Hurja ennuste Suomeen sunnuntaille: Lunta ja hellettä saman päivän aikana - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hurja ennuste Suomeen sunnuntaille: Lunta ja hellettä saman päivän aikana

Lappiin purkautuu viikonloppuna kylmää ilmaa Jäämereltä.

Lunta ja hellettä luvassa.­

14.8. 12:39

Suomi on pitkä maa ja se näkyy säässä: viikonloppuna kesä hellii etelää, mutta Lapissa valmistaudutaan jo termisen syksyn alkuun.

– Lappiin pääsee jo sunnuntain aikana purkautumaan hyvin kylmää ilmaa Jäämereltä. On mahdollista, että jo sunnuntain vastaisena yönä Pohjois-Lapin korkeimmilla tuntureilla nähdään ensilumi, meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa Forecan verkkosivuilla.

Virallisille havaintoasemille lumipeite ei välttämättä rekisteröidy, sillä sade ehtii muuttua vedeksi alavilla mailla ja laaksoalueilla. Enontekiön korkeimmat tunturit ja vuoret saattavat viikon vaihtuessa kuitenkin värjäytyä talvivalkeaan.

Suuressa osassa Lappia terminen syksy alkaa tilastollisesti elokuun jälkimmäisellä puoliskolla, mutta etelämpänä helteet ovat vielä mahdollisia ensi viikollakin.

Helteinen ilmamassa on saapumassa maan eteläosan ylle viikonlopuksi.

– Helleraja eli 25 astetta ylittynee lauantaina ja sunnuntaina, tosin jälkimmäisenä päivänä todennäköisesti enää lähinnä kapealla vyöhykkeellä Salpausselän eteläpuolella, Mäntykannas kirjoittaa.

Lauantaina kesästä voidaan vielä nauttia pohjoisessakin, sillä auringonpaisteessa 20 asteen lukemat ovat sielläkin mahdollisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?