Jopa 40 ihmistä saattoi altistua koronalle pesäpallo­pelissä Lappeenrannassa – paikalla olleita ei asetettu karanteeniin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jopa 40 ihmistä saattoi altistua koronalle pesäpallo­pelissä Lappeenrannassa – paikalla olleita ei asetettu karanteeniin

Useita on altistunut tartunnalle myös Kemissä ja Espoossa.

Eksoten mukaan altistuneiden kohdalla ei ole tarpeen tehdä karanteeniin asettamispäätöstä.­

13.8. 18:37

Maanantaina Lappeenrannassa pelatussa Pesä Ysien ja Imatran Pallo-Veikkojen välisessä E-tyttöjen pesäpallo-ottelussa on ilmennyt mahdollinen koronaviruksen joukkoaltistustilanne. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tiedotti asiasta torstaina.

Eksoten tartuntataudeista vastaavan lääkärin Ville Verran mukaan paikalla oli noin 40 ihmistä. Hän ei halunnut kommentoida IS:lle, oliko koronapositiivinen pelaaja vai muu paikalla ollut henkilö.

Verta kertoi, että tapaus ”liittyi kenttätapahtumiin”.

– Pelissä tapahtui erilaista kommunikaatiota puolin ja toisin, minkä takia mahdollisten altistuneiden kokonaismäärä on noin suuri.

Eksote ei tehnyt karanteeniin asettamispäätöstä pesäpallo-otteluun osallistuneille, koska kukaan ei ollut lähikontaktissa koronapositiiviseksi myöhemmin todetun henkilön kanssa.

Lähikontaktiksi lasketaan se, jos altistunut on ollut alle kahden metrin päässä koronaa sairastavan henkilön kanssa yli 15 minuuttia.

– Nyt kaikki olivat niin sanottuja muita kontakteja, minkä vuoksi ei ollut tarkoituksenmukaista asettaa ketään karanteeniin tai lähteä tavoittelemaan jokaista pelissä ollutta erikseen, Verta kommentoi.

Verran tiedossa ei ollut, onko kukaan paikalla olleista sairastunut koronavirukseen tai hakeutunut testiin.

Suomessa on todettu viime päivinä muitakin joukkoaltistustilanteita Lappeenrannan pesäpallopelin lisäksi.

Kemissä kahden ravintolan henkilökuntaa altistui koronavirustartunnalle viime perjantaina ja lauantaina eli 7.–8. elokuuta. Ravintolat ovat Corner Inn ja Sataman Valakia. Myös asiakkaiden altistuminen on mahdollista.

Viime sunnuntaina 9. elokuuta Leppävaaran uimahallin ja maauimalan asiakkaat Espoossa ovat myös mahdollisesti altistuneet tartunnalle. Niissä sunnuntaiaamuna kello 9–10 olleella ihmisellä on todettu tartunta.

Kaikissa tapauksissa altistuneita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan kahden viikon ajan mahdollisesta altistumisesta ja hakeutumaan hoitoon matalalla kynnyksellä.

Artikkeli päivitetty 13.8.2020 kello 20.01. Lisätty tartuntataudeista vastaavan lääkärin, Ville Verran, haastattelun pohjalta lisätietoa Lappeenrannan korona-altistumisista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?