Elokuu jatkuu harvinaisen lämpimänä – yhtä korkeita lämpötiloja ei ole mitattu kymmeneen vuoteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Elokuu jatkuu harvinaisen lämpimänä – yhtä korkeita lämpötiloja ei ole mitattu kymmeneen vuoteen

Lämpimintä on sunnuntaina ja maanantaina maan etelä- ja lounaisosissa.

12.8. 21:17

Vaikka elokuu etenee vauhdilla, eivät lämpimät säät ole vielä ohi. Viikonlopulle povataan hellelukemia, joita ei ole samana ajankohtana nähty kymmeneen vuoteen.

Lämpötilat voivat viikon loppua kohti huipentua jopa 28 asteeseen. Myös ensi viikolla sää on selvästi tavanomaista elokuun jälkipuoliskon säätä lämpimämpää.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Marianne Santalan mukaan torstaista maanantaihin on tavanomaista lämpimämpää eri mittareilla mitattuna.

– Päivän ylin lämpötila, päivän keskilämpötila ja päivän alin lämpötila ovat kaikki yli keskiarvon kyseisellä viiden päivän ajanjaksolla, Santala kertoo.

Meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa Forecan tiedotteessa, että Ruotsin puolella mitataan näillä näkymin sunnuntaina jopa yli 30 astetta. Santalan mukaan Suomessa 30 asteen helteisiin ei kuitenkaan kivuta.

Lämpimintä on sunnuntaina ja maanantaina, jolloin mittarin lukema voi nousta 28 asteeseen maan etelä- ja lounaisosissa. Helteet jatkuvat myös tiistaina ja keskiviikkona. Keskiviikon jälkeen sää alkaa kuitenkin tämän hetken ennusteen mukaan viiletä.

– Lämmin sää jatkuu keskiviikkona maan etelä- ja lounaisosissa, mutta sateita saattaa tulla maan keski- ja pohjoisosissa, Santala kertoo.

– Torstaina sateita tulee selvästi runsaammin myös maan eteläosaan. Lämpötila laskee senkin myötä, kun on pilvisempää.

Forecan meteorologi Ilkka Alanko kertoo, että elokuun 15.–30.8. loppupuolella mitattavat hellepäivät ovat harvinaisia. Hänen mukaansa viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana koko Suomessa on ollut 15. elokuuta yhteensä viisi hellepäivää.

– Viimeisin niistä oli vuonna 2010 Porvoossa, jossa lukemat nousivat 28,6 asteeseen. Suurin kahdenkymmenen vuoden aikana Suomessa mitattu lukema 29,3 on vuodelta 2002.

Alangon mukaan yleensä lämpötilat ovat elokuun lopussa parhaimmillaan 20–24 astetta. Ylitorniossa hipoiltiin hellerajaa vuonna 2012, kun kunnassa mitattiin 15. elokuuta tasan 25,0 astetta. Helleraja on 25,1 astetta.

– Silloin tällöin näitä tulee. Harvemmaksi nämä käyvät, mutta joskus helteet ovat mahdollisia jopa syyskuun puolella, Alanko huomauttaa.

Syyskuun ennätys 28,8 astetta mitattiin Raumalla vuonna 1968. Alanko ei usko, että helteet jatkuvat tänä vuonna syyskuulle.

– Hyvin epävakaiseksi sää näyttää menevän. Vaikka ilmamassa on lämmintä, se tuo mukanaan sateita, jotka viilentävät ilmaa. Sää ei ole riittävän aurinkoista helteille.

Alangon mukaan helteisintä ilmamassa on viikonlopun aikana etelärannikon tuntumassa, mutta Lappiin virtaa jo viileämpää ilmaa.

– Lauantaina esimerkiksi Turun seudulla lämpötilat ovat 27 asteen luokkaa. Sunnuntaina etelässä on vielä helteitä, mutta pohjoisimmassa Lapissa asteet voivat jäädä jopa kymmeneen asteeseen.

Forecan tilastoista selviää, että loppukesän (16.8.–10.9.) helteet ovat erityisesti Lapissa harvinaisia. Sodankylässä hellettä on loppukesästä keskimäärin joka 20. vuosi ja Rovaniemellä vain joka 30. vuosi.

Yleensä päivän ylin lämpötila on elokuun alkupuolella suuressa osassa maata lähellä 20 astetta, etelässä sen yläpuolellakin, Foreca kertoo tiedotteessaan. Kuun loppupuolella päivälämpötila laskee pohjoisessa lähelle 15 astetta, etelässä noin 18 asteeseen.

Elokuussa hellelukemille päästään maan eteläosassa keskimäärin 4–5 päivänä, maan keski- ja pohjoisosassa hellepäiviä on 1–3 kappaletta, joskaan osassa Lappia ei enää yhtään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?