Skopjesta tullut jo ainakin 43 koronatartuntaa – näin ministeri kommentoi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Skopjesta tullut jo ainakin 43 koronatartuntaa – näin ministeri kommentoi

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan mukaan pakkotestaus on ainakin toistaiseksi nopein ja tarkoituksenmukaisin toimintalinja tartuntojen leviämisen estämiseksi.

16.8.2020 20:49 | Päivitetty 16.8.2020 23:55

Pohjois-Makedonian Skopjesta lauantaina Turkuun saapuneen lennon matkustajista kahdellatoista on todettu koronavirustartunta, Turun kaupunki tiedotti sunnuntaina.

Lennolla oli yhteensä 115 matkustajaa joista 95 prosenttia testattiin.

– Kaikkein pienimmiltä lapsilta ei otettu näytettä inhimillisistä syistä. Vanhemmat tekivät päätöksen heidän kohdallaan, Turun kaupungin hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa kertoo.

Kaikki Skopjesta saapuneet matkustajat asetettiin tartuntalain mukaiseen karanteeniin Turun kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä.

Matkustajille annetaan lentokentällä paperiset karanteenipäätökset, jotka menevät tiedoksi myös heidän oleskelukuntiinsa. Kunnilla on vastuu karanteenin toteutumista ja sen valvonnasta.

– Tartunnan saaneet eristetään kokonaan, eivätkä he saa poistua oleskelupaikastaan. Negatiivisen tuloksen saaneet määrätään niin ikään karanteeniin, mutta he saavat liikkua välttämättömistä syistä ulkona, kunhan ovat suojattuja eivätkä aiheuta vaaraa muille, Liuksa toteaa.

Liuksan mukaan tunnelma on ollut rauhallinen testien yhteydessä, vaikka tartuntamäärät ovatkin huolestuttavan korkeita.

– Matkustajat ovat suhtautuneet testaamiseen oikein myönteisesti. Olemme hioneet prosessia jouhevammaksi ja kasvattaneet turvatoimia entisestään.

Skopjesta Turkuun saapuvien matkustajien koronatestaukset aloitettiin lauantaina 8. elokuuta, jolloin 26 matkustajaa sai positiivisen koronatestin tuloksen. Edellisen, viime tiistaina saapuneen lennon matkustajista viidellä todettiin tartunta.

Tiedossa on siis yhteensä 43 koronatartuntaa kolmen lennon matkustajilla.

Skopjesta saapuu Turkuun kaksi koneellista matkustajia jälleen ensi viikolla, tiistaina ja lauantaina.

– Tartuntamäärät ovat todella huolestuttavia, mutta tämänhetkisen ohjeiden ja suositusten mukaan meillä ei ole muuta tehtävissä kuin se, mitä nyt on tehty, Liuksa korostaa viitaten myös ensi viikolla suoritettavaan pakkotestaukseen.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve ilmoitti Twitterissä sunnuntai-iltana, että uusille rajoitustoimille olisi tarvetta.

– Näin ei voi jatkua. Matkustusrajoituksia riskialueille olisi syytä pohtia, hän kirjoitti.

Myöhemmässä twiitissään Arve pohti muun muassa, voisiko lentoyhtiö päästää koneeseen vain sellaisia matkustajia, jotka ovat saaneet negatiivisen testituloksen.

IS ei sunnuntai-iltana tavoittanut kaupunginjohtaja Arvetta.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd) mukaan pakkotestaus on ”ainakin toistaiseksi nopein ja tarkoituksenmukaisin toimintalinja” tartuntojen leviämisen estämiseksi.

– Selvitimme asiaa välittömästi viikko sitten. Yksittäisen lennon kieltäminen tietystä kohteesta olisi mahdollista liikenne- ja viestintäviraston määräyksellä, mutta se edellyttää valtioneuvoston tai terveysviranomaisten päätöstä. Näin kertoo ilmailulaki, Harakka viestitti IS:lle myöhään sunnuntai-iltana.

Pohjois-Makedonia on luokiteltu korkean riskin maaksi maassa vallitsevan tartuntatilanteen vuoksi. Maassa on todettu edellisen kahden viikon aikana 1 762 uutta koronatapausta.

Riitta Liuksan mukaan moni Skopjesta Turkuun lentänyt matkustaja on oleillut Kosovossa, jossa tartuntoja on samalla aikavälillä peräti 2 617.

Tilanne voi olla todellisuudessa vielä ilmoitettua vakavampi.

– Ammattilaiset ovat epäilleet, onko tautitilannetta tiedotettu ihan todenmukaisesti, Liuksa sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi Ilta-Sanomille sunnuntai-iltana sähköpostitse, ettei STM:llä ole tarkkaa tietoa Pohjois-Makedoniasta ja muista Balkanin maista Suomeen saapuneiden ihmisten määrästä. Arviointia vaikeuttavat Varhilan mukaan ihmisten vaihtelevat matkustusmuodot.

– Lisäksi matkustajien joukossa on myös esimerkiksi Suomeen työskentelemään saapuvia muiden maiden kansalaisia tai Suomessa asuvia kaksoiskansalaisia, mikä vaikeuttaa arviointia vielä entisestään, Varhila sanoo.

– Balkanilla koronatilanne on yleisesti ottaen vaikeampi kuin monessa muussa Euroopan maassa.

Pohjois-Makedoniaan Suomi on Varhilan mukaan kohdistanut jo pitkään erilaisia matkustusrajoituksia.

Juttua päivitetty 22.46 kauttaaltaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?