Poliisi tutkii Mannerheimin salonki­vaunun töhrimistä: ”Kohde on ainut­laatuinen ja vahingon­korvaukset tulevat olemaan sen mukaisia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi tutkii Mannerheimin salonki­vaunun töhrimistä: ”Kohde on ainut­laatuinen ja vahingon­korvaukset tulevat olemaan sen mukaisia”

Poliisi tutkii asiaa törkeänä vahingontekona.

Mannerheimin salonkivaunu puhdistetaan ensi viikolla.­

7.8. 15:11

Mikkelissä töhritty presidentti Mannerheimin salonkivaunu puhdistetaan ensi viikolla, kertoo kaupungin museojohtaja Matti Karttunen.

Torstain vastaisena yönä Mikkelin rautatieasemalla sijaitseva historiallinen vaunu joutui ilkivallan kohteeksi, kun sen kylkeen spraymaalattiin teksti ”K-Ajo”.

Karttunen kertoi perjantaipäivällä, että vaunu puhdistetaan ja julkisivu maalataan uudelleen ensi viikolla.

– Epäilen, ettei spraymaalia saada täysin pois. Ongelmaksi voi koitua myös se, että vaikka teksti paikataan, teksti voi ajan mittaan tulla taas läpi.

Museojohtajan mukaan töherryksen seuraukset voivat olla kohtalokkaita tällaiselle kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle kohteelle.

Poliisi tutkii asiaa törkeänä vahingontekona. Itä-Suomen poliisin rikosylikonstaapeli Kimmo Sikanen sanoo teon täyttävän rikosnimikkeen vaatimuksen historiallisesti erityisen arvokkaasta omaisuudesta.

– Kohde on ainutlaatuinen ja vahingonkorvaukset tulevat olemaan sen mukaisia.

Poliisilla ei ole vielä tietoa rikoksen tekijöistä. Rikosylikonstaapeli toteaa tutkinnan olevan alkutekijöissä, ilmoitus tehtiin vasta vuorokausi sitten.

– Tällä haavaa en osaa ottaa vielä kantaa. Vaunun kylkeen kirjoitettu tägi voi mahdollisesti johdattaa syyllisen jäljille.

Sikasen käsityksen mukaan spraymaalilla tehdyt vahingonteot ovat yleisimpiä suuremmissa kaupungeissa verrattuna Etelä-Savon alueeseen.

– Totta kai näitä tapahtuu, mutta sanoisin, etteivät ne työllistä meitä joka viikonloppu.

Mikkelin kaupungin museojohtaja Matti Karttunen kertoi STT:lle perjantaina, että vaunun puhdistaminen tulee maksamaan tuhansia euroja. Vaunun kylkeen tehty graffiti on lähes puolet vaunun radanpuoleisesta julkisivusta.

– Se on todella suurikokoinen, varmaan kaksi metriä korkea graffititöhry ja muutaman metrin pitkä. Tosi provokatiivisesti laitettu, Karttunen kuvailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?