Voiko syysflunssan erottaa covid-19:stä? Epäilys koronasta on vahva, jos tautiin liittyy kaksi oiretta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Voiko syysflunssan erottaa covid-19:stä? Epäilys koronasta on vahva, jos tautiin liittyy kaksi oiretta

– Nyt liikkuu varmaan paljon koronaa enemmän syysflunssaa kuten rinovirusta, sanoo HUSin infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila.

­

12.8. 16:47

Koronatestaus on Suomessa ruuhkautunut, kun koronaviruksen rinnalle on tullut syysflunssa.

Helsingin yliopistollisen sairaalan (HYKS) infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila kertoo, että flunssan oireet ovat niin samanlaisia, että eroa koronaan on vaikea kuvata.

– Nyt liikkuu varmaan paljon koronaa enemmän syysflunssaa kuten rinovirusta. Flunssaan liittyy ehkä vähän enemmän nuhaisuutta ja vähemmän keuhko- ja hengenahdistuksia.

– Oireita ei voi erottaa käytännössä mitenkään. Flunssan tyypillisiä oireita ovat nuha, kurkkukipu ja yskä. Tavallisessa nuhakuumeessa ei ole yleensä kovin korkea kuume, pohtii Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) infektioylilääkäri Esa Rintala.

Rintala sanoo, että ihmisten kertomusten perusteella kurkkukipu näyttää olevan yksi koronan yleisimpiä taudinkuvia.

– Se ei ole kuitenkaan ainut. Osalla on kuumetta ja joillakin voi olla paikkojen särkyä tai ripulia.

Anttila korostaa, että kaikkia oireita on mahdotonta erottaa, varsinkin nuorten kohdalla, kun oireet ovat lieviä.

– Korona on hyvin kiero tauti.

Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila kuvailee koronaa kieroksi taudiksi.­

Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kantele kertoi aiemmin, että tyypillinen koronaan viittaava oire on haju- tai makuaistin tilapäinen menetys joko osittain tai kokonaan.

– Tästä ei ole absoluuttista totuutta, Anttila huomauttaa.

Myös Rintalan mukaan kaksi oiretta, eli haju- ja makuaistin muutokset ovat flunssasta erottava tekijä.

– Jos henkilöllä on haju- ja makuaistin muutoksia, epäilys koronainfektiosta on aika vahva. Se ei ole tyypillistä rinoviruksessa. Toki flunssassa nenän tukkiutuessa myös hajuaisti häiriintyy.

Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kanteleen mukaan haju- tai makuaistin muutos ei ole tyypillinen tavallisen flunssan oire.­

Tällä hetkellä HUSissa otettujen näytteistä positiivisia on noin 0,5 prosenttia. Anttilan mukaan 200 otetusta näytteestä alle yksi on positiivinen.

– Tiedostamme, että tilanne on nyt ruuhkien takia kiusallinen, kun testituloksia pitää odottaa monta päivää.

Rintala sanoo syysflunssan jylläävän nyt valtakunnallisesti. Flunssakausi näkyi Turussa jo heinäkuun puolella.

– Tavallinen flunssan aiheuttaja on rinovirus. Se on jokavuotinen ja jopa ympärivuotinen. Se kestää yleensä koko talven, mutta kesällä voi olla hiljaisempaa.

Rintalan mukaan flunssien esiintyvyydessä ei ole suurta eroa syksyn ja kevään välillä.

– Tänä keväänä tapaukset loppuivat kuin seinään, kun alettiin puhua käsihygieniasta ja oli liikkumisrajoituksia. Nämä rajasivat tartuntoja tehokkaasti. Nyt niistä on vähän luistettu, ja virukset palaavat takaisin.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) infektioylilääkäri Esa Rintala sanoo kurkkukivun olevan yksi koronan yleisimmistä oireista.­

Rintalan mukaan Suomessa testataan matalalla kynnyksellä, mutta testeihin ei kannata lähteä pelkästä mielenkiinnosta.

– Jos on pysynyt pelkästään kotona edeltävät kaksi viikkoa eikä koronaviruksen altistumiselle ole ollut mahdollisuutta, kyse on todennäköisemmin flunssasta.

Rintalan mielestä oireettomien testaaminen ei ole yleisesti järkevää.

– Jos ei ole vahvoja oireita, voi miettiä, onko testiin pakko päästä heti. Kannattaa joka tapauksessa pysyä kotona eikä olla kontaktissa muihin ihmisiin ja mennä testaukseen sitten, kun ajan saa, Rintala ohjeistaa.

Hän huomauttaa, että koronassa ei päde flunssan perinteiset ohjeet, joissa oireet kestävät pari päivää.

– Koronaoireiden vahvuudessa ja kestossa on vaihtelevuutta. Osalla oireet voivat tulla yhtäkkisesti, toisilla voi edeltävästi olla esimerkiksi haju- ja makuaistien muutoksia.

Juttua korjattu 12.8.2020 kello 19.38. Muokattu otsikko muotoon ”Voiko syysflunssan erottaa covid-19:stä? Epäilys koronasta on vahva, jos tautiin liittyy kaksi oiretta”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?