Hallitus päätti uusista matkustusrajoituksista: Listalle Alankomaat, Belgia ja Andorra – Ruotsin tilanne harkinnassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hallitus päätti uusista matkustusrajoituksista: Listalle Alankomaat, Belgia ja Andorra – Ruotsin tilanne harkinnassa

Valtioneuvosto harkitsee rajoitusten poistamista Ruotsin osalta, koska Ruotsin tautitilanne on kehittynyt myönteiseen suuntaan.

Lentomatkustajia Helsinki-Vantaalla 27. heinäkuuta.­

6.8. 13:33

Valtioneuvosto on päättänyt palauttaa lisää Euroopan maita matkustusrajoitusten piiriin. Saapumista Suomeen rajoitetaan jatkossa henkilöiltä, jotka matkustavat Suomeen Alankomaista, Belgiasta ja Andorrasta.

Sen sijaan Saksasta ja Tanskasta voi matkustaa edelleen rajoituksetta Suomeen, vaikka kumpikin maa ylittää raja-arvot. Valtioneuvoston mukaan niissä ilmaantuvuusluvut ovat todennäköisesti kohonneet vain hetkellisesti paikallisten tautiryppäiden vuoksi.

Maahantuloa Suomeen rajoitetaan, jos koronatapausten määrä ylittää kahdeksan 100 000 henkilöä kohti. Harkinnanvaraisesti rajana voidaan pitää kymmentä tapausta.

Saksan suhdeluku on 11,1, Belgian 49,6, Alankomaiden 22,5 ja Tanskan 13,3. Näissä maissa koronatilanne on kiristynyt nopeasti, sillä ne eivät olleet listalla, kun valtioneuvosto päätti kiristää maahantulorajoituksia edellisen kerran kaksi viikkoa sitten.

Luvut perustuvat Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n koosteeseen, joka on päivitetty keskiviikkona.

Jo aiemmin maahantulorajoituksia on palautettu Sloveniasta, Itävallasta ja Sveitsistä tuleville henkilöille.

Valtioneuvoston päätöksen jälkeen Schengen-alueella alle matkustus on vapaata Suomen lisäksi Baltian maista, Saksasta, Tanskasta, Norjasta, Liechtensteinista, Kreikasta, Unkarista, Slovakiasta, Maltalta ja Italiasta.

Maahantulorajoitukset jatkuvat Britanniasta, Espanjasta, Luxemburgista, Portugalista, Puolasta, Ranskasta, Ruotsista, Kroatiasta, Romaniasta, Bulgariasta ja Tshekistä tuleville matkustajille.

Rajoitusten piirissä olevista maista tuleville suositellaan omaehtoista kahden viikon karanteenia. Rajoitukset tulevat voimaan ensi maanantaina.

Ruotsin rajoitukset voidaan poistaa osittain tai kokonaan

Valtioneuvosto harkitsee rajoitusten poistamista Ruotsin osalta, koska Ruotsin tautitilanne on kehittynyt myönteiseen suuntaan.

Hallitus sitoutuu siihen, että maahantulorajoitusten seuraavan käsittelyn yhteydessä Ruotsin maa-, meri- ja ilmarajojen sisärajatarkastuksia tarkastellaan toisistaan erillään. Jos epidemiatilanne sallii, sisärajatarkastukset Suomen ja Ruotsin väliltä voidaan terveysviranomaisten suositukset huomioiden poistaa joko osittain tai kokonaan.

Hallitus on selvitellyt myös aiemmin esillä ollutta rajoitusten purkamista alueellisesti. Tässä vaiheessa selvitys ei hallituksen mukaan johda toimenpiteisiin.

Ulkorajaliikenteessä rajoitukset on poistettu useilta mailta

Ulkorajaliikenteessä rajoitukset on poistettu Suomen ja Kyproksen, Irlannin, San Marinon ja Vatikaanin välisestä liikenteestä.

Lisäksi sallitaan Suomen ja Georgian, Japanin, Uuden-Seelannin, Ruandan, Etelä-Korean, Thaimaan, Tunisian ja Uruguayn välinen ulkorajaliikenne näiden maiden asukkaiden osalta. Sama koskee Kiinaa edellyttäen, että Euroopan unioni katsoo, että vastavuoroisuus toteutuu riittävästi.

Uusi päätös on määrä tehdä kahden viikon kuluttua

Rajoitusten piirissä olevista EU- ja Schengen-maista tulo Suomeen on sallittua täällä asuville ihmisille tai Suomen kautta muissa alueen maissa sijaitseviin koteihinsa palaaville.

Lisäksi on sallittu työmatkat tai matkat, jotka johtuvat muista välttämättömistä syistä, kuten opiskelusta, hautajaisista, häistä tai omaisuusjärjestelyistä.

Valtioneuvoston on määrä päättää uusista matkustusrajoituksista tai niiden purkamisesta kahden viikon kuluttua. Nyt tehdyt päätökset ovat voimassa 8. syyskuuta asti, mutta niitä voidaan tarvittaessa muuttaa aiemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?