Helteille sanotaan nyt hyvästit – viikon päässä pilkistää kuitenkin toivo: ”Sunnuntaina voisi olla mahdollisuus” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helteille sanotaan nyt hyvästit – viikon päässä pilkistää kuitenkin toivo: ”Sunnuntaina voisi olla mahdollisuus”

Viikon päähän ulottuva säämalli on vielä epävarma, mutta sen mukaan helteet saattaisivat palata vielä hetkeksi.

9.8. 12:40

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Marjanne Santala kertoo, että alkavalla viikolla säästä tulee aiempaa viileämpi ja helteille voi sanoa hyvästit, ainakin joksikin aikaa.

– Vielä sunnuntaina aikana päästään ehkä hellelukemiin ainakin etelässä, mutta jo maanantaina lämpö jää parinkympin pintaan maan eteläosissa. Maan keskiosista pohjoiseen päin on jonkin verran pilvisyyttä, joten varmaan jäädään senkin alle. Lapissa taas on viileää, alle viittätoista astetta.

Viileneminen johtuu siitä, että Suomeen Etelä-Euroopasta kulkenut lämmin ilmavirtaus kääntyy. Suomi jää viileämmän ja lämpimämmän ilmamassan rajoille. Lämmintä ilmaa riittää vielä Etelä-Ruotsiin ja -Norjaan.

Valkohäntäpeurat kävivät viilentymässä aamu-uinnilla Kouvolan Vuohijärvessä lauantaina 8. elokuuta 2020.­

Enimmäkseen sää kuitenkin näyttää poutaiselta. Heikkoja ja yksittäisiä kuurosateita voi viikon mittaan ilmetä, Santala sanoo. Lämpötilat pysyttelevät melko paikallaan.

Helteet eivät välttämättä ole vielä täysin ohi. Hellerajan rikkoutuminen elokuussa ei ole mitenkään poikkeuksellista, sillä vuosittain Etelä- ja Lounais-Suomessa mitataan neljästä viiteen elokuista hellepäivää. Hellepäivät tosin ovat paljon todennäköisempiä kuun alussa kuin lopussa.

Meteorologi sanoo, että seuraava viikonloppu näyttää yhden ennustemallin mukaan lupaavalta.

– Sunnuntaina voisi olla mahdollisuus, että tulisi taas helteisiä lukemia, mutta ennuste on epävarma. Toisen ennusteen mukaan lämpö jäisi pariinkymmeneen asteeseen. Toisen ennusteen mukaan lämmin ilma palaisi, Santala kertoo.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Suomen tämän kesän helteisin paikka on Turku. Artukaisen havaintoasemalla on kesän aikana mitattu jopa 20 hellepäivää.

Toiseksi eniten hellettä on riittänyt Hattulassa, jossa hellepäiviä on ollut 19.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?