THL:n maskisuositus hämmentää: Pitääkö maski riisua yskimisen ajaksi? THL:n pääjohtaja sallisi ”satunnaiset rykäisyt” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

THL:n maskisuositus hämmentää: Pitääkö maski riisua yskimisen ajaksi? THL:n pääjohtaja sallisi ”satunnaiset rykäisyt”

Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen ja THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta täsmentävät maskiohjeen ihmetystä herättänyttä kohtaa.

14.8. 10:16

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL antoi torstaina suosituksen kasvomaskien käyttämisestä muun muassa joukkoliikenteessä. Yksi ohjeista herättää hämmennystä, koska sitä voi olla vaikea toteuttaa, kun matkustaa julkisella liikennevälineellä. Sen mukaan maski pitäisi riisua yskäisyn ja niiston ajaksi ja vaihtaa sitten uuteen.

Muun muassa virusasiantuntija ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo hämmästeli asiaa Twitterissä:

THL:n sivuilla kerrotaan näin:

  • ”Maski tulee poistaa yskimisen ja niistämisen ajaksi. Tämän jälkeen niistetään ja yskitään kertakäyttöiseen nenäliinaan, joka heitetään roskiin.

  • Sitten kädet pestään tai desinfioidaan ja kasvoille asetetaan uusi maski. Käytettyä maskia ei käytetä uudelleen.”

  IS kysyi virusten asiantuntijalta THL:n ohjeiden yksityiskohdasta.

  Mitä ajattelet tästä yksityiskohtaisesta ohjeesta?

  – Ajatus on tässä varmaan ollut se, että yskiessä kasvomaski likaantuu, Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen kertoo Ilta-Sanomille.

  Monia ihmetyttää ohjeessa se, että matkustettaessa vaikkapa bussissa ei ole useinkaan mahdollista pestä välillä käsiä ja vaihtaa uutta maskia.

  Tarkoitus on, että maskeja käytetään tarkoituksenmukaisesti. Maskit eivät korvaa hyvää käsihygieniaa, hyvää yskimistapaa ja turvavälien pitämistä.

  Julkunen ymmärtää ohjeen toteuttamisen käytännön vaikeuden, mutta muistuttaa samalla, että sairaana pitäisi jäädä kotiin.

  – Niistämällä yskimisen jälkeen nenäliinaan, pärskeitä tulee vähemmän, Julkunen sanoo.

  THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta otti kantaa asiaan Twitterissä myöhään illalla, kun hän vastasi Jouni Martikaisen aloittamaan keskusteluun. Martikainen kyseli, miksi maski pitäisi riisua pois yskimisen ajaksi.

  – Kyse lienee lähinnä siitä, että etenkin runsaammin ja toistuvasti yskiessä maski kostuu ja huokoset tukkeutuvat, jolloin reunojen kautta 'vuoto' ja pisarointi voi lisääntyä, Tervahauta sanoo.

  – Jos maskia käyttäessä tulee satunnainen yskähdys, onko silloin syytä pitää maski naamalla ja köhäistä maskiin? kysyjä jatkaa.

  – Näin itse kyllä toimisin satunnaisten rykäisyjen suhteen, Tervahauta vastaa.

  Osion tuoreimmat

  Luitko jo nämä?