”Olemme matkalla kevään tilanteeseen” – Korona tulee taas ulkomailta, ja ylilääkäri vaatii rajuja muutoksia karanteeneihin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Olemme matkalla kevään tilanteeseen” – Korona tulee taas ulkomailta, ja ylilääkäri vaatii rajuja muutoksia karanteeneihin

Korona tulee taas Suomeen ulkomailta. Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broas vaatii nykyistä tiukempia karanteenimääräyksiä, jotta epidemian toinen aalto saataisiin estettyä.

Korona tulee taas Suomeen ulkomailta. Markku Broas kertoo, että lähes kaikki hänen tietoonsa tulleet viime aikojen koronatapaukset johtuvat siitä, etteivät ulkomailla koronaan altistuneet noudata karanteeniohjeita.­

8.8. 6:32

Koronatartuntojen määrä jatkaa kasvuaan Suomessa. THL tiedotti keskiviikkona 22 uudesta tartunnasta, ja tällä viikolla tartuntatapauksia on todettu jo 101.

Merkittävä osa uusista tartunnoista on peräisin ulkomailta. Esimerkiksi Turun alueella on todettu heinäkuusta lähtien viisi koronatartuntaa henkilöillä, jotka ovat matkustaneet Välimeren Balkanin alueella.

Perjantaina Yle uutisoi Turkin-matkallaan koronatartunnan saaneesta henkilöstä, joka matkusti Helsingistä lähteneellä VR:n junalla 2. elokuuta. Lapin Kansa puolestaan kertoi kahdesta uudesta koronatartunnasta, josta toinen oli saapunut Suomeen ulkomailta, eikä ollut noudattanut karanteeniohjeistusta.

Tartuntatrendi huolestuttaa Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäriä Markku Broasia.

– Saimme kitkettyä epidemian pitkälti jo pois, ja uudet tartunnat lähestulkoon loppuivat kesä-heinäkuun aikana, mutta nyt olemme matkalla kevään tilanteeseen. Ihmiset matkustelevat ympäri Eurooppaa ja maailmaa eivätkä noudata karanteenisuosituksia Suomeen palatessaan.

Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broas vaatii nykyistä tiukempia karanteenimääräyksiä.­

Broas muistuttaa helmikuunlopun tilanteesta, jolloin Keski-Euroopasta tulleet suomalaiset toivat mukanaan koronan.

– Meillä oli maalis-huhtikuun vaihteessa tartuntahuippu, ja nyt näyttää, että sama skenaario toteutuu uudelleen, ja ihmiset tuovat epidemian taas ulkomailta. Näin se toinen aalto lähtee liikkeelle, ja voi olla, että meillä on jo kuukauden päästä erittäin hankala tilanne.

Broasin mukaan kevään kurimuksessa oli kuitenkin perustavanlaatuinen ero tämänhetkiseen tilanteeseen.

– Silloin emme tienneet Euroopan koronatilannetta: se oli täysi yllätys ja shokki, ja kaikki tietävät sen seuraukset koko yhteiskunnalle. Nyt meillä on tietoa, mutta siitä huolimatta ihmiset matkustavat riskialueille, eivätkä noudata karanteeniohjetta Suomeen tullessaan.

Broas kertoo, että lähes kaikki hänen tietoonsa tulleet viime aikojen koronatapaukset johtuvat siitä, etteivät ulkomailla koronaan altistuneet noudata karanteeniohjeita.

Bukarestista perjantai-iltana Helsinki-Vantaalle saapuneen lennon kaikki matkustajat ohjattiin koronatesteihin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun näin toimittiin.­

– Ulkomailta saapuvat käyvät ihan normaalisti tapaamassa muita ihmisiä ravintoloissa, liikkuvat julkisilla ja käyvät töissä, mikä on johtanut siihen, että tartuntoja tulee nyt jatkuvasti lisää. Tilanne on nyt todella huolestuttava, sillä tapausmäärät ovat kaksinkertaistuneet viikkotasolla.

Infektiotautien ylilääkäri vetoaa poliittisiin päättäjiin, jotta hälyttävä tartuntakehitys saataisiin pysäytettyä.

Hän ehdottaa, että riskialueeksi määritetyistä maista saapuvien karanteeniohje pitäisi laajentaa omaehtoisesta karanteenista viranomaisohjeeksi. Riskialueiksi määritellään sellaiset maat, joissa tartuntatapauksia on todettu kahden viikon aikana vähintään kahdeksalla ihmisellä sataatuhatta asukasta kohden.

Tällä hetkellä riskialueilta saapuvia suomalaisia ohjeistetaan noudattamaan omaehtoista karanteenia, jossa pitää välttää lähikontakteja muihin aina kuin on mahdollista. Välttämätön liikkuminen, kuten töissä- ja koulussa käynti on kuitenkin sallittua.

– On selvää, että nyt pitää toimia ja tehdä selviä päätöksiä, jotta tämän tyyppinen huolimattomuudesta johtuva tartuntojen leviäminen estetään. Ainoa keino siihen on, että ihmiset asetetaan karanteeniin viranomaisohjeella, koska muuten karanteenia ei noudateta.

Rajalla pysäytetään kaikki Ruotsista Tornioon ja Suomeen tuleva liikenne. Takana Haaparanta ja Ruotsi.­

Broasin ehdottama tartuntalakiin liittyvä virallinen karanteenipäätös on jo voimassa tapauksissa, joissa altistunut henkilö on ollut varmuudella tekemissä koronatartunnan saaneen kanssa.

– Yhteiskunnan avoimena pysyminen edellyttää sitä, että tähän puututaan nyt kovalla kädellä. Ihmiset pitäisi saada noudattamaan karanteeniohjeita, ja tarvittaessa viranomaisten ja poliittisten päättäjien pitäisi tiukentaa tätä käytäntöä ja antaa virallinen ohje karanteenin noudattamiseen.

Broas pelkää, että suomalaisiin pesiytyneellä huolettomuuden kulttuurilla voi olla ilman kovia linjauksia todella tuhoisat seuraukset.

– Tällä systeemillä epidemian leviämisriski on todella suuri, etenkin nyt kun ihmiset palaavat elokuun aikana kouluihin työpaikoille ja normaaliin elämään. Kahden viikon karanteeni on yksilötasolla huomattavasti pienempi ongelma kuin sen rikkomisesta koituvat yhteiskunnalliset ja terveydelliset seuraukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?