Näin poliisi valvoo karanteeniin asetettuja ja pakollista testausta – ”Kädestä taluttaen testiin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin poliisi valvoo karanteeniin asetettuja ja pakollista testausta – ”Kädestä taluttaen testiin”

Poliisihallituksen asiantuntija kertoo, miten riskimaista Suomeen saapuvien pakkokaranteeneja ja pakollisiin testeihin osallistumista valvotaan.

Poliisi tarkasti keväällä Uudenmaalla liikkujien ajoneuvoja.­

12.8. 3:04

Suomen hallitus kertoi maanantaina, että niin sanotuista riskimaista Suomeen saapuvat joutuvat tartuntatautilain nojalla kahdeksi viikoksi kotikaranteeniin.

Riskimaista Suomeen saapuvat asetetaan pakkokaranteeniin, ja pakolliset testit otetaan käyttöön.

Poliisit tarkastivat Uudeltamaalta tulevaa liikennettä Hyvinkäällä Sahanmäen liittymässä, kun Uudenmaan sulku oli voimassa 14.4.2020.­

Ilta-Sanomat kysyi Poliisihallitukselta, miten karanteeniin asetettavia ihmisiä valvotaan ja miten heidät voidaan asettaa vastuuseen mahdollisista rikkomuksista. Kysymyksiin vastasi poliisitarkastaja Konsta Arvelin.

Miten karanteeniin asetettuja voidaan valvoa?

– Poliisilla on tässä asiassa muita viranomaisia tukeva rooli. Näitä viranomaisia ovat aluehallintovirasto ja kunnat. Jos esimerkiksi liikenneasemilla, kuten lentoasemilla tehdään tartuntatautilain mukaisia pakollisia testejä, poliisin virka-apua voidaan tarvita. Käytännön tilanne voisi olla sellainen, että jokin henkilö asettuu poikki teloin pakollisen testauksen yhteydessä, niin poliisi ohjaa hänet rauhallisesti kädestä taluttaen testiin.

Miten henkilöt pystytään asettamaan vastuuseen mahdollisista rikkomuksista?

– Aluehallintovirasto päättää mahdollisista pakollisista terveystarkastuksista. Kunta puolestaan järjestää vapaaehtoiset tarkastukset. Jos henkilö ei noudata esimerkiksi karanteenin ohjeita, siitä voi tulla rikosasia. Kyseeseen voi tulla terveydensuojelurikkomus. Rikkomuksesta voi selvitä sakolla, mutta jos asia menee käräjäoikeuteen, siitä voi seurata jopa vankeusrangaistus.

Perustuuko valvonta esimerkiksi ilmiantoihin?

– Jos tapauksia ei voida aktiivisesti valvoa, ne voivat tulla silti ilmi ja poliisin tietoon esimerkiksi lähiomaisen tai terveydenhuollon kertomina.

Millaisia resursseja poliisilla on puuttua asiaan?

– Jo aiemmin on käynyt ilmi se, että koronaan liittyvät tehtävät kuluttavat poliisin resursseja. Virka-apuhan on aina toisen viranomaisen tukemista, mikä vie poliisin resursseja poliisin omilta tehtäviltä. Toisaalta uskon, että tässä pystytään toimimaan viisaasti, sillä rikkomukset ovat todennäköisesti yksittäistapauksia.

Taustalla kasvaneet koronatapaukset

Suomen hallitus suositteli välttämään tarpeetonta matkustamista muualle kuin maihin, joissa epidemiatilanne on rauhallinen. Vaikka viikoittaiset tapausmäärät ovat yhä pysyneet suhteellisen matalina kevääseen verrattuna, ne ovat kuitenkin nousseet jonkin verran.

Joihinkin huomattavan korkean ilmaantuvuuden maihin, kuten Balkanin alueen maihin, on matkustettu suositeltua laajemmin. Esimerkiksi Pohjois-Makedonian Skopjesta lauantaina Turkuun saapuneella lennolla todettujen koronatartuntojen määrä kasvoi aiemmin ilmoitetusta 24 tapauksesta 26:een tiistaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?