Pelastuslaitos saapui paikalle, kun räjähdys aiheutti tulipallon – ”kärkiyksikkö” esti asuntoautopalon leviämisen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pelastuslaitos saapui paikalle, kun räjähdys aiheutti tulipallon – ”kärkiyksikkö” esti asuntoautopalon leviämisen

Tilanne Kannelmäessä olisi voinut olla kokonaan toinen, jos kärkiyksikköä ei olisi ollut, arvioi Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen päivystävä paloesimies.

13.8. 7:08

Helsingin Kannelmäessä paloi asuinkerrostalojen ympäristössä ilmiliekillä asuntoauto aikaisin torstaiaamuna, kertoo Helsingin kaupungin pelastuslaitos

Pelastuslaitoksen saapuessa palopaikalle asuntoauton lämmitysjärjestelmän polttoainesäiliö räjähti. Päivystävän paloesimiehen Jari Herrasen mukaan räjähdys aiheutti hetkellisesti tulipallon.

Tulipalosta ei aiheutunut henkilövahinkoja, ja aineelliset vahingot rajoittuvat ajoneuvoihin. Ilmiliekillä palanut asuntoauto tuhoutui täysin, minkä lisäksi vieressä ollut henkilöauto sai pahoja vaurioita ja kolmas auto lievempiä vaurioita.

Palo oli kuitenkin vaarassa levitä myös viereiseen lisärakennukseen, jossa on Herrasen mukaan muuntamo, kerhotila ja verkkokellari. Jos palo olisi päässyt puurakenteisesta seinästä sisään, olisi työmaa ollut paloesimiehen mukaan aivan toisenlainen.

Rakennuksen seinä oli ehtinyt palaa jo pikkuisen puhki, kun Helsingin pelastuslaitoksen uusi niin sanottu kärkiyksikkö saapui paikalle muita yksiköitä aiemmin.

– Meidän kärkiyksikkömme oli ensimmäisenä paikalla. Se aloitti esitoimenpiteet ja pystyi estämään sen, että se ei levinnyt tuohon naapurirakennukseen, Herranen kertoo.

– Sillä viiveellä, mitä tultiin 4–5 minuuttia myöhemmin tähän, olisi tilanne voinut olla kokonaan toinen, jos sitä yksikköä ei olisi ollut.

Palopaikalla runsasta savunmuodostusta

Palon syttymissyy ei ole vielä tiedossa. Herrasen mukaan poliisi oli aamulla paikan päällä ja tutkii asiaa.

Ilmoitus tulipalosta saapui hieman ennen puoli viittä torstaiaamuna. Herrasella ei ollut varmaa tietoa, kuka tulipalon oli huomannut.

– Tietysti, kun palaa ilmiliekeillä ja asuinkerrostalojen ympäristössä, aivan varmasti joku on huomannut, tai viimeistään haistanut. Aika voimakas haju ja savunmuodostus tässä oli paikalla, kun me tulimme, hän kuvailee.

Pelastuslaitos poistui paikalta kuuden aikoihin aamulla. Paikan päällä oli sammutustöissä yhteensä kolme yksikköä: yksi pelastusyksikkö, yksi säiliöyksikkö ja edellä mainittu Konalan kärkiyksikkö.

Kärkiyksikkö pystyy suorittamaan lähinnä pienimuotoisia tehtäviä. Tällä kertaa yksikkö saapui Herrasen mukaan paikalle ja katsoi tilanteen sen verran mittavaksi, ettei yksikkö selviä siitä omin avuin.

Pelastustehtävään vastaamista hankaloitti entisestään se, että hätäkeskuksen kautta tuli lähistöltä ilmoitus myös toisesta autopalosta. Herrasen mukaan hetken aikaa oli jo epäilys, että liikkeellä olisi joku sytyttäjä. Toista autoa ei kuitenkaan lopulta löytynyt lainkaan, ja ilmoituksessa oli ollut kyse samaisesta asuntoautopalosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?