17 Skopjesta tulijaa jäi testaamatta – ylilääkäri kertoo, millaisia tapauksia joukossa oli - Kotimaa - Ilta-Sanomat

17 Skopjesta tulijaa jäi testaamatta – ylilääkäri kertoo, millaisia tapauksia joukossa oli

Tulkille olisi välillä ollut tarvetta, ylilääkäri Jutta Peltoniemi kertoo.

Jutta Peltoniemi kirjoitti tiistai-iltana Turun kentällä 146 karanteenipäätöstä Skopjesta palanneille. Rajavartiolaitoksen henkilökunta oli pukeutunut suojapukuihin.­

12.8. 21:42

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Jutta Peltoniemi oli paikan päällä Turun lentokentällä kirjoittamassa kaikille matkustajille asianmukaiset karanteenidokumentit, kun lento Skopjesta saapui tiistai-iltana.

Matkustajille tehtyjen koronatestien tulokset saapuivat keskiviikkoiltana, ja testatuista 129:stä näytteestä 5 oli positiivisia.

Yllättikö, että vain viidellä matkustajista todettiin koronatartunta?

– Kyllä se ehkä pikkaisen yllätti, mutta se kertoo myös taudin vaihtelevuu­desta. Tauti voi olla hyvin paikallinen, ja matkustajien joukossa monia samasta paikasta tulijoita, Peltoniemi sanoo.

Lauantain lennon noin 160 matkustajasta 26:lla todettiin covid-19-tauti.

Tiistaina kaikkia matkustajia ei testattu. 146 matkustajasta 17:ä jäi testaamatta. Peltoniemi kertoo, että joukossa oli muun muassa lapsia ja taudin vastikään sairastaneita.

Peltoniemi kertoo, että tiistai-ilta sujui lentokentällä sujuvasti, ja lauantaista oli opittu. Kaikki käyttivät lentokentällä koko ajan kasvosuojaimia, ja ruuhkia pyrittiin estämään. Lento laskeutui 20.57, ja puolen yön aikaan lentokentälle perustettu tilapäispiste hiljeni.

– Itse testaaminen meni sujuvasti, mutta vei tietysti enemmän aikaa, kun tein kaikille karanteenipäätökset. Se oli työlästä ja pitkitti tilannetta, Peltoniemi kertoo.

Jutta Peltoniemi.­

Kaikki 146 matkustajaa määrättiin tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Matkustajien tiedot otettiin ylös ja ilmoitettiin kuntiin, joihin he olivat matkalla. Kunnat vastaavat karanteenin valvonnasta.

– Peruste oli lääketieteellinen. Epidemiologinen tilanne on niin huono, kun verrataan edelliseen lentoon ja määriin, joita Suomen näytteistä on löydetty.

Peltoniemi pitää tärkeänä, että Euroopan tautitilannetta seurataan nyt tarkasti.

Lentokoneessa oli viisi matkustajaa, joilla todettiin koronatartunta.­

Karanteeniohjeet käytiin matkustajien kanssa läpi pikapuoleisesti lentokentällä. Omasta kunnasta soitetaan matkustajille myöhemmin ja käydään ohjeistus tarkemmin läpi heidän kanssaan. Lentokentällä puhuttiin muun muassa siitä, että julkisilla liikennevälineillä ei saa kulkea eikä ruokakauppaan mennä. Kunnan sosiaalipäivystys auttaa tarvittaessa ruokajärjestelyissä.

Valtaosalla matkustajista oli Peltoniemen mukaan sovittuna autokyyti lentokentältä kotiin tai muuhun karanteenipaikkaan.

– Vaikea sitä on ihan tarkkaan valvoa, millä kukin lähti.

Matkustajia lentokentän pihalla Turussa.­

Paperilla karanteeniohjeita oli suomeksi ja englanniksi, mutta tulkille olisi välillä ollut tarvetta, ylilääkäri kertoo.

Hänen mukaansa ihmiset suhtautuivat testeihin ja karanteeniin kentällä positiivisesti.

Lentokoneessa oli Suomen, Pohjois-Makedonian ja muiden maiden kansalaisia. Peltoniemen mukaan monet olivat tulleet Skopjen-lennolle lähimaista, ja jatkoivat myös Turusta eri puolille Suomea.

Wizzair lentää Skopjesta Turkuun kahdesti viikossa. Seuraava lento on tulevana lauantaina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?