Skopjesta saapunut kosovolais­nainen ihmetteli: miten pääsen kotiin Vantaalle, jos julkisia ei voi käyttää? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Skopjesta saapunut kosovolais­nainen ihmetteli: miten pääsen kotiin Vantaalle, jos julkisia ei voi käyttää?

Pohjois-Makedonian Skopjesta tänään tiistaina illalla tulleen koneen matkustajia oli vastassa Turun kaupungin terveystoimen koronatestaajat.

Lento Skopjesta laskeutui Turun lentoasemalle tiistaina illalla. Matkustajia vastaanottavat rajavartijat olivat pukeutuneet suojavarusteisiin.­

11.8. 21:57

Lentokentällä oli oudon kolkko tunnelma. Virkailijat kulkivat maskeissa ja tullimiehet olivat pukeutuneet täysin suojaaviin valkoisiin vaatteisiin.

Kone oli vartin etuajassa. Ikkunasta näki, että lentokapteeni käytti maskia, myös jokaisella koneesta tulleella oli maski.

­

Matkustajat ohjattiin tullin läpi koronatestiin, joita heitä yksitellen tuli ulos. Osaa oli odottamassa oma jatkokuljetus, jotkut miettivät miten päästä koronarajoitusten takia eteenpäin.

­

Kosovolaisnainen pohti miten päästä kotiin Vantaalle, kun julkisia kulkuneuvoja ei voinut käyttää.

– Tunnelma lennolla oli hyvä, mutta ihmisiä oli liikaa. Turvavälien pitäminen ei ollut mahdollista, nainen kertoi.

Suojavarusteisiin pukeutunut rajavartija oli vastassa Suomeen Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuvia matkustajia tiistai-iltana Turun lentoasemalla.­

Testaajien miehitys oli saman suuruinen kuin viime lauantaina, kun terveystoimi testasi kaikki Skopjesta palanneen lentokoneen 157 matkustajaa. Tuolloin 26 henkilön koronatesti oli positiivinen.

Testejä tehtiin tiistaina lauantain tapaan parityönä neljässä eri testipisteessä. Matkustajiakin oli suunnilleen sama määrä, ennakkotietojen mukaan noin 150 henkeä.

– Testit tehdään samalla kaavalla kuin lauantaina. Olemme tehneet siihen saamamme kokemuksen pohjalta parannuksia, jotta toiminta on mahdollisimman sujuvaa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoi IS:lle ennen koneen saapumista.

– Olemme suunnitelleet tilankäytön eri tavalla. Katsotaan miten se toimii. Testaaminen sitoo paljon henkilökuntaa, kun näytteet otetaan niin lyhyellä aikataululla. Olemme varustautuneet siihen, että kaikki koneessa olleet testataan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?