Riittääkö hellettä vielä ensi viikonlopun jälkeen? – meteorologi: ”Itse en pistäisi rahojani sen puolesta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Riittääkö hellettä vielä ensi viikonlopun jälkeen? – meteorologi: ”Itse en pistäisi rahojani sen puolesta”

Elokuussa on tyypillisesti muutamia hellepäiviä vuosittain. Edellisen kerran täysin helteetöntä elokuuta vietettiin Suomessa vuonna 1998.

7.8. 7:20

Ensi viikonloppuna nautitaan näillä näkymin hellelukemista suuressa osassa maata. Forecan meteorologi Joanna Rinne uskoo, ettei sen jälkeen enää hätyytellä 25 asteen rajaa ainakaan näin laajamittaisesti. Jos helteitä vielä myöhemmin saadaan, ne ovat Rinteen mukaan paikallisia yksittäistapauksia.

– Itse en pistäisi rahojani sen puolesta, että välttämättä uusia hellepätkiä ainakaan näin suuressa muodossa tulee. Kyllä tämä on ainakin viimeinen sellainen kunnon hellepäivä, Rinne sanoo.

Myös meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta on Rinteen kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa viikonlopun jälkeen ilma viilenee hetkeksi, mutta lämpenee taas loppuviikkoa kohden uudelleen. Helteiden todennäköisyyttä hän pitää kuitenkin pienenä enää ensi viikolla.

– Nyt hellelukemia voidaan mitata kahtena kolmena päivänä peräkkäin. Ehkä vastaavanlaista ei ole enää tulossa, Viljamaa arvioi.

Hellerajan rikkoutuminen elokuussa ei ole mitenkään poikkeuksellista. Viljamaan mukaan elokuussa mitataan vuosittain hellepäiviä Etelä- ja Lounais-Suomessa neljästä viiteen kappaletta.

– Vuonna 2012 on ollut poikkeuksellisen lämmin loppukesä. Helsinki-Vantaalla on mitattu jopa yhdeksän hellepäivää vielä elokuun puolivälin jälkeen, Viljamaa sanoo.

Rinne huomauttaa, että helteiden todennäköisyys pienenee sitä mukaa, kun elokuu etenee kohti loppuaan. Elokuun alussa hellepäivät ovat huomattavasti todennäköisempiä kuin kuun lopussa.

– Tässä taaksepäin mentäessä elokuussa on joka vuosi ollut helteitä jossain kohtaa. Vuonna 1998 on edellinen kerta, kun elokuussa ei ole havaittu lainkaan hellettä, Rinne sanoo.

Tämän vuoden elokuu vaikuttaa sääkartoilla hieman keskimääräistä lämpimämmältä erityisesti Lapissa. Rinteen mukaan maan eteläosissa ollaan lähempänä vuodenajan keskiarvoa.

Myös Viljamaan mukaan elokuu vaikuttaa hieman tavanomaista lämpimämmältä erityisesti elokuun loppupuolella. Hän kuitenkin muistuttaa, että ennustettavuus heikkenee sitä mukaa mitä pidemmälle mennään.

– Ainakaan tällä hetkellä säämallit eivät näytä sinne selvästi kylmenevää, Viljamaa toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?