Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä – museojohtaja: ”Vaikea ymmärtää tekijän älynjuoksua” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä – museojohtaja: ”Vaikea ymmärtää tekijän älynjuoksua”

Museojohtajan mukaan huokoista puumateriaalia on äärimmäisen vaikea puhdistaa.

Mannerheimin salonkivaunussa vieraili aikoinaan myös Adolf Hitler.­

6.8. 15:02

Mikkelin rautatieasemalla sijaitseva presidentti Carl Gustaf Mannerheimin käytössä ollut salonkivaunu töhrittiin torstain vastaisena yönä.

Kaupungin museojohtaja Matti Karttunen kertoo, että rikosilmoitus on tehty ja poliisi tutkii asiaa. Hän epäilee, saadaanko vaunua puhdistettua.

– Vaunun huokoista puumateriaalia on äärimmäisen vaikea puhdistaa.

Jos puhdistus ei onnistu, graffiti peitetään paikkamaalauksella. Karttunen kertoo, että museo oli jo ennen tätä suunnitellut kunnostavansa vaunun ensi kesänä esimerkiksi paneloinnin ja ikkunoiden osalta.

– Nyt kuitenkin pitää tehdä pikaisia korjauksia.

Karttunen on todella harmissaan tapahtuneesta. Hän ei muista vastaavaa tapahtuneen 15 vuoden aikana, jolloin hän on ollut virassaan.

– Mielestäni tämä on aika törkeä teko. Vaikea ymmärtää tekijän älynjuoksua.

Salonkivaunu sijaitsee Mikkelin rautatieasemalla kaikille avoimella paikalla. Museojohtajan mukaan kaikki alueella sijaitsevat valvontakamerat käydään ensin läpi.

– Tätä pitää miettiä tätä pitkällä tähtäimellä, tulisiko myös meidän asentaa kamerat tai pitäisikö vaunun ympärille laittaa lasiseinä.

Salonkivaunu oli Mannerheimin käytössä muun muassa talvi- ja jatkosodan aikaan. Siellä vietettiin myös presidentin 75-vuotissyntymäpäivää, joille osallistui Adolf Hitler.

Kuka vain pääsee vierailemaan vaunun sisällä kerran vuodessa Suomen puolustusvoimain lippujuhlan päivänä ja Mannerheimin syntymäpäivänä 4.6. Karttusen mukaan tapahtuma on joka vuosi todella suosittu ja kävijöitä on ollut jopa 1 700.

– Nykyään sisään voi kurkistaa koska vain virtuaalisesti museon sivuilla.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Länsi-Savo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?