Tapio Sadeojan kolumni: Koronan suvantovaihe on vain illuusio – toinen aalto on jo täällä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tapio Sadeojan kolumni: Koronan suvantovaihe on vain illuusio – toinen aalto on jo täällä

Kesä kului ohi on -tunnelmissa, mutta nyt, arjen alettua kriisitietoisuus on saatava meidän kaikkien tajuntaan uudestaan, jos halutaan estää epidemian lähteminen lapasesta, kirjoittaa Tapio Sadeoja.

12.8. 7:07

Maanantai-illan tiedotustilaisuudessa kovin topakasti esiintynyt perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) toisti toistamistaan sanaa ”suvantovaihe”.

Kesä oli ehkä suvantovaihetta koronaepidemian leviämisessä, mutta nyt se vaihe on ohi, jos sitä koskaan olikaan. Tästä kertovat monien asiantuntijoiden lausunnot, mutta myös tartuntojen määrän tasainen kasvu, neuvontalinjojen tukkeutuminen sekä testipaikkojen ruuhkautuminen etenkin Uudellamaalla.

Toinen aalto – mitä se sitten onkaan – on jo täällä ja siihen olisi lomailleen hallituksen, mutta myös lomailleen Suomen kansan syytä jo herätä. Suvantovaihe on vain illuusio.

Jos olemme rehellisiä, olemme kaikki varmasti kesän aikana huomanneet hurjan muutoksen suomalaisten käyttäytymisessä, ehkä omassammekin. Tuntuu kuin kevään ohjeet olisivat autuaasti painuneet unholaan. Kaupoissa ei välitetä turvaväleistä, kohdatessa ei väistetä kunnolla, puhuttaessa tullaan lähietäisyydelle, käsidesipullojen ohi kävellään sujuvasti jne. Ja tietysti kännissä rellestetään ja kailotetaan kuten aina ennenkin.

Toki tartuntaluvut olivat kesällä niin alhaalla, että todennäköisyys saada korona tuntui yksilötasolla kovin mitättömältä. Ja tietysti olihan keväällä jouduttu jopa pari kuukautta ottamaan iisisti, joten pitihän se patoutunut energia johonkin purkaa.

Saamme kyllä kiittää hallitustakin, että monet suomalaiset unohtivat uuden normaalin ja palasivat vanhaan arkeen. Purkaessaan käytännössä kaikki rajoitukset ja lompsiessaan lomalle hallituksen viesti oli selkeä: ohi on! Ja ohi on -tunnelmissa kesä sitten tosiaan menikin.

Nyt, arjen alettua kriisitietoisuus on saatava meidän kaikkien tajuntaan uudestaan, jos halutaan estää epidemian lapasesta lähteminen. Kriisitietoisuuden herättäminen on yksiselitteisesti hallituksen tehtävä. Ja se tapahtuu johtamalla.

 Mitä jos vihdoinkin, kaikkien näiden kuukausien jälkeen otettaisiin yksityisten toimijoiden kapasiteetti täysimittaisesti käyttöön?

Hallitus teki välttämättömyydestä hyveen jämäköityessään ja kiristäessään rajavalvontaa ja karanteeneja. Toki raja oli jo ehtinyt aivan turhaa aikansa vuotaa, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Valtioneuvosto ei ole ollut kovin hyvänä esimerkkinä kansalle lomaillessaan, vaikka pitäisi olla tekemässä päätöksiä, jotka eivät voi odottaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja johtaja Mika Salminen esittivät jo toissa viikon lauantaina Helsingin Sanomissa maskisuosituksen käyttöönottoa, mutta päätös on saanut odottaa pitkälti toista viikkoa. Tällä viikolla päätös vihdoin syntynee. Samoin pöydällä makaa joukko muitakin asioita, mm. sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) perusteltu näkemys etätöiden jatkamisesta.

Hidastelu päätöksenteossa on pandemian aikana lähes kuolemansynti.

Ennakon ottaminen sen sijaan ei olisi joskus pahitteeksi. Testauksesta uhkaa muodostua koko hallituksen strategian pullonkaula. Mitä jos vihdoinkin, kaikkien näiden kuukausien jälkeen otettaisiin yksityisten toimijoiden kapasiteetti täysimittaisesti käyttöön?

Se olisi ideologiset rajat ylittävää kriisijohtajuutta.

Kirjoittaja on Ilta-Sanomien entinen vastaava päätoimittaja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?