Koronaa tulee nyt erityisesti Ruotsista ja Balkanilta – Tornion raja-asemalla ei tartunnoista murehdita: ”Osa käy, osa ei”

Koronatilanteeseen suhtaudutaan Torniossa varsin maltillisesti. Rajalla on tavanomaista hiljaisempaa, mutta paikallisten arki rullaa lähes normaaliin tapaan.

Koronatilanne on hidastanut liikennettä raja-alueella, mutta toiminta on kuitenkin verrattain vilkasta.

7.8.2020 5:59

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos kertoivat torstaiaamun tiedotustilaisuudessaan, että valtaosa Suomen koronavirustartunnoista on peräisin Ruotsista tai Balkanin alueelta.

Suomen ja Ruotsin välisestä rajaliikenteestä ylivoimaisesti suurin osuus kulkee Tornion rajanylityspaikan kautta. Rajavartiolaitoksen tilanne- ja riskianalyysikeskuksen päällikön Marko Saareksen mukaan Tornion kautta kulkevan Suomen ja Ruotsin välinen matkustajamäärä on pysynyt koko kesän melko tasaisena.

Matkustajista 90 prosenttia on suomalaisia ja 10 prosenttia ruotsalaisia.

– Viikoittainen keskiarvo on ollut arviolta 120 000 matkustajaa viikossa.

Saares toteaa, ettei Suomen ja Balkanin maiden välillä ei ole tällä hetkellä lentoliikennettä juuri ollenkaan.

– Kuukaudessa on ihan yksittäisiä lentoja.

Saareksen mukaan nämä lennot suuntautuvat lähinnä Kreikkaan.

Torniolaisen yrittäjän Hannu Alatalon mukaan paikalliset eivät suhtaudu rajan yli edestakaisin suhaaviin erityisen varautuneesti – onhan se lähtemätön osa sikäläisten arkea. Monet mieltävät Haaparannan osaksi Torniota, eikä rajan ylittämisestä tehdä isoa numeroa.

Ei nytkään, vaikka rajatarkastukset ovat vaikeuttaneet Haaparannalla asiointia ja jotkut pelkäävät koronatuliaisia.

– Osa käy, osa ei. Joidenkin mielestä rajan toisella puolella on parempaa hammastahnaa, jota täytyy sitten saada, Alatalo naurahtaa.

Hannu Alatalo Tornion rajanylityspaikalla torstai-iltana.

Suomalaiset pääsevät rajan yli normaalisti, mutta muun maan kansalaisilta, myös ruotsalaisilta, rajanylitykseen vaaditaan erityinen syy, esimerkiksi perhetapaaminen, seurustelusuhde tai kiinteistö Suomessa. Suomalaiset taas joutuvat todistamaan kansalaisuutensa aina Ruotsin puolelta palatessaan.

Torniolainen Pekka Niska käy useamman kerran viikossa Haaparannan puolella jääpallojoukkueensa harjoituksissa. Hänen mukaansa rajatarkastukset ovat höllentyneet kesän mittaan.

– Edelleenkin Suomeen tultaessa pysäytetään, kysytään henkkarit ja sanotaan heippa. Minusta tuntuu, ettei se rajatarkastus kuitenkaan ole ihan yhtä perusteellinen kuin aiemmin – ehkä rajavartioiden motivaatio on jo vähän lopahtanut, Niska pohtii.

Hannu Alatalo on tehnyt samankaltaisia huomioita.

– Mitä olen tuttavilta kuullut ja itsekin huomannut, niin kyllähän siitä läpi pääsee, jos tarve on. Se taitaa riippua aika paljon rajavartijastakin: jotkut päästävät samalla syyllä ja toiset eivät.

Rajavartija suorittamassa tarkastusta Torniossa torstaina.

Tornion rajanylitysasemalla on ollut viime päivinä rauhallista, niin kuin on ollut koko kesän ajan. Rajan ylittää päivässä puolet normaalista, mutta rajatarkastukset ovat pitäneet rajavartijat kiireisinä.

Suurin osa pääsee rajan yli ongelmitta, mutta kaikki selitykset eivät mene läpi.

– Kyllähän ruotsalaisia on käännytetty rajalla jonkin verran. Viimeksi eilen erästä haaparantalaista tuttavaani ei päästetty rajan yli ostamaan kaasupulloa, koska se ei ollut riittävän hyvä syy. Näitä sattuu aika ajoin, Pohjoiskalotin rajaneuvonnan koordinaattori Päivi Koivupalo toteaa.

Koivupalon mukaan suurin osa ruotsalaisista kyllä tietää ja ymmärtää, ettei Suomeen ole asiaa ilman painavaa syytä, mutta muiden maiden kansalaisille tiukat rajatarkastukset eivät ole olleet niin hyvin tiedossa.

– Kesän aikana on ollut melko paljon esimerkiksi norjalaisia, joiden on ollut tarkoitus tulla Ruotsin kautta Suomeen lomailemaan. Heille tarkastukset ja käännyttämiset ovat sitten tulleet vähän isompana yllätyksenä.

Noin 90 prosenttia Torniossa rajan ylittävistä on suomalaisia.

Koronapelko ei ole äitynyt Tornionjokilaaksossa kovin pahaksi, sillä ihmiset ovat noudattaneet varovaisuutta, ja toisaalta Haaparannan ja muiden rajakuntien virustilannekin on ollut koko ajan varsin rauhallinen.

– Meille rajan ylittäminen on niin arkipäiväistä, ettei siitä nouse sen enempää porinaa tai huolta. Alueen ihmiset toki ymmärtävät vallitsevan tilanteen sen verran hyvin, etteivät he lähde ylittämään rajaa tietein tahdoin tai turhaan, Koivupalo toteaa.

Ruotsin koronatilanne ja rajanylitykseen liittyvät erityisjärjestelyt kuitenkin puhuttavat paikallisia.

– Totta kai se asia on kovasti kansan huulilla pitkin Tornionjokilaaksoa, koska niin monella asuu sukulaisia ja ystäviä Ruotsin puolella ,ja rajan yli pitää kulkea asioilla päivittäin. Kielteistäkin suhtautumista toki on, eivätkä kaikki suuntaa turhautumistaan itse tautiin, vaan rajan yli tuleviin ruotsalaisiin, Alatalo tuumii.

Tornion rajan ylitti viime viikolla noin 130000 ihmistä.

– Olen huomannut vähän sellaista kyräilyäkin, mutta suurin osa on ihan ok sen kanssa, että käydään Ruotsin puolella, koko korona-ajan Haaparannalla harjoituksissa käynyt Niska säestää.

Pekka Niska ei tunne ketään, joka olisi tuonut koronan Ruotsin puolelta Tornioon. Tartuntoja ei ole ollut joukkueessakaan, jonka pelaajista noin puolet on ruotsalaisia.

Hän kertoo, ettei koronatilanteesta ole keskusteltu joukkueen keskuudessa kertaakaan koko kevään tai kesän aikana.

– Se ei ole vaikuttanut joukkueemme toimintaan mitenkään.

Niska on kuitenkin tehnyt mielenkiintoisia huomioita ruotsalaisten kavereidensa suhtautumisesta virukseen.

– Tuntuu, ettei heitä kiinnosta yhtään koko korona, eikä se ole heille niin vakava juttu kuin meille suomalaisille. Siinä on tosi iso ero. He ovat pyörineet tuolla koko ajan aika vapaasti, eikä koronaa juuri mietitä, hän toteaa.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen ei vastannut IS:n haastattelupyyntöön aiheeseen liittyen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?