Merkittävä kotimainen maski­tuottaja ei ole pystynyt toimittamaan vielä yhtään maskia terveyden­huollolle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Merkittävä kotimainen maski­tuottaja ei ole pystynyt toimittamaan vielä yhtään maskia terveyden­huollolle

Kotimainen maskituotanto on lähtenyt yskähdellen käyntiin. Lifa Air, yksi merkittävimmistä toimijoista ei ole vielä saanut lupaa myydä kirurgisia suu- ja nenäsuojia terveydenhuoltoon.

Kotimaisen maskituotannon on määrä valmistaa maskeja erityisesti terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön. Kuva Meilahden Kolmiosairaalan drive in -näytteenottopisteeltä Helsingistä perjantailta.­

13.8. 6:03

Hallitus on ladannut paljon toiveita kotimaiseen maskituotantoon. Työ- ja elinkeinoministeriö aloitti keväällä toimet kotimaisen kasvomaskituotannon aloittamiseksi. Kotimaisen tuotannon on määrä valmistaa maskeja nimenomaan terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön ja turvata terveydenhuollon tarpeet.

Työ- ja elinkeinoministeriön kautta mukaan tuli useita yrityksiä. Kotimainen suojainprojekti nojaa erityisesti Lifa Air -nimiseen yritykseen.

Lifa Air ei ole kuitenkaan vielä pystynyt toimittamaan yhtään kirurgista suu- ja nenäsuojaa terveydenhuollon tarpeisiin, koska Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ei ole myöntänyt yrityksen tuottamille suojaimille CE-merkintää. CE-merkintä on todistus siitä, että tuote täyttää EU-direktiivien vaatimukset.

Lifa Airin toimitusjohtaja Johan Brandt vahvistaa asian Ilta-Sanomille. Hänen mukaansa akkreditoitu laboratorio on hyväksynyt suojaimet, mutta dokumentit siitä, että tuotanto täyttää direktiivin vaatimukset, ovat vielä Fimealla tarkasteltavana. Hän ei lähde arvioimaan, milloin suojaimet saisivat merkinnän.

– Asia on käsiteltävänä, tässä käydään dialogia heidän kanssaan. Kun olemme saaneet Fimealta luvan, voimme toimittaa kirurgisia suu- ja nenäsuojia, jotka täyttävät terveydenhuoltosektorin vaatimukset, Brandt sanoo.

Huoltovarmuuskeskus tilasi toukokuussa kolmelta kotimaiselta yritykseltä noin 31 miljoonaa kirurgista suu- ja nenäsuojaa ja noin 5,5 miljoonaa hengityssuojainta. Yksi kolmesta yrityksestä on Lifa Air. Brandt kertoo, että Lifa Air ei ole pystynyt toimittamaan kirurgisia suu- ja nenäsuojia vielä myöskään Huoltovarmuuskeskukselle.

Lifa Air on Brandtin mukaan juuri saanut CE-merkinnän FFP2 ja FFP3-tyypin hengityssuojaimille ja FFP-tason suojainten tuotanto voidaan nyt käynnistää. Koronapotilaiden hoidossa hengityssuojaimilta vaaditaan FFP-tasoa.

Yritys on ennen tätäkin voinut myydä terveydenhuollon tarpeisiin hengityssuojaimia, jotka eivät virallisesti ole FFP-tasoa EU:n poikkeusdirektiivillä.

– Toimitimme jo keväällä sote-sektorille EU-poikkeusdirektiivin mukaisesti hengityssuojaimia, joilla on jokin aikaisempi hyväksyntä. Teknologian tutkimuskeskus testasi suojaimet ja totesi, että ne täyttävät FFP3-luokan vaatimukset, jonka jälkeen saimme poikkeusluvan myydä niitä sote-sektorin käyttöön.

Lifa Air on myös valmistanut myyntiin niin sanottuja kansanmaskeja, joille ei ole tehty virallista tyyppihyväksyntää ja joita ei voi siis käyttää terveydenhuollossa.

Lifa Airin hallituksen puheenjohtaja Vesa Mäkipää arvioi Helsingin Sanomille lauantaina, että yritys pystyy tuottamaan syyskuun lopulla noin kaksi miljoonaa maskia vuorokaudessa.

Brandt ei lähde kommentoimaan tätä arviota.

– Siinä on niin monta muuttuvaa tekijää, että tällaiset asiat toteutuvat. Kyllä me kaikkemme teemme, että Suomeen saadaan riittävä määrä maskeja, mutta tässä taloudelliset reunaehdot määrittävät, mitä voidaan ja mitä kannattaa tehdä, Brandt sanoo.

Mäkipää sanoi myös, että yritys tuottaa tällä hetkellä noin 700 000 suojainta vuorokaudessa. Vielä loppukeväästä Mäkipää sanoi, että yrityksen vuorokausivolyymit kirurgisissa suu-nenäsuojaimissa tulevat olemaan kesäkuun loppupuolella ”reilusti yli miljoona kappaletta”.

Brandt ei kommentoi sitä, kuinka paljon maskeja yritys tuottaa tällä hetkellä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?