Tällainen on THL:n kasvo­maski­suositus

Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käyttämisestä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

13.8.2020 14:01 | Päivitetty 13.8.2020 14:38

Hallitus kertoi torstaina uusista koronasuosituksista. Yksi odotetuimmista asioista oli kasvomaskisuositus.

Hallitus antoi suosituksen siitä, että kasvomaskeja käytetään julkisessa liikenteessä. Marin sanoi, että hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käyttämisestä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan ihmisten tulee lähtökohtaisesti hankkia maskinsa itse, mutta kunnat huolehtivat, että vähävaraisille hankitaan maskit. Valtio avustaa kuntia maskihankinnoissa.

Maskisuosituksen päähuomio on siis julkisessa liikenteessä, jonka ruuhkissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.

Näin maskeja tulisi käyttää

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kertoi, että maskin pitämistä suositellaan tilanteissa, joissa turvallisen etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista.

Kasvomaskien teho perustuu osin siihen, että mahdollisimman moni käyttää maskeja.

THL suosittaa kasvomaskien käyttöä niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joissa on ilmaantunut koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.

Maskien käyttöä suositellaan joukkoliikennevälineissä, koronavirustestiin matkalla oleville, riskialueilta palaaville ja karanteenissa oleville, jos henkilöt joutuvat liikkumaan kodin ulkopuolella.

Tarkoitus on, että maskeja käytetään tarkoituksenmukaisesti. Maskit eivät korvaa hyvää käsihygieniaa, hyvää yskimistapaa ja turvavälien pitämistä.

Tarkemmat ohjeet

THL julkaisi sivuillaan tarkennat ohjeet kasvomaskisuosituksesta. THL:n Salminen kertoi, että maskisuositus koskee yli 15-vuotiaita.

Ohjeissa kerrotaan, että kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä.

Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Suositus ei koske työyhteisöjä. Niiden kohdalla asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos.

THL suosittaa maskin käyttöä, kun olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää.

Kun olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kun palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Lisäksi alueelliset tartuntatautiviranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

Maskin voi myös valmistaa itse kankaasta

THL kertoo, että kasvomaskeja on monenlaisia. Kaupasta voi hankkia kertakäyttöisiä maskeja tai uudelleen käytettäviä kangasmaskeja.

Maskin voi myös valmistaa itse kankaasta.

Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

Varsinaiset hengityksensuojaimet (FFP1, FFP2 tai FFP3) ja lääkinnällisten laitteiden vaatimukset täyttävät CE-merkityt kirurgiset suu-nenäsuojukset suojaavat myös käyttäjäänsä, ja ne on ensisijassa tarkoitettu terveydenhuollon henkilöstölle.

Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta, jotta viruksella mahdollisesti tahraantunut maski ei aiheuta tartuntariskiä. Maskia on aina käsiteltävä puhtailla käsillä.

Maskia ei pidä käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön. Keskustele tarvittaessa lääkärisi kanssa, jos terveydentilasi vaikeuttaa kasvomaskin käyttöä, THL ohjeistaa.

Kasvomaski ei sovellu lapsille. Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen.

THL julkaisi myös muistilistan maskin käyttöön:

 • Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät sellaisen kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään.

 • Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset.

 • Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.

 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.

 • Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.

 • Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.

 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.

 • Jos kosket maskiin käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.

 • Älä pue käytettyä maskia uudelleen.

 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.

 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan.

 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin käytön jälkeen ja uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.

 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.

 • Pese kangasmaski 60 asteessa aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?