Historian harrastaja selasi talvisodan aikaisia sota­kuvia ja teki löydön – seisooko tässä Suomea auttamaan värväytynyt näyttelijä­legenda Christopher Lee?

Unkarilainen sotahistorian harrastaja löysi sota-arkiston kuvista tunnetun Bond-elokuvissakin esiintyneen brittinäyttelijän, joka saapui vapaaehtoisena talvisotaan.

Tuleva Bond-elokuvan tähti Christopher Lee on mitä ilmeisimmin neljäs mies vasemmalta. Hän saapui Suomeen maaliskuun alussa 1940 vapaaehtoisena liittyäkseen sotaan Neuvostoliittoa vastaan. Eräs tunnetuimpia Christopher Leen rooleja oli konnan Scaramangan esittäminen James Bond-elokuvassa Mies ja kultainen ase vuodelta 1974 (pienemmässä kuvassa). Selän takana Roger Moore.

14.8.2020 22:58

Kenties tunnetuimman talvisotaan osallistuneen ulkomaalaisen vapaaehtoisen, maailmanmaineeseen kivunneen brittinäyttelijän Christopher Leen (1922–2015) talvisodanaikainen valokuva on löytynyt Puolustusvoimien kuva-arkistosta.

– Tai ainakin se on hyvin todennäköistä, enemmän kuin 90 prosenttia, sanoo löydön tehnyt unkarilainen sotahistorian harrastaja János Nácsa IS:lle.

Tuleva Bond-elokuvan tähti Christopher Lee on mitä ilmeisimmin neljäs mies vasemmalta. Hän saapui Suomeen maaliskuun alussa 1940 vapaaehtoisena liittyäkseen sotaan Neuvostoliittoa vastaan.

Unkarista Jyväskylään muuttanut Nácsa teki löydön jo seitsemän vuotta sitten, kun hän etsi Puolustusvoimien sähköisestä SA-kuva-arkistosta kuvia unkarilaisista vapaaehtoisista. Hakukenttään hän kirjoitti juuri oppimansa suomen kielen sanan ”vapaaehtoinen” ja historia alkoi avautua.

Kuvia selatessaan hän kiinnitti huomiota kahteen maaliskuun alkuun 1940 päivättyyn otokseen, jossa luki ”Englantilaiset vapaaehtoiset Helsingissä”. Kuvien takarivissä Helsingin lumisella kadulla poseeraava pitkä nuori mies vaikutti tutulta tai ainakin lähemmän selvittämisen arvoiselta.

– Tiesin jo entuudestaan, että Christopher Lee oli tullut 17-vuotiaana vapaaehtoisena Suomeen ja olin nähnyt myöhemmin hänen elokuviaan. Sitten minulle tuli mieleen, että kuvassa oleva pitkä nuori mies voisi olla juuri Lee.

Neuvostoliiton hyökkäys marraskuussa 1939 nostatti kansainvälisen sympatia-aallon Suomea kohtaan. Värväystoimistoja perustettiin eri puolille maailmaa, muun muassa Iso-Britanniaan. Sieltä värväytyneiden vapaaehtoisten joukossa Suomeen saapui 13 brittiä, heidän joukossaan nuori seikkailija Christopher Lee.

Kuvassa on kymmenkunta miestä, joten yksi heistä voisi hyvinkin olla juuri Lee, Nácsa päätteli. Vaikka kuvassa ei ole miesten nimiä, ei edes kuvaajan, yhdennäköisyys takarivin nuoren miehen ja myöhemmin Leestä otettujen kuvien välillä on silmiinpistävä.

Christopher Lee Suomessa 1940.

Christopher Lee pian sotien jälkeen eli 1949 jolloin hän oli jo eronnut Britannian armeijasta lyhyen sotilasuran jälkeen.

Nácsa julkaisi havaintonsa unkarilaisella sotahistorian harrastajien Facebook-sivulla, koska ei osannut vielä suomea. Unkarilaisella sivustolla aihe ei herättänyt huomiota, vaikka Unkarista saapui Suomeen vapaaehtoisia noin kolme ja puolisataa.

– Kukaan ei ollut kiinnostunut kuvasta, Nácsa naurahtaa.

Kun Nácsa keväällä liitti kuvan suomalaiselle sotahistorian harrastajien sivustolle, asia alkoi herättää huomiota. Moni piti yhdennäköisyyttä merkittävänä ja sitä mieltä on myös Nácsa itse.

– Kuvan mies on piirteiltään samannäköinen, samat silmät, nenä, pituus ja ikäkin voisi täsmätä.

Britit eivät saaneet suomalaista sotilaspukua, mutta Nácsa arvelee heidän voineen saada univormun lainaksi kuvaustilannetta varten. Kuvalla brittiläisistä vapaaehtoisista saattoi olla paitsi muistoarvoa, myös jonkinlainen propaganda-arvo Neuvostoliiton suuntaan, joka pelkäsi erityisesti Ranskan ja Iso-Britannian liittymistä sotaan.

Unkarista Suomeen muuttanut sotahistorian harrastaja János Nácsa havaitsi yhtäläisyyden vanhan SA-kuvan nuoren ja brittinäyttelijän välillä.

Kevättalvella 1940 valmisteilla olleen virallisemman ranskalais-brittiläisen avustusretkikunnan saapuminen Suomeen jäi haaveeksi ja niin kävi myös Christopher Leen uhkarohkeille toiveille sotaan päästä tositoimiin. Ketään muutakaan brittiä ei tohdittu päästää rintamalle. He saivat kuitenkin lumipuvut ja lyhyen, noin viikon mittaisen vartiokomennuksen selustassa tai kotirintamalla.

Myöhemmin Lee kiitteli suomalaisia siitä, että heitä ei päästetty rintamalle. ”Se pelasti henkeni”, hän sanoi. Brittien värväystoiminta alkoi vasta maaliskuun alussa, jolloin sodan loppu jo häämötti.

Suomalaisilla oli muutenkin varsin realistinen käsitys vähän tai ollenkaan sotilas- tai taistelukokemusta saaneiden ulkomaalaisten vapaaehtoisten mahdollisesta taisteluarvosta sotatilanteissa. Vain ruotsalaista vapaaehtoista muodostetulla rykmentillä oli jonkinlaista merkitystä, kun se otti rintamavastuun Sallassa ja vapautti näin suomalaisia joukkoja kriittisille suunnille sodan loppuvaiheessa.

Ulkomaalaista muodostettu Osasto Sisu harjoitteli sotataitoja ja muun muassa hiihtämistä mahdollisimman kaukana rintamasta Etelä-Pohjanmaalla Lapualla poliittisesti vakaassa ympäristössä.

Tuleva Bond-elokuvan tähti Christopher Lee on mitä ilmeisimmin neljäs mies vasemmalta. Hän saapui Suomeen maaliskuun alussa 1940 vapaaehtoisena liittyäkseen sotaan Neuvostoliittoa vastaan.

Suomen retken jälkeen Lee pestautui Iso-Britannian ilmavoimiin, mutta huonon näön vuoksi hänestä ei tullut lentäjää. Hän pääsi kuitenkin tiedustelutehtäviin ja kertomansa mukaan myös toimi niissä sodan aikana Italiassa.

Sodan jälkeen hän suuntauti näyttelijän uralle. 1950-luvun loppuun mennessä hän oli esiintynyt jo kymmenissä elokuvissa ja läpimurtonsa hän teki esittämällä kreivi Draculaa kauhuelokuvissa. Yleensä konnia tai hirviöitä esittänyt Lee kohosi arvostetuksi näyttelijäksi ja 2009 hänet lyötiin ritariksi.

Eräs tunnetuimpia Christopher Leen rooleja oli konnan Scaramangan esittäminen James Bond-elokuvassa Mies ja kultainen ase vuodelta 1974. Selän takana Roger Moore.

Christopher Lee näytteli usein pahisten rooleja elokuvissa, kuten epämääräistä kreivi Draculaa ja Frankestainin hirviötä.

Yli 250 elokuvassa näytellyt Christopher Lee lyötiin ritariksi 2009 Buckinhamin palatsissa.

Viimeisiä tunnettuja Chistopher Leen rooleja oli paha Saruman Taru sormusten herra-saagassa

Nuorena miehenä tehty lyhyt ”sotaretki” Suomeen teki hänestä elinikäisen Suomen ystävän. Hän ei myöhemminkään epäröinyt tuoda esiin sympatioitaan Suomea kohtaan.

Aiheesta kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?