Turkuun Skopjesta laskeutuneilla matkustajilla 24 koronatartuntaa – Helsingin testit negatiivisia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Turkuun Skopjesta laskeutuneilla matkustajilla 24 koronatartuntaa – Helsingin testit negatiivisia

Hallitus kertoi asiasta maanantaisessa tiedotustilaisuudessaan.

Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri avasivat lauantaina illalla 8.8. Turun lentoasemalle terveysneuvontapisteen. Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun saapuneet matkustajat testattiin ja ohjeistettiin omaehtoiseen karanteeniin. Lauantai-illan lennolla Turkuun saapui 157 matkustajaa, joille kaikille tehtiin koronatesti.­

10.8. 19:49 | Päivitetty 10.8. 20:53

Hallitus ja virkamiehet kertoivat uusista koronatoimista lentokentillä ja rajanylityspaikoilla maanantai-iltana järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Viikonloppuna tehtiin ensimmäisiä massatestauksia niin sanotuista riskimaista Suomeen saapuville.

Vantaan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla perustettiin viime viikon maanantaina koronatestauspiste. Pisteellä on testattu viime viikon aikana joitain satoja matkustajia, joista joillakin on todettu koronatartunta.

– Viime perjantaina suuren riskin maasta Romaniasta Bukarestista saapui lento, jonka massatestaamista lähdettiin suunnittelemaan edellisenä päivänä. Koko lennon matkustajat oli tarkoitus testata, mutta osalla oli todistuksia negatiivisista testeistä ja osa kieltäytyi, Aronkytö sanoi.

Testatuista noin kahdesta kolmasosasta matkustajia ei löytynyt koronavirustartuntoja.

Turun hyvinvointijohtaja Riitta Liuksa puolestaan kertoi Turkuun lauantaina Makedonian Skopjesta saapuneesta lennosta, jonka kaikki 157 matkustajaa testattiin koronaviruksen varalta.

  • Olitko lauantai-illan lennolla Skopjesta Turkuun? Ota yhteyttä IS:n toimitukseen sähköpostilla uutiset@iltasanomat.fi tai Whatsappilla 040 660 9019 tai täältä.

– Meillä tulos oli se, että kaikista matkustajista saatiin näyte. Ne on nyt analysoitu ja positiivisia on vahvistettu 24.

Liuksan mukaan seuraava kone Skopjesta on tulossa lauantaina ja senkin matkustajat testataan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) totesi, että lennoilta löytyneiden tartuntojen määrä on varmasti yllättänyt kaikki. Hallitus aikoo ottaa kovat keinot käyttöön. Kiuru esittää, että kaikki riskimaista tulevat matkustajat testataan.

– Tehdäänkö pistotarkastuksia, testataanko aivan kaikki, jää rajanylityspaikoilla katsottaviksi. Jatkossa tartuntatautiviranomaiset määräävät karanteenin kaikille riskimaista tuleville. Päätös on kova, Kiuru sanoo.

– Olemme käyneet keskustelua siitä, miten riskimaista tulleet erotetaan matkustajavirrasta.

Kesän kuumempien hetkien jälkeen täytyy pysähtyä ja todeta, että todellisuus käy päälle, Kiuru totesi. Hänen mukaansa lisääntyneet tartuntamäärät kertovat siitä, että moni on unohtanut tartuntojen riskit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?