Robert saapui 26 koronapotilaan kanssa Suomeen – matkustajien vaarallinen tapa kiinnitti huomion: ”Vaikuttaisi olevan tapa Balkanin maissa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Robert saapui 26 koronapotilaan kanssa Suomeen – matkustajien vaarallinen tapa kiinnitti huomion: ”Vaikuttaisi olevan tapa Balkanin maissa”

Lauantaina Skopjesta Turkuun lentänyt Robert Krogarsin mukaan testauspiste Turun lentoasemalla oli pahoin ruuhkautunut.

­

12.8. 8:06

Lauantaina Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun saapuneella lennolla saapui Suomeen yli 150 matkustajaa. Heille kaikille tehtiin koronavirustesti, jonka tuloksena 26 matkustajalla todettiin koronavirustartunta.

Yksi matkustajista on vantaalainen Robert Krogars, 29. Hän kertoo olleensa viikon pituisella lomamatkalla Pohjois-Makedonian Ohridjärvellä.

– Se oli ehkä vähän nyt huono aika lähteä tuonne päin maailmaa lomalle, mutta olin ostanut liput jo aikaisemmin. Päätin sitten lähteä kuitenkin, Krogars sanoo.

– Ei näin jälkeenpäin ajateltuna ollut ehkä niin hyvä idea. En olisi voinut kuvitella, että siellä noin paljon niitä positiivisia tapauksia olisi samalla lennolla, hän jatkaa.

Robert Krogars myöntää, ettei ajankohta Balkanin lomalle ollut paras mahdollinen.­

Turun yliopistollisen keskussairaalan johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoi maanantaina IS:lle, että myös negatiivisen koronatestin antaneisiin matkustajiin ollaan yhteydessä ja heidätkin asetetaan karanteeniin.

– Linjaus siitä, että heidät asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin omaehtoisen karanteenin sijasta tuli meidän tietoomme vasta äskettäin.

Krogars ei ollut vielä tiistai-iltaan mennessä saanut tietää testinsä tulosta. Hän oli soittanut tiistaina sekä Turun että kotikaupunkinsa Vantaan terveydenhuollon yksiköihin. Molemmista kerrottiin, että tulos ei ole vielä valmis.

Krogars kertoo, että lentokoneessa viereisellä paikalla istui hänen tuttavansa, joka ei myöskään ole saanut tietää testitulostaan. Kumpikaan heistä ei ole oireillut millään tavalla.

Pietilän mukaan suuri osa lennon matkustajista on muualta Suomesta, mikä taas työllistää myös muiden kuntien tartuntatautiviranomaisia. Hän ei osannut maanantaina sanoa, oliko kaikki tartunnan saaneet saatu tavoitettua.

Testaustilaisuus Turun lentokentällä oli Krogarsin mielestä huonosti organisoitu ja pahasti ruuhkautunut. Hänen mukaansa lentokentän tuloaula on pieni, ja ihmiset jonottivat hyvin lähellä toisiaan.

– Jäi itselle semmoinen olo, että altistui enemmän ihmisiä mahdollisille tartunnoille kuin olisi ollut välttämätöntä.

Tiistaina Skopjen lennolla saapuneet matkustajat jonottivat koronatestiin.­

Tiistai-iltana Skopjesta saapui jälleen lento Turkuun. Tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoi IS:lle ennen koneen saapumista tiistaina, että testaukseen on tehty parannuksia lauantain kokemusten perusteella.

– Olemme suunnitelleet tilankäytön eri tavalla. Katsotaan miten se toimii, Peltoniemi sanoi.

Krogars kertoo, että ihmiset testattiin siinä järjestyksessä, missä he istuivat lentokoneessa. Lentokoneen keskivaiheilla istuneella Krogarsilla kesti yli kaksi tuntia päästä testattavaksi. Hänen mukaansa testistä ei informoitu matkustajia kovin selkeästi.

– Matkustajilla oli epätietoisuutta siitä, onko testiin osallistuminen välttämätöntä. Lentokoneessa ei annettu mitään ohjeistusta, vaan kentältä ei yksinkertaisesti päässyt ulos muualta kuin testauspisteen kautta, Krogars kertoo.

Alla olevalla videolla Romanian-lennolta saapuneiden matkailijoiden mietteitä koronatesteistä Helsinki-Vantaalla.

Kentällä matkustajat saivat kirjalliset ohjeet omaehtoisesta karanteenista. Tuolloin ei ollut vielä kyse tartuntatautilakiin perustuvasta karanteenista. Krogars ei nähnyt, että ihmisille olisi tiedotettu asiasta suullisesti.

– Kulkuneuvojen käytöstä tai mistään sellaisesta ei ollut puhetta.

Krogars itse matkusti kentältä kotiinsa Vantaalle omalla autollaan, ja on pysynyt säntillisesti eristyksissä. Hän ei nähnyt, miten muut ihmiset kentältä poistuivat, mutta uskoo, että monet poistuivat julkisilla kulkuneuvoilla.

Kasvomaskin käyttöä ei Krogarsin mukaan juurikaan valvottu lentokoneessa. Tiistaina Skopjen lennolta palanneet käyttivät maskeja jonottaessaan koronatestiin.­

Pakkokaranteenia Krogars pitää lähtökohtaisesti hyvänä asiana taudin leviämisen ja tartuntaketjujen katkaisemisen kannalta. Hän kuitenkin huomauttaa, että asiasta viestimisen tulisi olla selkeämpää.

– Viime päivien aikana on ollut aika paljon ristiriitaista informaatiota siitä, miten sitä aletaan toteuttamaan ja oikeusoppineetkin ovat käsittääkseni olleet eri mieltä siitä, onko tällaista mahdollista toteuttaa sellaisessa mittakaavassa.

Lentokoneessa maskin käyttöä ei Krogarsin mukaan juurikaan valvottu, ja monet matkustajat pitivät maskiaan suun edessä niin, ettei se peittänyt lainkaan nenää.

– Se vaikuttaisi olevan jonkun tyyppinen paikallinen tapa tuolla Balkanin maissa. Siellä aika monet henkilöt toimii tällä tavalla.

Krogars itse kertoo käyttäneensä maskia lähes koko lomansa ajan Pohjois-Makedoniassa oleillessaan. Hänen mukaansa takseissa oli maskipakko, mutta sitä ei ainakaan yöaikaan juuri valvottu. Myös kauppakeskuksissa maskin käyttö oli pakollista ja sitä valvottiin tarkasti.

– Liikuin bussilla pari kertaa, ja siellä ei ainakaan annettu ymmärtää, että maskin käyttö olisi ollut pakollista, Krogars kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?