Romaniasta Suomeen saapuneet matkustajat ohjattiin koronatestiin – Aleksi, 22: ”Se oli nopea, mutta ei mitenkään hirveän mukava” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Romaniasta Helsinki-Vantaalle tänään saapuneet ohjattiin heti koronatestiin – turkulainen Aleksi: ”Se oli nopea, mutta ei mitenkään hirveän mukava”

Ilta-Sanomat oli vastassa, kun koneellinen matkustajia saapui Romanian Bukarestista Suomeen. Matkustajat ohjattiin suoraan vapaaehtoiseen koronavirustestiin.

11.8. 16:09

Hallitus ilmoitti maanantai-iltana pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Suomeen saapuvien matkustajien karanteenimääräyksiä kiristetään merkittävästi.

  • Yllä olevalla videolla Romaniasta saapuneet matkustajat kertovat, millainen kokemus koronavirustesti oli.

Riskimaista Suomeen saapuvat matkustajat saavat tartuntatautilain nojalla määräyksen 14 vuorokauden pakolliseen karanteeniin. Niin sanotuista riskimaista saapuvia matkustajia voidaan lisäksi ohjata pakollisiin koronavirustesteihin. Kyse voi olla esimerkiksi pistokokeista.

Perjantai-iltana Romanian Bukarestista Helsinki-Vantaalle saapuneen lennon matkustajista joka kolmas kieltäytyi koronavirustestistä.

Lauantaina Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuneella lennolla olleista kaikkiaan 26:lla todettiin koronavirustartunta. Lennolla oli 158 matkustajaa.

Karanteenimääräyksen rikkomisesta voi jatkossa seurata korkeintaan kolmen kuukauden vankeusrangaistus tai sakkoja. Määräystä rikkovat matkustajat syyllistyvät tartuntalain mukaiseen terveyssuojelurikkomukseen.

Helsinki-Vantaan lentokentälle laskeutui tiistaina aamupäivällä kello 10.48 lento Romanian pääkaupungista Bukarestista. Kyseiseltä lennolta koronavirustestiin saatiin noin 90 prosenttia matkustajista.

Turkulainen Aleksi Salminen palasi Suomeen kuukauden mittaiselta lomamatkalta Romaniasta. Salminen kertoi suunnanneensa heti laskeutumisen jälkeen koronavirustestiin.

– Tulin juuri testistä. Se oli nopea, mutta ei mitenkään hirveän mukava.

– Tuntui, että melkein kaikki suuntasivat testiin. Siellä oli jonoa. Tulosten pitäisi tulla seuraavana päivänä.

Aleksi Salminen saa tietää koronavirustestinsä tuloksen keskiviikkona. Edessä on kotikaranteeni.­

Salminen arvioi, että matkan aikana turvaväleistä pystyi huolehtimaan ja suojausta sekä tietoa oli tarjolla riittävästi. Seuraavaksi edessä on kotikaranteeni. Henkinen valmistautuminen on jo pitkällä.

– En usko, että minulla on vaikeuksia olla karanteenissa. Tilanne ei vaikuta koronan suhteen vielä hyvältä. Olemme nousussa.

Romaniassa on ollut kuluneiden kahden viikon aikana 87,5 tartuntaa 100 000:ta ihmistä kohden.

Pakkokaranteeni koskee sellaisia maita, jotka ovat todettujen koronatartuntojen lukumäärässä hallituksen määrittelemän raja-arvon yläpuolella. Kyseinen raja-arvo on kahdeksan tartuntaa 100 000:ta ihmistä kohden viimeisten kahden viikon aikana.

Romaniassa todettujen tartuntojen suhdeluku on näin ollen lähes yhdeksänkertainen Suomen asettamaan raja-arvoon verrattuna.

Romanialainen Magdalena Fiscaleanu saapui Suomeen kolmen lapsensa kanssa. Koko perhe kävi läpi koronavirustestin. Fiscaleanun mukaan kokemus ei ollut paras mahdollinen, mutta turvallisuuden vuoksi testi oli käytävä läpi.

– Kokemus ei ollut miellyttävä, sillä tyttö on pieni ja hän itki jonkin verran. Muuten kaikki meni ihan hyvin.

Magdalena Fiscaleanu saapui Helsinkiin perheensä kanssa. Koronavirustesti sai perheen nuorimmaisen itkemään.­

Raumalla asuvat Radu ja Bibiana Oniga olivat niin ikään käyneet laskeutumisen jälkeen koronavirustesteissä.

– Teimme tietenkin testin, jotta voimme olla varmoja, että voimme palata kotiin. Asumme Raumalla. Kokemus oli ihan ok. Ongelmia ei ollut, Radu Oniga summasi.

Pariskunnan mukaan testipaikalla ei ollut ruuhkaa, ja turvavälit pitivät. Suomeen saapuminen tuntui ylipäätään turvalliselta. Tilanne Romaniassa on vaikeampi kuin Suomessa.

– Suomessa oloni on turvallinen. Romaniassa tilanne ei ole yhtä hyvä, mutta on sielläkin turvallista – ei vain samalla tavalla kuin täällä, Radu Oniga arvioi.

Pakkokaranteeni koskee jatkossa myös riskimaista välilaskujen kautta saapuvia matkustajia sekä muita rajanylittäjiä – kuten laivamatkustajia. Hallitus käsittelee maahantulon kriteereiden tiukentamista torstaina.

Radu ja Bibiana Oniga pitivät koronavirustestiä tärkeänä. Pariskunta haluaa tietää testien tulokset ennen paluuta kotiin.­

Kasvomaskit ovat lentoasemalla yleinen näky. Lähes kaikki matkustajat ja työntekijät ovat suojautuneet.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?