köyhyysrajalla tai sen alapuolella.

– Ihmisillä ei ole oikein toiminut omantunnon arvio siitä, kuuluvatko nämä (maskit) nyt minulle vai ei. Tuntuu siltä, että maskeja hakevat ihan kaikki, Mäntynen sanoo.

Hän kertoo itse nähneensä jakelupisteen parkkipaikalla pariskunnan, joka hyppäsi uudehkon Volvon kyytiin. Molemmilla oli maskipaketit käsissään.

– Toivon, että tämä pariskunta vei esimerkiksi pienieläkkeiselle vanhemmalleen maskeja. Jos on varaa ajaa hyvin kalliilla uudella autolla, niin kyllä luulisi olevan varaa ostaa muutaman kympin maskipaketti. Ei ne, jotka elävät sosiaaliturvalla, ajele uusilla Volvoilla. Näin se vain on, Mäntynen toteaa.

Taustalla kytee Mäntysen arvion mukaan perisuomalainen ilmiö. Kun jotain on jaossa ilmaiseksi tai riittävän halvalla, niin suomalaiset jalkautuvat jonottamaan tavaraa itselleen. Vaikka maskit maksetaan yhteisin verovaroin, Mäntynen haluaisi nykyisessä taloustilanteessa kohdentaa avustukset niille, joille ne oikeasti kuuluvat.

– Todella toivon, että se omatunto tulisi nyt mukaan tähän asiaan, koska näitä maskeja ei kuitenkaan loputtomasti meillä riitä.

Mäntysen mukaan monet ilmaisia maskeja hakeneet ovat myös kyselleet, milloin niitä saa hakea lisää. Tämä on herättänyt epäilyksen siitä, etteivät kaikki maskit välttämättä päädy omaan käyttöön.

– Pelkäämme, että saattaa syntyä tällaista mustan pörssin kauppaa. Maskit ovat kuitenkin aika kalliita tuolla marketeissa. 50:n kappaleen paketin taitaa halvimmillaan saada 40 eurolla, Mäntynen sanoo.

Mäntysen tietojen mukaan Kymenlaaksossa jaettiin yli 50 000 maskia ensimmäisenä jakelupäivänä tiistaina. Jakelutahti pysyi yhtä vilkkaana myös keskiviikkona.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle Uutiset.

Oletko törmännyt ilmiöön, jossa hyvätuloiset haalivat itselleen ilmaisia maskeja? Lähetä meille uutisvinkki tai ota yhteyttä sähköpostitse anttijussi.ripaoja@iltasanomat.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?