Poliisilla poikkeuksellinen rikostutkinta: Lapsen vieraannuttamista vanhemmastaan tutkitaan epäiltynä pahoinpitelynä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisilla poikkeuksellinen rikostutkinta: Lapsen vieraannuttamista vanhemmastaan tutkitaan epäiltynä pahoinpitelynä

Hämeen poliisin mukaan vieraannuttaminen voi olla rikos, jos se aiheuttaa haittaa lapsen henkiselle terveydelle.

15.8.2020 12:02

Hämeen poliisi kertoo tutkivansa lapsen vieraannuttamista vanhemmasta epäiltynä pahoinpitelynä.

Lapsen vieraannuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jossa eroperheen toinen vanhempi pyrkii vaikeuttamaan lapsen suhdetta toiseen vanhempaan.

Hämeen poliisin mukaan vieraannuttaminen itsessään ei ole rikos. Poliisi kuitenkin toteaa tiedotteessaan, että kun vieraannuttaminen aiheuttaa lapsen henkiselle terveydelle haittaa, se täyttää rikoksen tunnusmerkistön, samalla tavalla kuin henkinen väkivalta voi täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön ja olla siten rikos.

Tapauksen esitutkintamateriaali ei ole julkista, koska tapaus on kesken. Poliisin mukaan tämän tapauksen kaltaiset tutkinnat kuuluvat perustuslain suojaamaan yksityiselämän piiriin ja ovat siten yleensä esitutkinnan päättämisen jälkeenkin joko osittain tai kokonaan salassa pidettäviä.

Poliisi ei anna vielä arviota siitä, milloin esitutkinta valmistuu.

Hämeen poliisi käsitteli vieraannuttamista tiedotteessaan myös vuonna 2018. Tiedotteen mukaan vieraannuttamisen keinona voi olla esimerkiksi toisen vanhemman mustamaalaaminen tai pelon herättäminen. Yhtenä tavoitteena väärinkäytöstilanteessa voi olla kielteisen kuvan luominen toisesta vanhemmasta. Kielteisen kuvan avulla voidaan pyrkiä saamaan etua muun muassa huolto-oikeudenkäynnissä.

Poliisin mukaan vieraannuttaminen on ilmiö, joka lasten kanssa työskentelevien ihmisten tulee huomioida.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?