Sairaanhoitopiireissä kummastellaan Pekosen huolta – varastot ovat täynnä ja saatavuus hyvä: ”En tiedä mihin tämä näkemys perustuu” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sairaanhoitopiireissä kummastellaan Pekosen huolta – varastot ovat täynnä ja saatavuus hyvä: ”En tiedä mihin tämä näkemys perustuu”

Ilta-Sanomien tavoittamat sairaanhoitopiirit kertovat, että varastot ovat täynnä ja suojavarusteiden saatavuus hyvä.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) on huolissaan sairaanhoitopiirien varustautumisesta tautitilanteen heikkenemiseen. Pekosen mukaan suojavarusteita, kuten maskeja, tulisi nyt hankkia syksyä varten varastoon. Päävastuu maskien hankinnasta on sairaanhoitopiireillä ja muilla terveyden- ja sosiaalihuollon palveluja tarjoavilla toimijoilla.­

13.8. 6:02

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) ilmaisi keskiviikkona huolensa sairaanhoitopiirien varustautumisesta tautitilanteen heikkenemiseen.

IS kysyi sairaanhoitopiireiltä ympäri Suomen kommentteja Pekosen lausuntoon. Kaikissa vastanneissa 11 sairaanhoitopiirissä oltiin sitä mieltä, että varastotilanne on hyvällä tasolla.

Heidän mukaansa uusia hankintoja on tehty ja tehdään koko ajan. Tällä hetkellä varastot riittävät kaikkialla vähintään useiksi kuukausiksi, joissain paikoissa jopa pidempään.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) logistiikkakeskuksen toimialajohtaja Jyrki Putkosen mukaan Pekosen huoli kuulostaa oudolta. Hänen mukaansa varastotilanne suojainten osalta on varsin mainio.

– HUSin erityisvastuualueella varastotilanne on varsin hyvä ja käsittääkseni muissakin yliopistosairaanhoitopiireissä tilanne on hyvä. En tiedä mihin tämä näkemys perustuu, ettei olla varauduttu.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi suojavarustetilannetta medialle keskiviikkona Säätytalon portailla ennen hallituksen iltakoulua. Marinin mukaan hallitus on ohjeistanut tilaamaan ja ostamaan kaiken mahdollisen materiaalin.

Putkonen ei ole kuullut tällaisesta ohjeistuksesta. Hän toteaa, että HUSin suojainvarasto riittää useiksi kuukausiksi, ja niitä on saatavilla runsaasti lisää.

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.­

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan varautuminen on vähintäänkin riittävää tämän hetkiseen kulutustilanteeseen nähden. Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä ministerin huolen.

– Kulutuksen mahdollisesti lisääntyessä nyt hankittu varustemäärä voi osoittautua toivottua vähäisemmäksi. On kuitenkin turha liioitella mahdollista ongelmaa, joka tästä voisi tulla. Saatavuus on tällä hetkellä varsin hyvä, Pietilä sanoo.

Pietilän mukaan hallitukselta ei ole tullut sellaista ohjeistusta, josta Marin aiemmin keskiviikkona puhui. Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä pääministerin sanoman, mutta ei usko Marinin tarkoittaneen kirjaimellisesti sitä, mitä sanoi.

– Onhan tässä vielä sekin asia, että sairaanhoitopiirit ovat kuitenkin itsenäisiä toimijoita. Meillä ole poikkeusoloja voimassa, joten emme ole sillä tavalla valtioneuvoston suorassa ohjauksessa kuin aiemmin (keväällä).

Pietilä muistuttaa, että suojavarusteet myös vanhenevat, joten niitä ei ole mielekästä varastoida ylenpalttisia määriä.

– Vaikka hinnat ovat tulleet alas koronakriisiä edeltävään hintatasoon verrattuna, nämä varusteet ovat varsin arvokkaita. Mikäli tulee uusia velvoitteita, niin tässä taloudellisessa tilanteessa olisi kovin suotavaa, että valtio samalla myös ilmoittaisi, miten näihin kustannuksiin osallistutaan, Pietilä toteaa.

Arkistokuvassa suojavarustukseen pukeutunut hoitaja koronapotilaiden testaamiseen ja hoitoon tarkoitetulla osastolla Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.­

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin (PSSHP) johtajaylilääkäri Antti Hedmanin mukaan hankintoja on tehty ja varastot ovat täynnä. Hän kuitenkin myöntää, että uusimpien laskelmien mukaiseen tarpeeseen vastaamisessa on vielä tekemistä.

– Ne on aika isoja summia. Kesällä, kun tilanne oli rauhallisempi, niin varmaan tilauksia tehtiin vähemmän, Hedman sanoo.

Hedmanin mukaan ministerin huoli on aiheellinen, jos epidemia olisi aktivoitumassa Suomessa. PSSHP kuuluu muiden yliopistollisten sairaanhoitopiirien tavoin Logistiikka 5 -ryhmään, joka on keväästä alkaen päivittänyt viikoittain tilannekuvaa varautumisvalmiudesta Suomessa.

– Tämänhetkiseen tilanteeseen voidaan todeta, että meidän varustetila on hyvä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?